ΣΥΡΙΖΑ, αρνητές και ακραίοι οι προστάτες των παρανόμων στην Ευρώπη
Όποια κι’ αν είναι η ερώτηση η απάντηση είναι η ίδια. Με μερικές (αφαιρετικά) διακυμάνσεις:
-Ποιοι είναι εκείνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη που επικροτούν, υποθάλπουν, συμμετέχουν και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και άλλες μαζικές εκδηλώσεις; Απάντηση: Οι αρνητές του κορωνοϊού, οι ακροδεξιοί, οι ακροαριστεροί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Ποιοι ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του μίσους; Απάντηση: Οι αρνητές του κορωνοϊού, οι ακροδεξιοί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Ποια αμφισβητούν συνεχώς τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Απάντηση: Οι αρνητές του κορωνοϊού, οι ακροδεξιοί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Ποια κοινοβουλευτικά κόμματα ανοίγουν συνεχώς μια ομπρέλα προστασίας για κάθε είδους παρανομία, ακόμη και τρομοκρατία; Απάντηση: Η ακροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Ποια κοινοβουλευτικά κόμματα καταψηφίζουν σταθερά όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας; Απάντηση: Η ακροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Ποια κοινοβουλευτικά κόμματα από το πρωί ως το βράδυ εκδίδουν δηλητηριώδεις ανακοινώσεις και υποστηρίζουν μόνιμα το αντίθετο από αυτό που αποφασίζεται; Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το σαββατοκύριακο των ταραχών
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία.
Παντού είχαμε βίαια επεισόδια, επεμβάσεις της αστυνομίας, σπρέι πιπεριού, ξύλο, συλλήψεις.
Δεν βρέθηκε ούτε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα – πόσο μάλλον αξιωματική αντιπολίτευση – που να παράσχει πολιτική νομιμοποίηση στις παράνομες συναθροίσεις.
Δεν βρέθηκε ούτε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα – πόσο μάλλον αξιωματική αντιπολίτευση – που να δηλώσει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση, επειδή… κυβερνά!
Το Σάββατο, 6 Μαρτίου, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των περιοριστικών μέτρων, η Βιέννη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο καγκελάριος Κουρτς εξέφρασε την αηδία του για το ναζιστικό σύνθημα «Ζιγκ Χάιλ» (Ζήτω η Νίκη) που ακούστηκε και όλα τα κόμματα κατήγγειλαν στη Βουλή τα έκτροπα, μιλώντας για χουλιγκανισμό.
Συνδιοργανωτής των διαδηλώσεων ήταν το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο αρχηγός και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ ήταν ομιλητής σε δύο από τις συγκεντρώσεις, καταγγέλλοντας «ποινικοποίηση των διαδηλώσεων» και μία «τελείως νέα μορφή λογοκρισίας». Το Λαϊκό Κόμμα κατήγγειλε τον Κικλ ότι θέτει σε κίνδυνο το Κράτος Δικαίου, την υγεία και την ασφάλεια των Αυστριακών.
Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίκαελ Λούντβιχ, εξήρε το έργο των αστυνομικών και ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεών τους.
Οι Πράσινοι επίσης καταδίκασαν και ζήτησαν περαιτέρω λήψη μέτρων. «Δεν είναι δυνατόν ο πληθυσμός να καλείται να μείνει στο σπίτι του, επειδή οι ιδεολόγοι της συνωμοσίας και οι δεξιοί εξτρεμιστές βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, από όπου πρέπει να εκδιωχθούν πλήρως», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Το υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωσε πως μόνο εκείνη τη μέρα, η αντιμετώπιση των διαδηλωτών κόστισε στους Αυστριακούς φορολογούμενους 675.000 ευρώ. Προσδιορίζοντας το κόστος από την αρχή της πανδημίας στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στη διάρκεια της πορείας, περί τους 150 διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο μιας ασφαλιστικής εταιρίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ράινχαρντ Τσίμερμαν δεν μάσησε να λόγια του. Όπως είπε, «τα γεγονότα προκλήθηκαν από αριστερά, δεξιά, ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά στοιχεία για να χτυπήσουν την αστυνομία. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Καύσιμο στη φωτιά έριξε ο Κικλ».
«Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»
Στην Αυστρία, όμως, η αρχηγός της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, πρώην υπουργός Υγείας και διακεκριμένη επιδημιολόγος Πάμελα Ρέντι – Βάγκνερ, όχι μόνο δεν διαμαρτύρεται για την κατάσταση των νοσοκομείων και για το λοκντάουν, όχι μόνο δεν λέει ότι η κυβέρνηση φταίει για την πανδημία, αλλά βάζει πλάτη καλώντας τον κόσμο να μένει στο σπίτι του και καλεί την κυβέρνηση να μην χαλαρώσει τα μέτρα. Και επομένως, στέλνει σαφές μήνυμα στους διαμαρτυρόμενους.
Στις 2 Φεβρουαρίου, η Βάγκνερ είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση και αποκαλέσει «επείγουσα ανάγκη» την επιστροφή των παιδιών στα θρανία, αλλά δήλωσε πως οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο».
Όχι τυχαία! Ήδη από τον Μάρτιο του 2020, η Βάγκνερ ξεκαθάρισε πως τα πράγματα είναι σοβαρά και ότι «αυτό πρέπει να το περάσουμε όλοι μαζί».
«Είναι για την προστασία της υγείας μας», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση, όπου εμφανίζεται συχνά δίνοντας τις ιατρικές συμβουλές της. «Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον κορωνοϊό. Προσοχή γιατί το υγειονομικό μας σύστημα θα δοκιμαστεί. Μαζί πρέπει να εργαστούμε και για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών»!
