Long Covid: Η επιδημία μέσα στην πανδημία
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η επιστήμη βρίσκεται κιόλας στην μετά Covid εποχή. Και τα καινούργια ευρήματα αποτελούν άλλη μια απόδειξη της ανάγκης να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Διαψεύδοντας ακόμη πιο πολύ τους αρνητές, τους αντιεμβολιαστές, όσους πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός… δεν υπάρχει.
Οι νέες έρευνες δείχνουν πως ο κορωνοϊός όχι μόνο υπάρχει, αλλά ζει και βασιλεύει για μεγάλο διάστημα μετά την αποθεραπεία. Είναι ο «αόρατος Covid».
Το επόμενο στάδιο της πανδημίας έχει κιόλας… ονοματεπώνυμο: Long Covid. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει, ακόμη και ελαφρά, κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση που παραπέμπει σε χρόνια ασθένεια.
Αυτό προκύπτει από δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και χτυπούν καμπανάκι όσον αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, καθώς πολλοί άνθρωποι θα χρειάζονται φροντίδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξαιτίας των μακροχρόνιων συνεπειών της νόσου.
Κι’ αυτό διότι η πλήρης αποκατάσταση καθυστερεί και για πολλούς μήνες θα χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί να επανέρχονται στα νοσοκομεία.
Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειάζονται εκείνοι που νοσηλεύθηκαν, αλλά προβλήματα θα παρουσιάζουν και όσοι πέρασαν την ασθένεια στο σπίτι.
Συγγραφέας της μίας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο «Nature», είναι ο Ζιγιάντ Αλ Άλη, επικεφαλής του τμήματος έρευνας του συστήματος υγείας του Σαιν Λιούις.
Σ’ αυτήν υποστηρίζεται πως προβλήματα θα παρουσιάσουν μετά την αποθεραπεία τους το 60% αυτών που νοσηλεύτηκαν και το 20% αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν. Και μερικά από αυτά θα χρειαστεί να αντιμετωπίζονται ιατρικά για πολλά χρόνια.
Μια δεύτερη έρευνα, αυτή του CDC, αναφέρει πως το 69% εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν επισκέφθηκαν ξανά το νοσοκομείο μεταξύ της 28ης και της 180ής ημέρας μετά την διάγνωση. Από αυτούς, δύο στους τρεις διαγνώσθηκαν με κάποια άλλη πάθηση. Στην πλειοψηφία τους ήταν άνω των 50 ετών.
Μιλώντας στους New York Times, ο Ελευθέριος Μυλωνάκης, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών της ιατρικής σχολής Γουόρεν Άλπερτ στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, είπε πως οι επιστήμονες ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός επεμβαίνει στη διαδικασία της ανοσίας και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα του σώματος.
Όπως επισήμανε, «το σύστημα υγείας δεν είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει κάτι σαν αυτό».
Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο αναφέρει πως η πλειοψηφία από τα 1.733 άτομα που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν και νοσηλεύθηκαν στην Κίνα, συνέχισαν να νιώθουν κόπωση έξι μήνες μετά.
Και δεν είναι μόνο τα συστήματα υγείας που θα δοκιμαστούν, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς.
Ο Long Covid θα επηρεάσει και τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Πολλοί εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν από τη δουλειά τους.
Οι συνέπειες δεν φάνηκαν στην αρχή και δεν έχουν ακόμη φανεί σε όλη την έκτασή τους, καθώς σε πρώτο στάδιο νοσούσαν περισσότερο οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Οι νεότεροι είχαν ελαφρύτερα συμπτώματα, αλλά τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι για τον Long Covid δεν έχει μεγάλη σημασία πόσο βαριά περνά κάποιος την ασθένεια ή ποια είναι η ηλικία του.
55 διαφορετικά συμπτώματα!
Ο Long Covid, γνωστός και ως Μετά Covid Σύνδρομο, είναι ένα επόμενο στάδιο με συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δέκα άτομα θα παρουσιάσουν το σύνδρομο, που δεν έχει σχέση με την κανονική περίοδο ανάρρωσης.
Τα συμπτώματα είναι πρόβλημα στην αναπνοή, υπερβολική κόπωση, πόνοι στο στήθος, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, αϋπνίες, ταχυκαρδία, ζαλάδες, πόνοι στις αρθρώσεις, άγχος, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας, αλλαγές στην όσφρηση και τη γεύση, εξανθήματα. Στην πραγματικότητα έχουν εντοπιστεί 55 διαφορετικά συμπτώματα!
Αν και τα συμπτώματα διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στην εργασία και στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
Στο εξωτερικό, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ήδη διαμορφώσει προγράμματα για τον Long Covid, ενώ ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά και νέες ιατρικές υπηρεσίες αποκατάστασης.
Κι’ αυτό διότι αν και πολλά από τα συμπτώματα είναι περιοδικά και συχνά δεν γίνονται αντιληπτά, είναι πραγματικά και με μεγάλο κόστος.
Πολλοί από τους ασθενείς εξηγούν πως τώρα πια χρειάζεται να καταβάλλουν εκατό φορές μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με πριν. Συχνά ακόμη και για τα βασικά.
Κάποιοι διηγούνται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσκολία στην απομνημόνευση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ζουν με σημειώματα για τις υποχρεώσεις τους.
Ήδη, χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Δανία έχουν αναγνωρίσει ως επαγγελματική νόσο τον Long Covid – γεγονός που παραπέμπει σε νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή του.
Και είναι σίγουρο πως και οι άλλες χώρες θα χρειαστεί να λάβουν τα μέτρα τους, επεκτείνοντας επιδόματα, πρόνοιες και άδειες από την εργασία.
Ετοιμάζουν κλινικές Long Covid
Στη Βρετανία, με Long Covid έχουν διαγνωστεί ήδη 1,1 εκ. άνθρωποι. Ανάμεσά τους πολλοί υγειονομικοί που έδωσαν την μάχη στην πρώτη γραμμή και τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Κάποιοι μιλούν ήδη για μια νέα επιδημία, μια επιδημία μέσα στην επιδημία.
Είναι πολλές οι ιστορίες που δημοσιεύονται στη σχετική σελίδα στο Fb που άνοιξαν οι γιατρίνες Σάρα Μπερνς και Σου Γουόρεν.
Σε συνέντευξή της στον «Γκάρντιαν», η Καβέρι Γιαλουντβάλα, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Βρετανίας, αποκάλυψε πως αν και νόσησε στις 20 Απριλίου 2020, δεν είναι σε θέση να επιστρέψει ακόμη στην εργασία της και οι αποδοχές της έχουν μειωθεί κατά 40%.
Ο επικεφαλής του NHS, του βρετανικού συστήματος υγείας Σερ Σάιμον Στήβενς ανέφερε πως σχεδιάζεται η δημιουργία μιας κλινικής για Long Covid σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.
Με όπλο τα εμβόλια
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια νέα έρευνα έχει δείξει πως ο εμβολιασμός επιδρά θετικά και στον Long Covid. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους που νόσησαν και εμβολιάστηκαν μετά την αποθεραπεία τους.
Άλλες έρευνες, που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αναφέρουν και συγκεκριμένα εμβόλια που βοήθησαν, καθώς και συγκεκριμένα 14 συμπτώματα που αντιμετωπίστηκαν με τον εμβολιασμό.
Και πάντως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο αυτονόητο: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην προσβληθείς από Long Covid είναι να μην προσβληθείς από Covid. Και για να μην προσβληθείς από Covid πρέπει να εμβολιαστείς…