Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Κολοκύθια εις το …πάτελον!

Η “Αριστεία” αποκαθηλώθηκε…
Όχι στις 9 του μηνός Μάϊου από τις δηλώσεις του κατέχοντα διδακτορικό τίτλο στα οικονομικά από το φημισμένο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, και επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη!

Τον κ. Πατέλη δεν τον γνωρίζαμε/…

Ουδέ περί των σπουδών του μηδέ περί του έργου του…

‘Όμως γνωρίζαμε ότι ακόμα περισσότερο την σήμερον έχουν το “πάνω χέρι” οι αρεστοί και όχι οι άριστοι!

Η υψηλότερη ανθρώπινη δυνατότητα είναι η γνώση και όλες οι άλλες ανθρώπινες δυνατότητες προέρχονται από αυτή την κεντρική ικανότητα.

Εάν η αρετή είναι γνώση και μελέτη, η υψηλότερη ανθρώπινη γνώση είναι η γνώση για την ίδια τη γνώση..

Η αρετή «ως μέσον ανάμεσα σε δύο ακρότητες» απουσιάζει από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού!

Αυτό καταδεικνύει όχι μόνο η απαξιωτική δήλωσή του “Εγώ δηλαδή δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά……” αλλά και η…. διορθωτική: ” Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.

Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός”.!!!!

Παρόλο που κατά τον Αριστοτέλη, η αρετή είναι “έθος” δηλαδή επίκτητη ικανότητα επιλογής και το κεντρικό χαρακτηριστικό της είναι η μεσότητα ή τήρηση του μέσου, όπως καθορίζεται από τον λόγο δεν παύει να είναι μια…ακρότητα!

Δύσκολο να ευρεθεί σε συχνότητα, να επιτευχθεί και κυρίως να επιβραβευθεί!
Είναι μια μοναδική και εσωτερική μοναχικότητα που σπανίζει, ιδιαίτερα δε στον δημόσιο βίο!

Τί είναι όμως αυτή η “αριστεία”;

Δεν με εξέπληξε που δεν είναι μία!

Στην εποχή του “φασόν” σίγουρα πολλές στον αριθμό και μικρές σε αξία!

Δεν θα θα ασχοληθώ καθόλου με αυτές του “στρίβειν”, του “κύπτειν” ή του “λήχειν”!

Αλλά και στην εποχή που ορίσθηκαν και υπάρχουν ως έννοιες ήταν δύο!

Μια με οξεία (η υπεροχή, υπεροχή εν ανδρεία και μεγαλοψυχία, γενναιότητα) και μια με περισπωμένη (το βραβείον του αρίστου και γενναιοτάτου, η αμοιβή επί γενναιότητι και ανδρεία.)!

Ο δε αποκαλούμενος “άριστος” είναι “ο εξέχων εις το είδος του επί πάσης σχέσεως, ως το αγαθός, ο άριστος υπό έποψιν καταγωγής και κοινωνικής θέσεως, ο εξοχώτατος, ευγενέστατος, ο πρωτεύον υπό έποψιν ηθικής υπεροχής, ο ωφελιμότατος, χρησιμώτατος, υπέροχος, εξέχων, κάλλιστος”.

Αυτά λέει το Μέγα Λεξικό της Ελληνικής των Λίντελ και Σκότ !

Βέβαια για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αυτά ισχύουν περιστασιακά και ανάλογα με το τι θέση κατέχουν στην άσκηση της εξουσίας!

Ο κόσμος αλλάζει….

Αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως….

Την κατεύθυνση όμως της αλλαγής την ορίζουν οι κοινωνίες!

Λογικά, θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, της χαράς, της ευτυχίας , της δημιουργίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού αξιών, κανόνων και πανανθρώπινων ιδανικών. του κάνω τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα, πιο ποιοτική και κατ’ επέκταση την κοινωνία καλύτερη.

Φαίνεται ότι η δική μας πατρίδα δυσκολεύεται να κάνει αυτή την επιλογή!

Μια τέτοια επιλογή θέτει σε κίνδυνο αυτούς που μας κυβερνούν!

