Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πρίσματα και αλήθειες

Του Θεμιστοκλή Λαζαρίδη για τις εξελίξεις στο ΤΕΙ

 

Αιτία της επιστολής αυτής είναι ο ιδιότυπος διάλογος που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στα Γρεβενά για το ΤΕΙ και τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη και η αναγκαιότητα της κατανόησης από την τοπική κοινωνία ότι περατώθηκε μόνο η πρώτη φάση του …

σχεδίου «Αθηνά». Η περάτωση αυτής της φάσης δημιούργησε νέα δεδομένα για το ΤΕΙ στα Γρεβενά. Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή την νέα πραγματικότητα χρησιμοποιώντας το πρίσμα των δικών τους επιθυμιών και προσδοκούν ότι η διάθλαση του φωτός θα φωτίσει μόνο αυτά που αυτοί επιθυμούν. Θα ήθελα να θυμίσω κάποια γεγονότα για να μπορούν όλοι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Πέρσι, ακριβώς αυτήν την περίοδο, το ΤΕΙ και η κοινωνία των Γρεβενών ήταν ανάστατοι από μία ακολουθία δηλώσεων θεσμικών φορέων (ακαδημαϊκών και πολιτικών) αλλά και δημοσιογράφων που τόνιζαν την πιθανότητα αλλά και την πρόθεση (και κατά ορισμένους αναγκαιότητα) της κατάργησης του Παραρτήματος Γρεβενών. Από τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησε η συντονισμένη προσπάθεια για την εξασφάλιση του καλύτερου αποτελέσματος για τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία. Φέτος τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η πρώτη έκδοση του σχεδίου «Αθηνά» και στις αρχές του τρέχοντος μήνα εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το ΤΕΙ. Αλήθεια εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, πόσοι και ποιοι από αυτούς τηλεφώνησαν ή επισκέφτηκαν το ΤΕΙ για να ενημερωθούν επισήμως από τους ακαδημαϊκούς; Πόσοι και ποιοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν, όχι με δηλώσεις αλλά με πράξεις; Πόσοι και ποιοι γνωρίζουν τις αδυναμίες λειτουργίας του ΤΕΙ στα Γρεβενά και πως συνέβαλλαν στην άμβλυνσή τους;

Από τότε μέχρι σήμερα το ΤΕΙ Γρεβενών έχει ενισχυθεί με το μοναδικό νέο τμήμα (Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενείας) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και πλέον η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας έχει έδρα τα Γρεβενά (να θυμίσω δηλώσεις ακαδημαϊκών που έλεγαν ότι μόνο η έδρα της Σχολής εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός Παραρτήματος). Οι δομές του στην φοιτητική μέριμνα ενισχύονται και οι απώλειες του σε αριθμό εισακτέων είναι οι μικρότερες σε σχέση με τα άλλα τμήματα του ΤΕΙ  Δ. Μακεδονίας (από 310 πέρσι σε 240 εφέτος).

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα (μία αναζήτηση των δεδομένων σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες θα πείσει για τον χαρακτηρισμό «θετικά») δεν επιτεύχθηκαν από τύχη, κάποιοι δούλεψαν για αυτά. Ορισμένοι νομίζουν ότι ο Γρεβενίτης ποταμός είναι ο ποταμός της Λήθης και ενώ είχαν λησμονήσει (στην λιγότερο χειρότερη περίπτωση) ή καταστροφολογούσαν για το ΤΕΙ Γρεβενών επί ένα χρόνο, σήμερα ξαφνικά επιχειρούν να μεταμορφωθούν σε υπερασπιστές του.

Επειδή ένας αγώνας ολοκληρώθηκε (με την απουσία φυσικά αυτών που κόπτονται σήμερα) και μία νέα προσπάθεια μόλις άρχισε, καλό θα είναι όσοι επιθυμούν και ονειρεύονται να γίνουν βασιλιάδες στις στάχτες και τα αποκαΐδια να το ξανασκεφτούν καλά και να αφυπνιστούν, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γνωρίζουν ποιοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το μέλλον του ΤΕΙ Γρεβενών.    

Είναι η ώρα, όλοι να αντιληφθούν ότι η περαιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΙ Γρεβενών είναι, πρώτα από όλα, θέμα ακαδημαϊκό έπειτα οικονομικό και μετά πολιτικό. Στη θετική εξέλιξη του θέματος του ΤΕΙ συνέβαλλε η συνεργασία όσων μοιράστηκαν την αληθινή αγωνία τους για το “αύριο” του ΤΕΙ και την μετέτρεψαν σε κοινό αγώνα. Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί με την ιεράρχηση αναγκών και θεμάτων, με ρεαλισμό, με ορθολογική κρίση πριν από κάθε απόφαση και με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των Γρεβενών.

Το ΤΕΙ και η κοινωνία των Γρεβενών πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Το ΤΕΙ στα Γρεβενά θα πρέπει να απαντήσει στις νέες προκλήσεις γιατί η τύχη του ΤΕΙ στα Γρεβενά θα κριθεί στο πεδίο της ελκυστικότητας του τμήματος στους νέους φοιτητές, της ακαδημαϊκής ανέλιξής του και της λειτουργικής αρτιότητας. Αυτός ο αγώνας δεν θα κριθεί στο επόμενο τρίμηνο, εξάμηνο ή έτος, θα είναι μακροχρόνιος. Όπως απεδείχθη από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η κοινωνία των Γρεβενών μπορεί, όταν θέλει, να πετύχει πολλά. Οι περιστάσεις απαιτούν ομόνοια, οργάνωση και σχεδιασμό, συντονισμό στην δράση και κοινή στόχευση.

 

Θεμιστοκλής Λαζαρίδης

Επίκουρος Καθηγητής