Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Προβλέψεις και Εκφοβισμοί για Νέες Καταστροφές

Πρόσφατα, ο μέγα-δισεκατομυριούχος Μπιλ Γκέιτς, προκάλεσε σάλο με τίς νέες προβλέψεις  ότι οι επόμενες δύο μεγάλες καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη και την ανθρωπότητα είναι η  κλιματική αλλαγή και η βιοτρομοκρατία. Ομως, προτού δημιουργηθεί νέα παράλυσις και μαζική φοβία από τις νέες προβλέψεις, όπως έχομε με τον κορονοιό, ας εξετάσομε ποιοί είναι αυτοί οι νέοι κίνδυνοι, που κατά τον Γκέιτς μας απειλούν όλους άμεσα.
 
Κατ’ αρχάς, οι νέες προβλέψεις του Γκέιτς, δεν αποτελούν κάποια νέα ανακάλυψη. Ιδιες προβλέψεις έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από πολλούς επιστήμονες, πολιτικούς, ακόμη και ηθοποιούς του Χόλυγουντ και έχουν δημοσιευτεί πολλά βιβλία με θέματα τούς κινδύνους που αντιμετωπίζομε από την κλιματική αλλαγή και βιοτρομοκρατία.
 
Ξεκινώντας με τον κίνδυνο καταστροφής του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή που προβλέπει ο Μπιλ Γκέιτς, ήδει ακούσαμε πολλές παρόμοιες προβλέψεις τα τελευταία 50 χρόνια, εκ των οποίων ουδεμία βγήκε αληθινή. Στην δεκαετία του 1970, είχαμε την απειλή καταστροφής του πλανήτη λόγω κλιματική αλλαγής όπου τότε οι προβλέψεις μιλούσαν για παγκόσμια  ψύξη, όπου οι πάγοι θα σκέπαζαν την γη και θα ερχόταν το τέλος της ανθρωπότητας.  Μάλιστα, το 1970, το περιοδικό Life Magazine δημοσίευσε μεγάλο άρθρο αναφέροντας, ότι η μόλυνση του αέρα θα έφθανε σε τέτοιο υψηλό επίπεδο που στο έτος 1985, θα μείωνε κατά 50% την ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στην γη. Αν θυμάμαι καλά, τίποτε δεν συνέβη το 1985 και ο ήλιος συνέχιζε να είναι λαμπερός και να μας ζεσταίνει με τις ακτίνες του. 
 
Καθώς το πάγωμα του πλανήτη δεν συνέβη, στην δεκαετία του 1980, είχαμε  νέες και διαφορετικές θεωρίες και προβλέψεις ότι σε λίγα χρόνια θα έχομε παγκόσμια υπερθέρμανση (global warming).  Το 1988, αρκετοί επιστήμονες και ηθοποιοί του Χόλυγουντ μας προειδοποίησαν δημόσια ότι είχαμε 10 χρόνια περιθώριο να σώσουμε τους ωκεανούς, διαφορετικά θα πληρώσουμε ακριβά τις συνέπειες, που θα είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατον όλων μας. Επίσης το 2006, ο τέως αμερικανός αντιπρόεδρος Γκόρ, μας προειδοποίησε ότι είχαμε και πάλι 10 χρόνια να σώσουμε τον πλανήτη, πριν ο πλανήτης καεί απο την υπερθέρμανση, που είχαμε δημιουργήσει μολύνοντας το περιβάλλον.
 
 Ομως οι δεκαετίες πέρασαν και ίσως από θαύμα είμαστε ακόμη ζωντανοί. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν έφθασαν στα επίπεδα να προκαλέσουν υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως προέβλεψαν τότε τα μοντέλα υπολογιστών, ο φόβος καταστροφής απο την υπερθέρμανση του πλανήτη ξεχάστηκε και αντικαταστάθηκε απο το νέο σλόγκαν, την κλιματική αλλαγή,  που πολλοί πιστεύουν ότι θα καταστρέψει τον πλανήτη. Πρόσφατα, μέλος του αμερικανικού κονγκρέσου δήλωσε δημόσια, ότι έχομε και πάλι 10 χρόνια περιθώριο να κάνομε κάτι για την κλιματική αλλαγή, πριν καταστραφεί ο πλανήτης και πεθάνομε όλοι. Ομως, το γεγονός ότι για 50 χρόνια, ότι όλες οι προβλέψεις για καταστροφές βγήκαν λανθασμένες, μου δίνει ελπίδες ότι θα καταφέρομε να επιβιώσομε και πάλι. 
 
