Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ας κάνουμε μια νέα αρχή! (του Δημήτρη Ψευτογκά)

3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012
Oλόκληρος ο πλανήτης, η Ευρώπη και η πατρίδα μας πολύ περισσότερο, σαν μια μικρή περιφερειακή χώρα του διεθνούς καταμερισμού εργασίας και του καπιταλισμού ,βιώνει μια πρωτόγνωρη, βαθιά και πολύπλευρη κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική, ηθική.
Ο λαός μας έχει βυθιστεί σε ένα ατέρμονα αγώνα θυσιών, σε ένα φαύλο κύκλο που δημιούργησαν …

οι πρόχειρες, ημιτελείς, επαχθείς και ασύμμετρες λύσεις στα πλαίσια μιας άτολμης και συντηρητικής και αμνήμονης «μνημονιακής», γερμανικής ευρωπαϊκής ηγεμονίας και κυρίως των «παγκόσμιων» άυλων κεφαλαίων, των ανώνυμων κατόχων τους και αφεντικών του κόσμου.
Τριανταοκτώ χρόνια πέρασαν από κείνη την μέρα που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ανήγγειλε στο Καστρί την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ με τη συνδρομή του ΠΑΚ και της Δημοκρατικής Άμυνας .
Στα πλαίσια της νεογέννητης 3ης Δημοκρατίας βγαλμένης μέσα από μια εφτάχρονη τυραννία και μια εθνική καταστροφή, τον ακρωτηριασμό της Κύπρου, την απώλεια του 40% των εδαφών της και την συνεχιζόμενη ακόμα παράνομη Τουρκική κατοχή, ως γνήσιο γέννημα θρέμμα των αγώνων του λαϊκού κινήματος και της ιστορικής αναγκαιότητας είχε μια πορεία αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού στη δημιουργία της σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας, της Ελλάδας της Ευρώπης.
Δοκιμασμένοι αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης, του 1 1 4,του ανένδοτου, της αντιδικτατορικής πάλης, νέες και νέοι , αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, ήρθαν στο φως και στο προσκήνιο και ανέτρεψαν το παλιό πολιτικό σκηνικό, δεν ενσωματώθηκαν , πάλεψαν το άλλαξαν και το μετασχημάτισαν.
Στα 20 χρόνια που κυβέρνησε, παρόλα τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες, τις παρεκκλίσεις και αποκλίσεις, όλων των ηγεσιών του -μηδέ του ιδρυτού του εξαιρουμένου- από το ισχυρό ιδεολογικό Τρίπτυχο, «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» άλλαξε την μοίρα του τόπου .
Έδωσε τη χαμένη περηφάνια στον Έλληνα και στην Ελληνίδα, έδωσε ψωμί , παιδεία, υγεία και ελευθερία. Έφερε τους μισούς Έλληνες που ήταν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στο φως και στο προσκήνιο.
Έφερε την Εθνική συμφιλίωση αναγνωρίζοντας την Εθνική Αντίσταση και κινητοποίησε όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις και τις μετέτρεψε σε πολιτικές, σε δύναμη ΑΛΛΑΓΗΣ και δημοκρατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.
Δημιούργησε το ΕΣΥ, άριστα κέντρα υγείας, νέα σύγχρονα νοσοκομεία, ,ίδρυσε νέα πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα εκδημοκράτισε και αναμόρφωσε θεσμικά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, εκσυγχρόνισε και εκδημοκράτισε την Δημόσια Διοίκηση,επέβαλε την διαφάνεια και αξιοκρατία με τον ΑΣΕΠ, ίδρυσε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), έδωσε οντότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση με νέους θεσμούς αποκέντρωσης και νέο χάρτη (Καποδίστριας Καλλικράτης), έκανε προνομιακούς θεσμούς ανθεκτικούς στο χρόνο (βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κ.Α.Π.Η, κοινωνικό τουρισμό, βοήθεια στο σπίτι ), το πιο φιλεργατικό νομικό και ασφαλιστικό σύστημα , οικοδόμησε όλες τις βασικές υποδομές στη χώρα, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομους, αρδευτικά έργα, εκσυγχρόνισε τη γεωργία και αναδιάρθρωσε τις καλλιέργειες.
Οδήγησε την Ελλάδα και την Κύπρο στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ, διαχειρίστηκε με επιτυχία κρίσεις στην γειτονιά μας και στον κόσμο, είχε δυνατή φωνή και συμμετοχή.
Συμμετείχε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είτε με άλλες πρωτοβουλίες (κίνηση ειρήνης των « εξι») είτε παίρνοντας θέσεις μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση ή την τότε Ε.Ο.Κ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα(Μ.Ο.Π), Πακέτα Ντελόρ, παλαιστινιακό, διάλυση Γιουγκοσλαβίας, Ελσίνκι, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Αφγανιστάν, Ιράκ , Λιβύη κ.λ.π) που καθόρισαν την θέση μας, την χώρα μας σαν μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και προόδου στα Βαλκάνια, στην μέση Ανατολή και στον τότε τρίτο κόσμο.
Είναι τόσα πολλά αυτά που είτε έχουν περιπέσει στη λήθη είτε τώρα θεωρούνται αυτονόητα και ότι έτσι κι αλλιώς θα γινότανε.
Όμως στη διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης που παρέλαβε το 2009, στάθηκε ως κύρια και μοναδική δύναμη ανάσχεσης και σωτηρίας, στο ύψος των περιστάσεων, πήρε πολλά σκληρά και ίσως άδικα μέτρα ,που τώρα φαντάζουν πολύ «λάιτ» και άτολμα μπρός στη δεινότητα και το μέγεθος της κρίσης και το νέο απαιτούμενο πακέτο μέτρων των 11,5 δίς ευρώ!
Είχε μια παραίτηση –θυσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου , την δημιουργία της συγκυβέρνησης σωτηρίας Παπαδήμου, την διαγραφή 105 δις. ευρώ χρέους, την αποφυγή της ασύντακτης χρεοκοπίας, την παραμονή στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, την ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα της κρίσης, την δημιουργία μηχανισμού σωτηρίας των χωρών του μεσογειακού νότου, την μερική υιοθέτηση πρότασης εξόδου και τις απαραίτητες ανάσες που χρειάζονται οι λαοί της Ευρώπης μέχρι την οριστική τιθάσευση της κρίσης.
Η χώρα χωρίς την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ενώ πλήρωσε συνολικά και μόνο αυτό, το «μάρμαρο» τις κρίσης με συρρίκνωση των ποσοστών του και επιστροφή σε αυτά του 1974, εντέλει κλήθηκε να δώσει αυτό λύση στο αδιέξοδο του συστήματος με την συμμετοχή του στην νέα τρικομματική κυβέρνηση, μη υπολογίζοντας το κομματικό κόστος παρά μόνο το συμφέρον της χώρας και του λαού!

