Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Θλιβερή επέτειος: 5 χρόνια από το κάψιμο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Γρεβενών 2017-2022

Του δασκάλου Ηλία Γάγαλη

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 συμπληρώνονται 5 χρόνια από τον εμπρησμό ,σύμφωνα με τη γνώμη των περισσότερων, του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου. Δυο μέρες μετά το συγκλονιστικό για το χωριό μας γεγονός , ακολούθησε η επίσκεψη του σημερινού Δημάρχου Γρεβενών του κ. Γεώργιου Δασταμάνη με τον τότε δημοτικό σύμβουλο συγχωριανό μας Γεώργιο Δρόσο. Δόθηκαν τότε υποσχέσεις για αποκατάσταση του ιστορικού Σχολείου από τη μεριά του Δήμου Γρεβενών οι οποίες έγιναν λόγια που τα πήρε ο άνεμος μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα στις 13 Ιανουαρίου 2022, σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Γρεβενών δόθηκε το ποσό των 10.156.000 € για αναπλάσεις σε 20 οικισμούς του Δήμου Γρεβενών όπως μας ενημέρωσαν με δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου του Δημάρχου Γρεβενών:

«Με χθεσινή απόφαση του Αναπληρωτού Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα εγκρίθηκε η εμπεριστατωμένη πρόταση που είχε υποβάλλει έγκαιρα ο Δήμος Γρεβενών στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” με στόχο την υλοποίηση κομβικών αναπλάσεων και ολοκληρωμένων οικιστικών αναβαθμίσεων σε πόλη και χωριά.

 Το μεγάλο αυτό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 10.156.200€, αφορά την ανάπλαση και οικιστική αναβάθμιση των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Βόρειου και Νοτίου Τμήματος του Δήμου Γρεβενών και της περιοχής Βαροσίου της πόλης των Γρεβενών, υπαγόμενο στον Άξονα Προτεραιότητας “Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών”.

Ειδικότερα, το πλαίσιο δράσεων περιλαμβάνει τους οικισμούς Ανθρακιάς, Αγ.Θεοδώρων, Αιμιλιανού, Δεσπότη, Ελευθεροχωρίου, Φελλίου, Αγάπης, Δοξαρά, Ελάτου, Μυρσίνης, Βατολάκκου, Ελευθέρου Α, Ελευθέρου Β, Ροδιάς, Συδένδρου, Κυρακαλής, Μεγάλου Σειρηνίου, Μικρού Σειρηνίου, Ασπροκάμπου και βεβαίως την περιοχή Βαροσίου».

Ούτε 1€ όμως δε δόθηκε για τα 11 ξεχασμένα δημοτικά διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλεωτών Γρεβενών που αντιμετωπίζονται από το Δήμο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα λες και δεν ανήκουν οι οικισμοί αυτοί στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

Ούτε 1€ για την τοποθέτηση έστω μια σκεπής στο καμένο Σχολείο μας.

Όλοι μας περιδιαβαίνοντας τα περισσότερα χωριά της Περιφερειακής μας ενότητας διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των χωριών μας δυο στοιχεία φρόντισαν να διατηρήσουν και να προβάλλουν :το σχολείο και την εκκλησία τους. Μήπως εμείς αποτύχαμε σ’ αυτό;

Αλήθεια πως νιώθουν οι εκλεγμένοι άρχοντες που μας εκπροσώπησαν και μας εκπροσωπούν στα κοινά μέχρι σήμερα για όλα αυτά;

Παρά τις εκκλήσεις προσώπων ,συλλόγων που έγιναν επανειλημμένα είτε γραπτά είτε προφορικά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός υπευθύνου.

Πόσο κοστίζει η κατασκευή μιας σκεπής γι αυτό το κτίριο στο οποίο μαθήτευσαν εκατοντάδες μαθητές και πέρασαν δεκάδες εκπαιδευτικοί;

Δεν μπήκαν καν στον κόπο τα αποκαΐδια να απομακρύνουν από το καμένο κτίριο μέσα στο διάστημα αυτό των 5 χρόνων! κι ας διαθέτει ο Δήμος Γρεβενών στο οποίο όλοι μας αποδίδουμε φόρους τόσα μηχανήματα.

Σε ποια συρτάρια του Δήμου βρίσκεται καταχωνιασμένη άραγε η μελέτη για το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου που συντάχτηκε επί δημαρχίας Σάκη Καραγιάννη;

Πότε στ’ αλήθεια θα κοινοποιηθεί το πόρισμα για τη φωτιά στο Σχολείο από τη μεριά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, για να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς έγινε τότε;

Θα κλείσω με τα λόγια που απεύθυναν πριν 5 χρόνια κάνοντας έκκληση στο Δήμο για άμεση αποκατάσταση του κτιρίου οι Αγιωργίτες της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας στο κείμενό τους και λίγα λόγια το ιστορικό του Σχολείου:

«Το Σχολείο το χτίσανε οι παππούδες μας με προσωπική εργασία και με τις πέτρες του Σχολείου του 1918 που έκαψαν οι Γερμανοί την περίοδο της κατοχής, αισθήματα βαθιάς λύπης και οργής πλημμύρισαν τους απανταχού Αγιωργίτες της υφηλίου. Οι πέτρες αυτές ήταν απ’ το πρώτο Σχολείο του Τσουρχλίου που πρωτολειτούργησε το 1863.Στο Σχολείο του 1951 μπήκαν και πέτρες απ’ το παλιό τζαμί του χωριού ,που πριν γίνει τζαμί ήταν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Ας γίνει λοιπόν το άρθρο αυτό μια μορφή αφύπνισης και δημιουργίας για τη διεκδίκηση-απαίτηση προς εκείνους που έχουν την ευθύνη, να αποκαταστήσουν το κτίριο το οποίο μελλοντικά, ίσως ποιος ξέρει, να αποτελέσει και το μέρος όπου μπορούμε να εκθέσουμε την Αρχαιολογική μας Συλλογή πριν είναι αργά για το χωριό μας.

Εξάλλου η διχόνοια η φθονερή που μας κατατρέχει, μπορεί και να μας οδηγήσει στην απώλεια όλων όσων ανευρίσκονται στα χώματά μας τα οποία με μεγάλη ευχαρίστηση κάποιοι θα τα υποδεχτούν για να τα εκθέσουν σε δικούς τους χώρους επωφελούμενοι πολλαπλώς. Τότε θα είναι αργά να έρθει το φως της επιφοίτησης στο μυαλό κάποιων.

 

Άγιος Γεώργιος, 12 Φεβρουαρίου 2022

Ηλίας Γάγαλης

δάσκαλος