Οσον αφορά για τους κινδύνους καταστροφών απο την βιοτρομοκρατία που προβλέπει ο Γκέιτς,  ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο, καθώς απασχολεί πολλές χώρες για δεκαετίες. Είναι γνωστό ότι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές χώρες ξεκίνησαν προγράμματα για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, που όμως σταμάτησαν με τη υπογραφή συνθήκης το 1975, που σήμερα υπέγραψαν 180 χώρες, που απαγορεύει την παραγωγή και χρήση βιολογικών όπλων. Ομως, ο   κίνδυνος βιοτρομοκρατίας παραμένει κυρίως απο τρομοκρατικές οργανώσεις και χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις. 
 
Αυτός είναι και λόγος που στα τελευταία 20 χρόνια, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του κινδύνου της βιοτρομοκρατίας και πολλές χώρες δαπανούν ετησίως εκατοντάδες εκατομύρια ειδικά για αυτό τον σκοπό. Εχουν ηδει γίνει σημαντικές εξελίξεις και συνεχίζονται, σε νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό και έλεγχο επιδημιών καθώς και στην ανάπτυξη νέων εμβολίων και αντιμικροβιακών θεραπειών. 
 
Μολονότι οι φόβοι για καταστροφές απο την βιοτρομοκρατία ξεκίνησαν πριν δεκαετίες, είχαμε λίγα μόνο περιστατικά βιοτρομοκρατίας, περιωρισμένης κλίμακος,  όπως στις ΗΠΑ το 1984, όταν μία θρησκευτική αιρετική οργάνωση μόλυνε σκόπιμα σαλάτες εστιατορίων με σαλμονέλα και το 1993 στην Ιαπωνία όταν μία εξτρεμιστική οργάνωση πραγματοποίησε επίθεση χρησιμοποιώντας σπόρια άνθρακα, χωρίς ευτυχώς θανατηφόρα θύματα.
 
Ομως αναρωτιέμαι, για ποιούς λόγους ο Μπιλ Γκέιτς, προβαίνει δημόσια σε προβλέψεις εκφοβισμού, για νέες καταστροφές και θανάτους που απειλούν την ανθρωπότητα, ειδικά σήμερα, που ο κόσμος εξακολουθεί να ζεί κάτω απο τον φόβο και πανικό του κορονοιού.  Φοβάμαι, όπως συνέβη και με τον κορονοιό, οι λόγοι εξυπηρετούν περισσότερο οικονομικούς και πολιτικούς στόχους. 
 
Με τον κορονοιό, ο Γκέιτς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην γενική παράλυση, φόβο και υστερία που δημιουργήθηκε και στην επιβολή των lockdowns, που έχουν σαν στόχο, να αναγκάσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν είτε υποχρεωτικά, είτε απο φόβο, είτε από ελπίδα ότι έτσι θα απαλλαγούμε από τον κορονοιό και τα lockdowns. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκέιτς και οι φαρμακευτικές εταιρείες όπου έχει επενδύσει, θα ωφεληθούν οικονομικά με εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις εμβολίων, σε μία περίοδο όπου εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και εκατομμύρια άτομα έχουν οδηγηθεί στην φτώχια με τα lockdowns.  
 