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΜΌΝΟ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΠΑΡON,EXEI ΜΕΛΛΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
Το ΠΑΣΟΚ
Δεν χαρίζεται
Δεν κληρονομείται.
Δεν τιμαριοποιείται
Έτσι είχε πει ο Α. Παπανδρέου και θα πρόσθετα ότι δεν αντιγράφεται ούτε μιμείται!
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και θα είναι
Δύναμη Αλλαγής,
Δύναμη Ανανέωσης,
Δυναμική συνιστώσα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου που αγωνίζεται για ειρήνη, κοινωνική αλληλεγγύη και απελευθέρωση.
Για αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής, για σεβασμό στο περιβάλλον και την φύση, για «πράσινη» βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμό στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου για αποκέντρωση των εξουσιών, για δημοκρατικό προγραμματισμό
Στη σημερινή συγκυρία που ο Έλληνας αισθάνεται ταπεινωμένος, ανασφαλής και προδομένος, είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης της χώρας.
Μπορούμε πάλι να κάνουμε μια νέα αρχή πιο ώριμοι, πιο σοφοί στα πλαίσια μιας νέας συμμετοχικής διακυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων για να πάψουν οριστικά η
ακυβερνησία, η αδράνεια, η αναξιοκρατία, η ανικανότητα, η ιδιοτέλεια, η σήψη, ο μαρασμός, οι αποκλεισμοί, το τέλμα, η δυστυχία, η απελπισία…

