Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δυστυχώς τα εύσημα απονέμονται σ’ άλλους

Η προβολή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων καθημερινά, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το μύθο ότι τα μέσα είναι αναποτελεσματικά όπως αυτό διαπιστώθηκε από χρόνιες έρευνες των μελετητών της επικοινωνίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πανίσχυρα και αυτό αποδεικνύεται  μέρα με τη μέρα μέσα από τα θέματα που θέλουν να περάσουν. Πλέον ο πομπός δεν έχει στόχο να ενημερώσει, να περάσει την είδηση, αλλά να μεταδώσει γεγονότα και καταστάσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή, αλλά και αφιλτράριστες ειδήσεις με σκοπό την παραπληροφόρηση και την αύξηση των νούμερων τηλεθέασης.

Πόσο έξυπνα όμως είναι τα μίντια και πόσο έξυπνοι ακόμη είναι και οι δημοσιογράφοι της ελληνικής τηλεόρασης(!) Πλάθουν με τόσο ωραίο τρόπο και χωρίς να το καταλάβει κανείς υποθέσεις που οι τηλεθεατές θα ταυτιστούν στο 100%. Κάνουν δηλαδή ασήμαντα πράγματα να μοιάζουν σημαντικά.

Σ’ αυτό που θέλω να καταλήξω είναι στην συνέντευξη μιας γνωστής τραγουδίστριας  την περασμένη εβδομάδα, που φιλοξενήθηκε σε μία εκπομπή  μέσω Skype και το σημαντικό σημείο στην συνέντευξή της είναι πώς τα κατάφερε και διάβαζε τόσο πολλά και δύσκολα μαθήματα για το πανεπιστήμιο της ενώ παράλληλα έκανε πρόβες για τα Mad αλλά ηχογραφούσε και τα καινούρια της τραγούδια.

Δεν με ενόχλησε τόσο το ύφος της συνέντευξης, σχεδόν δεν τη θυμάμαι, αυτό όμως που είναι συνέχεια μέσα στο μυαλό μου είναι για ποιο λόγο τους εντυπωσίασε το γεγονός ότι διαβάζει ενώ παράλληλα εργάζεται. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η προβολή της συγκεκριμένης τραγουδίστριας έγινε,  καθώς έχει πολλούς fans και ασκεί μεγάλη επιρροή στο κοινό.

Αν το καλοσκεφτείς η είδηση δεν είναι καθόλου τραγική όπως την έκαναν να φαίνεται, όμως πόσους νέους που διαβάζουν αυτή την περίοδο είτε για τις πανελλήνιες είτε για κάποιο πτυχίο, τους οδήγησε στην ταύτιση; Στο κάτω κατώ είμαστε οι επιλογές μας. Η συγκεκριμένη, από τη δική μου πλευρά, δεν υπάρχει κάτι που στερείται. Έχει μία δουλειά που η ίδια επέλεξε να κάνει, χρήματα για τα προς το ζην, επιπλέον διαφημίσεις με έξτρα λεφτά, χορηγίες για να ντυθεί και να βαφτεί και το μόνο που της μένει είναι το πτυχίο της. Αν όμως έρθουμε στην πραγματικότητα, πόσα παιδιά παλεύουν μόνα τους; Είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε κάποια χώρα του εξωτερικού προσπαθούν να τα καταφέρουν, εργάζονται σε δουλειές που δεν τους αρέσουν, αλλά αναγκάζονται να τις κάνουν για να πληρώσουν  το ενοίκιο, το φαγητό, τα βιβλία και στο τέλος εκπληρώνουν τις σπουδές τους με άριστα.

Φυσικά δεν στηλιτεύω τη συγκεκριμένη τραγουδίστρια ούτε άλλους ανθρώπους του χώρου, όπως προανέφερα είμαστε οι επιλογές μας. Απλά αυτό που προσπαθώ να αποδείξω είναι η μαγεία των ΜΜΕ που μπορεί εύκολα, μέσα σε λίγα λεπτά να σε ανεβάσει αλλά και ταυτόχρονα να σε κατεβάσει. Δυστυχώς δεν επικεντρώνονται σε ανθρώπους που είναι πραγματικοί ήρωες και αν το κάνουν, το κάνουν μια φορά στο τόσο. Αυτούς λοιπόν τους αγωνιστές πρέπει να προβάλει και να προωθεί ως πρότυπα η τηλεόραση σήμερα και όχι αυτούς που ακόμα και αν κατεβάσουν τα σκουπίδια τους, αποτελούν είδηση. Όμως το βλέμμα δεν είναι πάντοτε στραμμένο στον ορίζοντα της αξιοπρέπειας και της γνώσης αλλά εκεί όπου υπάρχει βία, βρωμιά και εκθαμβωτισμός.  

Της Σταματίας Γκαραλιάκου