Γιατί όμως οι νέοι εκφοβισμοί; Ενδεχομένως, τώρα που τα εμβόλια για τον κορονοιό είναι πλέον διαθέσιμα για πωλήσεις και η αγανάκτηση των πολιτών αυξάνει με τα lockdowns, ο Γκέιτς βλέπει καινούργιες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν η κλιματική αλλαγή και η βιοτρομοκρατία. Οι νέες προβλέψεις που κάνει για καταστροφές και θανάτους αποτελούν περισσότερο καλλιέργεια κλίματος μαζικού εκφοβισμού, που μπορεί να ανοίξει αργότερα τον δρόμο για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και αναγκαστικών λύσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν στο μέλλον, ο Γκέιτς ξαναβγεί στην τηλεόραση να μιλήσει για νέα εμβόλια ή και μάσκες που χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα παθογόνα που μπορεί να μας σκοτώσουν από ενδεχόμενες βιοτρομοκρατίες. Ποιός ξέρει, ίσως κάποτε ακούσουμε ακόμη και για εμβόλια που θα μας σώσουν απο τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής!
 
Δεν αμφισβητώ και γνωρίζω καλά τους διάφορους ενδεχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για πολλές δεκαετίες απο πανδημίες, βιοτρομοκρατίες, περιβαντολογικές αλλαγές, ατομικές βόμβες, καρκίνους, Cyber Threats και πολλούς άλλους. 
Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ο ορθολογικός τρόπος αντιμετώπισης των, που χρησιμοποιούμε για δεκαετίες, δίχως να διακόψουμε τον ρυθμό και τρόπο ζωής ολόκληρης της κοινωνίας. 
 
Ετσι αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε προηγούμενες πανδημίες όπως το 1957 και το 1968, που είχαμε τις πανδημίες της ασιατικής γρίπης και της γρίπης  του Ηονγκ Κόνγκ, όπου η κάθε μία, πρόσβαλλε πάνω από 500 εκατομμύρια άτομα και προξένησε τον θάνατο σε 1-4 εκατομμύρια άτομα μέσα σε ένα χρόνο. Και πιο πρόσφατα το 2009, την γρίπη των χοίρων όπου σε  ένα χρόνο, πρόσβαλε μέχρι ένα 1,4 δισεκατομμύριο άτομα, από τα οποία περίπου 575 χιλιάδες, έχασαν την ζωή τους. Και έτσι ξεπερνούμε κάθε χρόνο την εποχιακή γρίπη, που προσβάλλει μέχρι 1 δισεκατομύριο άτομα και ο αριθμός νεκρών μπορεί να φθάσει μέχρι τις 650 χιλιάδες ετησίως. 
 
Ομως δεν θυμόμαστε τίποτε, γιατί ποτέ δεν είχαμε το σημερινό βομβαρδισμό εκφοβισμού, τα lockdowns και τις μάσκες που έχομε με τον κορονοιό όπου ο Γκέιτς έπαιξε σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιώντας σαν όργανα πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υείας και άλλους οργανισμούς που γεναιόδωρα χρηματοδοτεί με εκατομμύρια κάθε χρόνο. 
 
Δεν αγνοούμε τους κινδύνους που συνέχεια αντιμετώπιζομε σαν κοινωνία, αλλά σίγουρα πρέπει να αγνοήσομε τις σημερινές μεθόδους λύσης που αποδεικνύονται πλέον πιο καταστροφικές απο τον ίδιο τον κορονοιό. Ζούμε σαν σε ένα πείραμα, όπου τελικά ο ασθενής θα πεθάνει και η εγχείρηση θα αποτύχει. Πολυ φοβάμαι ότι οι σημερινές προβλέψεις του Γκέιτς για νέες καταστροφές αποβλέπουν σε εκφοβισμούς που θα οδηήσουν στην συνέχιση του πειράματος που ζούμε με τον κορονοιό.
 
Ελπίζω όχι, αλλά αυτό εξαρτάται απο εμάς. Η απάντηση που μπορώ να δώσω στους ενέους εκφοβισμούς του Γκέιτς είναι,  με κορόιδεψες μία φορά ντροπή σου, με κορόιδεψες δύο φορές ντροπή μου.
 
 

stergioulas nikolaos

 
 
Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας
 
Διεθνής οικονομολόγος.
Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
 
 

Δείτε ακόμα