-Η χώρα έχει ανάγκη από ελπίδα, από όραμα, από προοπτική.
Αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από νεόκοπους θαυματοποιούς ούτε από συγκυριακούς επαναστάτες του “γλυκού” νερού!
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει και μπορεί όπως στο τέλος του 20ου αιώνα να παραμείνει η μεγάλη δημοκρατική συνιστώσα, των δυνάμεων της κοινωνικής αλλαγής και του 21ου αιώνα.
Όσα προβλήματα κι αν αντιμετώπισε με τις δύο τελευταίες εκλογικές ήττες και τον λυσσαλέο πόλεμο μεγάλων μεταπρατικών συμφερόντων, συμμάχων πολιτικοιδεολογικών και οικονομικών της παρούσας διακυβέρνησης, δεν μπόρεσαν να το κλονίσουν.
Γιατί είναι ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα, ο μόνος ικανός φορέας ΕΛΠΙΔΑΣ της ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ!
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ιστορική πρόκληση!
Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μηχανισμούς και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, ανοιχτά και δημοκρατικά, χρειάζεται νέα, άξια στελέχη με αρχές και ιδέες που πρέπει να ξανασυνθέσουν, να απλοποιήσουν και να ιεραρχήσουν το οραματικό μας πλαίσιο και να το μετατρέψουν σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, αναγέννησης, ανασύνταξης και ανάδειξης των προοδευτικών δυνάμεων σε κύριο μοχλό μετασχηματισμού της κοινωνίας,από μια κοινωνία τέλματος, κρίσης, διχόνοιας και συντήρησης, σε κοινωνία προόδου, αλληλεγγύης ,δικαιοσύνης, ειρήνης και δημοκρατίας, για μια Ελλάδα της ευημερίας που παράγει πλούτο και τον μοιράζεται δίκαια.
Χρειάζεται νέο αίμα και εμπνευσμένη ηγεσία!
Είναι εθνική ανάγκη και δεν θα υποστείλουμε την σημαία του αγώνα,

-Για την Ελλάδα των περιφερειών με ΝΕΑ ανάπτυξη ΙΣΟΡΡΟΠΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ που να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
-Για την Ελλάδα της παραγωγής, για πράσινη ανάπτυξη, για ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν.
– Για την Ελλάδα της εργασίας, για να έχει ο κάθε Έλληνας η κάθε Ελληνίδα μια δημιουργική δουλειά.
– Για την Ελλάδα της Αλληλεγγύης, για ένα Νέο Κοινωνικό κράτος δίκαιο κοντά στον αδύναμο, στον άπορο, σε αυτόν που δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας.
– Για την Ελλάδα της Γνώσης, για ένα ανοιχτό σχολείο, για δια βίου μόρφωση για να έχουν αντίκρισμα τα πτυχία των παιδιών μας.
– Για την Ελλάδα του Πολιτισμού για Ασφάλεια, ΙΣΟΤΗΤΑ και ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ για όλους, για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στη ζωή.
-Για την Ελλάδα της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ για να έχουμε ένα κράτος για τους πολίτες, κράτος ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
– Για την Ελλάδα της Αποκέντρωσης, για Προοδευτική και Συμμετοχική Διακυβέρνηση.
-Για την μεταρρύθμιση του πολιτικού και του αντιπροσωπευτικού συστήματος.
-Για την μεγάλη, ενιαία και αδιαίρετη δημοκρατική Ευρώπη των λαών!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2007 και 2009
ΥΠ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