Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Γόνοι και αντί -γονοι!

Η κόρη του Μητσοτάκη στο Γέιλ, τα δίδυμα του Καραμανλή σε ελληνικά πανεπιστήμια!

Πολύ ωραία!

Βρήκαμε το….ψωμοτύρι του επαρχιωτισμού που μας θρέφει χρόνια τώρα….

Αντί να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα , την βελτίωση της παιδείας, την εξάλειψη της παραπαιδείας σε όλα τα επίπεδα,την σύνδεση της παιδείας με την κοινωνία και την αγορά εργασίας, την μείωση της τρομακτικής ανεργίας των νέων επιστημόνων, ασχολούμαστε με τους απογόνους των “γόνων” …

Αυτοί έχουν εξασφαλισμένο όχι μόνο το παρόν και το μέλλον τους αλλά και το μέλλον των αγέννητων παιδιών τους!

Ουδόλως νοιάζονται για τα… δικά μας παιδιά!

Άλλωστε “δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι, ούτε πρόκειται να γίνουμε” σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη….

Μια ψυχρή αλλά ειλικρινής εκ μέρους του παραδοχή που δεν απέχει από την αλήθεια!

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 2

“Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες “.και .3 “. Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα”.

Αν τα έξι (6) χρόνια στο δημοτικό και τα τρία (3) στο γυμνάσιο καταφέρνουν να διαπλάθουν ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες , πολύ αμφιβάλλω..

Ίσως δεν έχουν την ίδια άποψη με εμένα πολλοί από τους πατέρες του έθνους.

Ίσως είναι πλήρως ικανοποιημένοι με την εκτέλεση της αποστολής ….

Γι’αυτό δεν κουνιέται φύλλο…

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 4. “Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Το πόσο δωρεάν είναι η Παιδεία το γνωρίζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Στέγαση, σίτιση, βοηθήματα συν φροντίδα φροντιστηριακή από το δημοτικό και όχι μόνο για τις ξένες γλώσσες, κλπ στοιχίζουν έναν απίστευτα υψηλό οικογενειακό προϋπολογισμό….

Αν δεν υπάρχουν …αποθέματα οι νέες και οι νέοι εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των σπουδών, την παράταση της φοίτησης και την επίταση του κόστους!

Κατά την παράγραφο 7. ” Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές”.

Οι θέσεις στην Δημόσια εκπαίδευση είναι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των αποφοίτων Λυκείου.

Φέτος με τα κριτήρια που νέου νόμου μένουν κενές 40000 θέσεις…

Αυτές δεν θα καλυφθούν.

Οι καθηγητές υπάρχουν και πληρώνονται σε κάποια τμήματα δε δεν θα υπάρχουν καθόλου πρωτοετείς φοιτητές ή αν υπάρχουν μπορεί να είναι λιγότεροι από μια δεκάδα!

Ο κ. Πρωθυπουργός υπεραμυνόμενοςτων επιλογών του και των σπουδών του στο περίφημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε τα εξής:«Ήταν συνειδητή επιλογή δικιά μου να φύγω από την Ελλάδα και να σπουδάσω στο εξωτερικό. Δεν πίστευα ότι εύκολα θα μπορούσα να διακριθώ στην Ελλάδα. Δεν το συζήτησα ούτε στιγμή ότι δεν θα πήγαινα στο Χάρβαρντ, άπαξ και με είχαν δεχτεί. Πέρασα τα 4 χρόνια στην Αμερική, αποφοίτησα αριστούχος από το Χάρβαρντ, σε απάντηση κάποιων ότι μπήκα με μέσο. Και τους είπα ότι σημασία δεν έχει πώς μπαίνει κανείς, αλλά πώς βγαίνει…»

Το ότι αποκλείεται εξ ορισμού η διάκριση όσων φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια είναι μια επονείδιστη θέση και για το δυναμικό των εκπαιδευτικών των πανεπιστημίων και για τους φοιτητές που διαπρέπουν στην αλλοδαπή έχοντας περατώσει τις σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Αυτό το έωλο και αλαζονικό επιχείρημα το αντιπαρερχόμαστε ….

Όχι όμως και το τελευταίο!

Αφού λοιπόν δεν έχει σημασία πως μπαίνει κανείς γιατί θεσπίστηκαν βαθμολογικά κριτήρια αποκλεισμού;

Δεν υπάρχουν νέοι που θα μπορούσαν και αυτοί να αριστεύουν σαν τον κ. Μητσοτάκη;

Βεβαίως ο κ. Πρωθυπουργός παραλείπει να μας πει ότι όλα αυτά τα επιτέλεσε γιατί τηρούνταν μια και μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση:

Η οικονομική δυνατότητα!

Δεν γνωρίζω πολλούς Έλληνες οικογενειάρχες που μπορούν άνετα να διαθέσουν εκατό έως εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσουν ένα παιδί…

Στον πολύπαθο αυτό τόπο οι “κορώνες” και η κομπορρημοσύνη είναι κοινοτυπίες…

Όταν αυτές έχουν σχέση με το μέλλον και των νέων και της ίδιας της πατρίδας μοιάζουν με αλάτι σε πληγή!

Η απουσία ενσυναίσθησης είναι αρκούντως ένδειξη ακαταλληλότητας…

Λίγοι πολιτικοί παρήγαγαν έργο….

Από λόγια έχουμε χορτάσει….και κυρίως από διλήμματα!

Μπορούμε χωρίς αυτά και τους εκλεπτυσμένους εκβιασμούς να προχωρήσουμε!

Είναι στο χέρι μας.

Οι δικές μας επιλογές καθορίζουν πολλές φορές όχι μόνο το μέλλον των παιδιών μας αλλά και των επόμενων γενεών!

Επειδή το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της πραγματικότητας και των επιταγών του Συντάγματος είναι μεγάλο τα πάντα επαφίενται στους πολίτες.

Αυτό προβλέπει και το ίδιο το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του (120, παράγραφος 4) “Η εφαρμογή του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.”

Επειδή δε από το 1974 και εντεύθεν δεν έχουμε κατάλυση δια της βίας αλλά μή εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων θα επιμείνω στο δημοκρατικό δικαίωμα, στον πατριωτισμό και στην αγωνιστική επιμονή εφαρμογής τους “εν τοις πράγμασι” με κάθε νόμιμο μέσο !

Δημήτρης Ψευτογκάς