Με λίγα λόγια, δεν άρχισε να κατηγορεί την κυβέρνηση για την κατάσταση στο σύστημα της υγείας. Αν μη τι άλλο, γνωρίζει πως και το δικό της κόμμα έχει βρεθεί για πολλά χρόνια στην εξουσία.
Και βέβαια, την παραμονή των Χριστουγέννων, στον παραδοσιακό «Μαραθώνιο Αγάπης» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, με επικεφαλής τον Αυστριακό Πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, έλαβαν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί: Ο καγκελάριος Κουρτς, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Κόγκλερ και βέβαια, η αρχηγός της αντιπολίτευσης Ρέντι-Βάγκνερ. Η οποία και πάλι δήλωσε πως το ξεπέρασμα της πανδημίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο «μαζί και από κοινού».
Σημειώστε ότι κατά τις παράνομες διαδηλώσεις της 31ης Ιανουαρίου στη Βιέννη, η αστυνομία σχημάτισε 2.000 δικογραφίες, υπήρξαν 850 συλλήψεις και τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί. Εκείνη την ημέρα, η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν εντός 15 λεπτών και όταν εκείνοι δεν υπάκουσαν, ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας τέθηκε επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης χιλίων ανδρών, που εμπόδισαν την πορεία με την βοήθεια αστυνομικών σκύλων.
Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία
Διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο είχαμε και στη Σουηδία. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας έδωσε εντολή στην αστυνομία να διαλύσει κάθε παράνομη συνάθροιση στη Στοκχόλμη, ενώ στον διοργανωτή Φίλιπ Στζόστρομ επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 σουηδικών κορωνών. Είχε προηγουμένως ενημερωθεί πως στη συνάθροιση δεν μπορούν να λάβουν μέρος πάνω από οκτώ άτομα.
Το απόγευμα της Κυριακής, 7 Μαρτίου, σε διαδήλωση στο Άμστερνταμ συνελήφθησαν 28 άτομα. Οι διαδηλωτές, 700 σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας κίτρινες ομπρέλες που έγραφαν «αγάπη και ελευθερία» και μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς.
Η δήμαρχος δήλωσε πως οι συγκεντρωμένοι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα και αυτό ήταν απογοητευτικό. Και στην Ολλανδία, τις διαδηλώσεις υποκινεί η ακροδεξιά. Με πολύ βίαια επεισόδια. Στις 31 Ιανουαρίου, η ολλανδική αστυνομία διέλυσε πλήθος διαδηλωτών κατά του λοκντάουν και προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις. Είχαν προηγηθεί μερόνυχτα ταραχών σε πολλές πόλεις, με εκατοντάδες συλλήψεις, λεηλασίες, τραυματισμούς, δακρυγόνα και συμπλοκές, καθώς ο πρωθυπουργός Ρούτε έλαβε την απόφαση να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα ίδια και στη Γερμανία. Ολόκληρο το σαββατοκύριακο η γερμανική αστυνομία χρειάστηκε να διαλύσει πολλές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε πολλές πόλεις, σε πάρκα και αλλού, ενώ αστυνομικοί έβαλαν τέλος και σε έναν… αγώνα πυγμαχίας με δεκάδες θεατές, αλλά και σε μια πορεία αυτοκινήτων με επιβάτες αρνητές του κορωνοϊού!
Ως γνωστόν, στη Γερμανία, επικεφαλής των διαδηλώσεων που καταλήγουν συνήθως σε βίαια επεισόδια, είναι οι ακροδεξιοί του Afd, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Στην Ελβετία, στις 7 Μαρτίου, η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Στην κινητοποίηση είχε καλέσει φεμινιστική οργάνωση της Ζυρίχης, για να καταγγείλει την «καταπιεστική καθημερινότητα».
Διαδηλώσεις οργανώνονται εδώ και μήνες στο Βέλγιο, και στη Δανία – με σύνθημα «Ελευθερία για τη Δανία, αρκετά» – και στη Γαλλία, για τις οποίες η κυβέρνηση καταγγέλλει την αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και στη Βρετανία και στην Ισπανία, όπου έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Προληπτικές προσαγωγές
Σημειώστε ότι στο Βέλγιο, στις 31 Ιανουαρίου, σχεδόν 500 άνθρωποι προσήχθησαν προληπτικά στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτραπούν δύο απαγορευμένες διαδηλώσεις κατά των προληπτικών μέτρων. Η βελγική αστυνομία είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί, όπως μαχαίρια, κροτίδες και βεγγαλικά.
«Δεν ήταν αντικείμενα για μια ειρηνική εκδήλωση και υπενθυμίζουμε ότι δεν είχε εκδοθεί καμιά άδεια για πραγματοποίηση διαδήλωσης», ανέφερε η βελγική αστυνομία στο Twitter.
Όσο κι’ αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει ανακοινώσεις κομμάτων υποστήριξης των διαδηλώσεων, ούτε επιθέσεις στην αστυνομία. Αν εξαιρέσουμε τους ακραίους, βέβαια, που πρωτοστατούν και στις διαδηλώσεις και στα επεισόδια.
Όσο κι’ αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση υποκινεί την οργή των πολιτών», πως «η αστυνομική βία συνδέεται με την αποτυχία στην πανδημία», ότι «ο πρωθυπουργός γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνος για την Δημοκρατία», ότι «ο πρωθυπουργός ξεσηκώνει τους πολίτες».
Ούτε ένας πολιτικός, ούτε ένα κόμμα! Ούτε καν οι πιο ακραίοι!
Και φαντάζομαι πως και στις χώρες αυτές υπάρχουν και κοινοβούλια και Δημοκρατία…
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος