Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Επίλυση ή αδράνεια

Συχνά γίνεται λόγος για πάταξη του φαινομένου της εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρισης, αλλά τόσο συχνά εργοστάσια που διψούν για προσωπικό, προσλαμβάνουν ανήλικα παιδιά για δουλειά σε ακατάλληλες και άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές, επιζητώντας μόνο το κέρδος.

Το μεταναστευτικό, ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο, ένα φαινόμενο στο οποίο έβρισκαν και βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι, ώστε να απαλλαγούν από διάφορους παράγοντες που καταπιέζουν τη ζωή και την προσωπικότητά τους, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αφού τα γεγονότα δεν του επιτρέπουν να εκλείψει .

Στις ιστορίες, όμως, που έχουμε ακούσει ανά καιρούς, συνήθως τα μεταναστευτικά φύλα ήταν κυρίως οικογένειες, ζευγάρια ή ενήλικοι που ζητούσαν δουλειά. Ποτέ ασυνόδευτα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, βρίσκονται σε καταφύγια ασυνόδευτων ανηλίκων με πλαστές ταυτότητες και ψεύτικες ημερομηνίες γέννησης, δείχνοντας έτσι έτοιμα και κατάλληλα να εργαστούν.

Παιδιά κλεισμένα σε κοντέινερ, που βλέπουν το φως του ήλιου μόνο όταν βγαίνουν για να εργαστούν, ξεχνούν την παιδικότητα τους, κακομεταχειρίζονται και παρενοχλούνται καθημερινά χωρίς να αντιδρούν. Βγάζουν λεφτά για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, με μία ελπίδα, να επιστρέψουν ξανά στην πατρίδα τους.

Και όλα αυτά σε χώρες με νόμους και προστασία για τους μετανάστες, σε χώρες όπου το δουλεμπόριο δεν υπάρχει ως τακτική, που προάγουν την αλληλεγγύη και την φιλία. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και η Ελλάδα, με τις δικές της πόλεις και εργασίες, που αν ψάξεις λίγο θα σου φανερωθούν οι σκληρές εικόνες των δήθεν καλόφημων εργοδοτών.

Της Σταματίας Γκαραλιάκου