Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ναι, να είναι αυτά τα τελευταία μέτρα (Του Φώτη Σιούμπουρα)

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και ήδη έχει φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης

«Αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα είναι το τελευταίο πακέτο» . H φράση αυτή του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να έγινε δεκτή με δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα από την ελληνική κοινωνία, αλλά σίγουρα ακουμπά κανείς πάνω της για να ελπίζει . Γιατί για το σήμερα η άλλη φράση του :«Είναι ανάγκη να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε αναλάβει» αποτελεί την πυξίδα για την κυβέρνηση  η οποία, ιδιαίτερα…

μετά τις συνομιλίες  με Μέρκελ και Ολάντ, μπήκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η κοινωνία που δεν αντέχει άλλο και ήδη έχει φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης πως θα δεχθεί τα νέα σκληρά μέτρα; Οι πιστωτές ζητάνε και άλλες θυσίες . Οι δύο εταίροι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης    προβάλουν αντιρρήσεις. Οι βουλευτές παρακολουθούν αμήχανοι και προβληματισμένοι.  Μερικοί  υπουργοί ποιούν την νήσσαν αφήνοντας τον Πρωθυπουργό να βγάλει μόνος του τα…κάστανα από τη φωτιά .

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως δείχνει   αποφασισμένος να τραβήξει μπροστά . Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι πλέον η Ελλάδα κινείται σχεδιασμένα προς τη διάσωση. Είναι αλήθεια βεβαίως ότι το αντίτιμο είναι επώδυνο.
Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι δύσκολα και θα επιδράσουν καταλυτικά στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο, είναι καιρός η χώρα να επανεκκινηθεί και να επανοικοδομηθεί, να απαλλαγεί από τις παλιές κακές συνήθειές της.  Το πολιτικό σύστημα πάνω απ’ όλα δεν μπορεί παρά να απαλλαγεί από «προνόμια», να αλλάξει και να ξεπεράσει δουλείες του παρελθόντος, φιλίες, σχέσεις και προστασίες που κατά καιρούς παρείχε.
Από την άλλη, για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα, δεν γίνεται στο παρόν περιβάλλον επιχειρηματίες που έχουν εντάξει τις εταιρίες τους στο άρθρο 99 να διάγουν υπερπολυτελείς διακοπές, όπως συνέβη φέτος το Καλοκαίρι, να ξεφαντώνουν προκλητικώς σε πάρτι, να χτίζουν άλλες δραστηριότητες ανενόχλητοι χωρίς να πληρώνουν φόρους.
Ούτε μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε συνθήκες κρίσης και φτώχειας η αναπαραγωγή από τους επαγγελματίες φοροφυγάδες και χρεοφειλέτες του Δημοσίου, του νεοπλουτίστικου προτύπου της χλιδής. Ναι οι πολίτες θα συναινέσουν ακόμη και σε επώδυνα μέτρα διάσωσης αν νιώσουν αίσθημα δικαίου, αν βεβαιωθούν ότι τα πράγματα αλλάζουν πραγματικά, ότι συμμετέχουν όλοι (και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι) σ αυτήν την προσπάθεια διάσωσης της χώρας  και όχι μόνον τα «αιωνίως κορόιδα», μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι.
Ότι κάποιοι θα πρέπει και να πληρώσουν για τα καιρούς «ανομήματα» . Ότι τα όσα είπαμε και λέμε για …μαχαίρια που θα μπουν σε κόκκαλα δεν είναι «έπεα πτερόεντα». Πρέπει να αλλάξουν πολλά, πρέπει να αλλάξουμε όλοι. Μα πάνω απ’ όλα  οι ηγήτορες, γιατί η χώρα πρέπει να μείνει όρθια. Ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη δείχνει να παίρνει καινούργιο δρόμο. Κι εμείς δεν έχουμε να βαδίσουμε σήμερα  άλλο δρόμο. Το παρήγορο είναι ότι σήμερα οι τρείς της συγκυβέρνησης  επιδεικνύουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ο πρωθυπουργός οδηγώντας μας  προς«τον δρόμο της ελπίδας για να τα καταφέρουμε» δείχνει περισσότερο αποφασιστικός από ποτέ. 

Μακάρι να τα καταφέρει και νάναι πραγματικά αυτά τα νέα επώδυνα μέτρα τα τελευταία…