Οχι μόνο επειδή δεν είναι άριστοι αλλά επειδή δεν προσπαθούν να γίνουν!

Βολεύονται στην μετριότητητά τους και τους βολεύει το ανάχωμα στην αριστεία και στην πρόοδο!

Ως διαχειριστές συμφερόντων και αφεντικών έχουν δημιουργήσει ένα πελατειακό πλέγμα που συνθλίβει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου…

Αν κάτι «πουλάμε» ως χώρα, εκτός από ήλιο και θάλασσα, ακόμα και σήμερα είναι αυτό το ξεχωριστό, το άριστο και καλλιεπές ενάρετο αρχαίο πνεύμα και η σοφία των προγόνων μας που μεταλαμπαδεύτηκε και συνεχίζει με πανάξιους επιγόνους που διαπρέπουν στην αλλοδαπή αλλά και στην ημεδαπή!.

Είναι οι νέοι και οι νέες που μοχθούν νυχθημερόν με πολλές δυσκολίες και εμπόδια για τους οποίους υπερηφανευόμαστε και συγχρόνως χύνουμε “κροκοδείλια δάκρυα” γιατί «κάποιοι», τους ανάγκασαν να φύγουν από την γενέθλια γη και να διαπρέψουν στο εξωτερικό!

(Ευτυχώς, γιατί αν είχαν μείνει εδώ το πιο πιθανό είναι ότι πολλοί θα είχαν χαθεί ή θα είχαν μείνει στη μετριότητα)!.

Οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι αξίες ώστε να διαμορφώσει κάθε νέα και νέος μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα τους επιτρέψει στο μέλλον να είναι δημιουργικοί, χρήσιμοι, αποδοτικοί και αποτελεσματικοί μα προπάντων ευτυχισμένοι απαιτούν αγώνα και θυσίες!

Το γνωρίζουν καλά όλοι και οι νέοι και οι οικογένειές τους!

Πληρώνεται πολύ ακριβά!

Η κατάρα του διωγμού είναι βαριά!

Όμως βαρύτερη είναι η απαξίωση και η ισοπέδωση….

Μιας συνεχούς προσπάθειας ατομικής βελτίωσης, ανανέωσης, δημιουργικότητας που δίνει αξία και προοπτική όχι μόνο στη ζωή μας αλλά επηρεάζει θετικά και τις ζωές των άλλων!

Όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες…

Οι ευκαιρίες δεν μας χαρίζονται από κανένα κ. Μητσοτάκη ή από κάποιο κ. Πατέλη! ( Αλήθεια με ποιούς κανόνες και ποές διαδικασίες του δόθηκαν;)

Τις δημιουργούμε, τις διεκδικούμε μέσα από αγώνες, ανατροπές και ριζικές αλλαγές!

Μόνο έτσι οι απόψεις Πατέλη θα λάβουν τη θέση που τους αξίζει, σε κοινή θέα κοινωνικής απαξίας ως “κολοκύθια εις το πάτερον”!

Αν κάποτε ο σπουδαγμένος νέος προσπαθούσε να εξηγήσει …επιστημονικά πως βρέθηκε κοπρισμένο το πάτερο εκεί ψηλά και πως τα… κατάφερε το βόδι η απλοϊκή απάντηση του πατέρα του ότι το πάτερο πριν μπει εκεί ήταν στο πάτωμα του…στάβλου, είναι διδακτική εξήγηση πως κάποια “κολοκύθια με ή χωρίς ρίγανη ” βρίσκονται στο κεφάλι μας και μας…κυβερνούν!

( Το πάτερο στην λαϊκή αρχιτεκτονική γλώσσα είναι το μεγάλο οριζόντιο δοκάρι της στέγης. Εκεί παλαιότερα οι χωρικοί της ανέχειας , δεν υπήρχαν ούτε ταβάνια, κρεμούσαν κολοκύθια ή ρόκες καλαμποκιού για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα..).

Δημήτρης Ψευτογκάς

Δείτε ακόμα