Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κυνήγι αρκούδας στη Δεσκάτη

Άλλη μια αρκούδα σκοτώθηκε στη Δεσκάτη! Στο χρονικό διάστημα 11-14 Ιούνη, στα ριζά της Οξυάς στο Μέλοβο, συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Καλόγερος» όπου βρίσκεται και το ιδιόκτητο ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης, οι ασυνείδητοι επαγγελματίες γνωστοί άγνωστοι λαθροθήρες εξόντωσαν άλλο ένα άτομο του σπάνιου και προστατευόμενου αυτού θηλαστικού που ζούσε στην περιοχή εδώ και πολύν καιρό. Επανειλημμένα περιπατητές και λάτρεις του ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους της Οξυάς είχαν αντικρύσει τα πρόσφατα σημάδια του άγριου ζώου, είχαν διαπιστώσει τη διακριτική ανεπαίσθητη παρουσία του!
Όπως είναι γνωστό, η Οξυά είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Παρά την άγρια εκμετάλλευση του δάσους της για τα συμφέροντα των εμπόρων ξυλείας, αποτελεί ένα μεγάλο καταφύγιο πλουσιότατης πανίδας. Σύμφωνα με τη γνώμη αυτών που αγαπούν το δάσος, το ζουν και το προστατεύουν στα αλήθεια και πρακτικά, έχει αυξηθεί αξιόλογα ο αριθμός των λαγών και των ζαρκαδιών ενώ τα αγριογούρουνα εδώ και αρκετά χρόνια είναι πάμπολλα. Γι αυτό ανέκαθεν οι γνωστοί άγνωστοι-στους κυνηγετικούς κύκλους- λαθροθήρες κάνουν πανηγύρια. Παλιότερα σίγουρα με τη γνώση, αν όχι και με την κάλυψη, εντεταλμένων οργάνων! Οι ”καλές δουλιές” εξάλλου έτσι γίνονταν πάντα! Φαίνεται ότι η ομάδα ήταν σε κυνήγι αγριογούρουνου με προβολέα. Συζητιέται ότι έτσι γίνεται! Και φυσικά οποιουδήποτε άλλου θηράματος είχε την ατυχία να βρεθεί στην ακτίνα δράσης τους! Ζαρκαδιού και λαγού απαραιτήτως, γι αυτό κυκλοφορεί ότι τα ψυγεία κάποιων δεν χωράνε θηράματα ενώ απαγορεύεται! Η αρκούδα έπεσε στο καρτέρι τους, δεν υπήρξε ούτε έλεος, ούτε συναίσθηση της εγκληματικής παρανομίας τους! Η αποτρόπαια πράξη έγινε αντιληπτή από την έντονη δυσοσμία του άψυχου κουφαριού!
Είχε προηγηθεί, πάλι στο Μέλοβο στη Βρύση Κουτσιουμάνη, δολοφονία μητέρας αρκούδας.
Κι άλλη μια φορά ,τρίτη αθροιστικά, πριν κάμποσα χρόνια όμως, στην Παλιουριά, σε τοποθεσία κοντά στα Δημοκάδικα, έγινε γνωστό ότι Δεσκατιώτες σκότωσαν αρκούδα. Μετά χρόνια κυκλοφόρησε και ονοματεπώνυμο των δραστών που καμάρωναν για τα έργα τους!
Η λαθροθηρία ευδοκιμούσε ανέκαθεν στον τόπο μας, όπως άλλωστε στην Ελλάδα και παντού. Και τον πλούτο της άγριας πανίδας του δήμου λυμαίνονται συγκεκριμένοι εδώ και πολλά χρόνια και μαθαίνουν το θεάρεστο έργο τους σε νεώτερες γενιές. Οι ασχολούμενοι με το κυνήγι κι όσοι δουλεύουν και ζουν στην ύπαιθρο τους γνωρίζουν , τους αποδέχονται, τους καλύπτουν , τους ενθαρρύνουν ουσιαστικά να συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο. Το ίδιο και οι αρμόδιοι που στρουθοκαμηλίζουν, δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα αν δεν χαριεντίζονται μεταξύ τους!
Η αναφορά-καταγγελία στοχεύει να γνωστοποιήσει το γεγονός και να συμβάλει στην όποια προσπάθεια αντιμετώπισης της λαθροθηρίας, ιδιαίτερα της αρκούδας και του ζαρκαδιού που είναι και επαπειλούμενα σπάνια ζώα. Έχει γίνει και προφορική ενημέρωση αρμοδίων.
19/06/2021

Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης