Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Για τη λειτουργία Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου Δεσκάτης (γράφει ο Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης)

Ανέκαθεν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι γενικότερα, είχαν βασικό αίτημα τη μείωση των μαθητών ανά τάξη σε συνάρτηση με τους διορισμούς των αναγκαίων μονίμων εκπαιδευτικών και τη δημιουργία σχολικών αιθουσών. Με την πανδημία η αναγκαιότητα αυτή γίνεται επιτακτική και για λόγους προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας και της δημόσιας υγείας

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2020-2021 τα σχολεία του Δήμου είχαν τους παρακάτω μαθητές ανά τάξη, Γυμνάσιο Δεσκάτης Α/38(2 τμήματα)- Β/29(2 τμήματα) και Γ/27, Γενικό Λύκειο Α/17, Β/27 και Γ/16, ΕΠΑΛ Δεσκάτης και σχολεία Καρπερού με λίγους μαθητές ανά τμήμα και τάξη αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β΄τάξη του ΓΕΛ είχε στην αρχή 28 παιδιά και λειτούργησε καταρχήν μ ε δυο τμήματα, στην πορεία έγινε μετεγγραφή μαθητή! Εξαιτίας και των επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών με την πανδημία, οι σύλλογοι γονέων του Γυμνασίου και του ΓΕΛ, οι γονείς και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, ο Δήμος και η Σχολική Επιτροπή του Δήμου επέμεναν και ζήτησαν να χωριστούν σε δυο(2) τμήματα οι τάξεις Γ΄Γυμνασίου και Β΄ΓΕΛ, γιατί και εκπαιδευτικό προσωπικό υπήρχε αλλά και πληθώρα ΕΤΟΙΜΩΝ διαθέσιμων αιθουσών στα σχολικά κτίρια. Στις στερεότυπες απαντήσεις του ΥΠΕΠΘ και της Δ/νσης Δ.Ε Γρεβενών στο σχετικό- δημοσιοποιημένο στα ΜΜΕ- έγγραφο του Δήμου δίνεται η απάντηση ότι εφαρμόζεται ο νόμος! Λόγος γίνεται για την ΚΥΑ 129818/Γ2/2013(ΦΕΚ2451/Β/01-10-2013),αριθμός μαθητών ανά τμήμα στη Δευτεροβάθμια μέχρι 27 παιδιά, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που διατηρήθηκε και εφαρμόστηκε με ευλάβεια κι από το ΣΥΡΙΖΑ! (Πού χρόνος, όταν ασχολούνταν με το «καλό» τρίτο μνημόνιο και να παραχωρεί «γην και ύδωρ» και να συναγελάζεται με τη δημοκρατία του «διαβολικά καλού» Τραμπ!) Η κυβέρνηση μάλιστα της ΝΔ, για να μην νιώθουν αδικημένα , αύξησε και τα παιδιά σε 25 ανά τμήμα τάξης Δημοτικού με το άρθρο 50 του ν4692/2020, που ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης και φυσικά δεν αποδοκιμάστηκαν, τόσο ο νόμος όσο και η ΚΥΑ, από κανένα στέλεχος της ΝΔ, ούτε τοπικά, ούτε περιφερειακά ούτε πανελλαδικά! Γιατί απλούστατα συμφωνούν, όπως εξάλλου και οι προηγούμενοι των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την εφαρμοσθείσα κι εφαρμοζόμενη πολιτική , την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ιδιωτικοποίησή της, την παραπαιδεία με τα φροντιστήρια και τη μάστιγα των ιδιαιτέρων μαθημάτων των 15-20 ευρώ την ώρα! Οι μοιρασμένοι ρόλοι «του καλού και του κακού» στα ΜΜΕ καθώς και οι ανούσιες με αβρότητα κοκορομαχίες τους βαράνε στο ίδιο αμόνι, να συγκαλύπτουν τη βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής και να παρουσιάζονται οι εκφραστές της σε τοπικό επίπεδο ότι συμπονάνε και συμπαρατάσσονται με το λαό στα βάσανα που δημιουργεί η πολιτική που και οι ίδιοι υποστηρίζουν κι εφαρμόζουν φανατικά στους χώρους ευθύνης τους!
Απλά είναι τα πράγματα! Δεν μπορούν να επικαλεστούν το κίβδηλο επιχείρημα –που θυμούνται για την υπόλοιπη Ελλάδα-ότι δεν υπάρχουν λεφτά! Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά λεφτά και δίνονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ΜΜΕ, ΝΑΤΟϊκές δαπάνες κ.ο.κ, είναι δυνατόν να προφασίζεται η κυβέρνηση ότι δεν έχει ή δε βρίσκει χρήματα για την προστασία της υγείας και τη μόρφωση παιδιών; Στη Δεσκάτη αίθουσες υπάρχουν , στο ΓΕΛ, στο Γυμνάσιο μάλιστα να δημιουργηθούν και 6,και 7, και 8 τμήματα! Στο παρελθόν λειτούργησε πολλές χρονιές με 8 τμήματα, για δε το 2006-2007 ακόμα και με 9! Τους εμποδίζει οι νόμοι; Δικοί τους είναι ! Όπως τους έφτιαξαν, τους ψήφισαν, να τους αλλάξουν! Μπορούν κάλλιστα να αναλάβουν πρωτοβουλία με απλή τροπολογία σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο! Ο οποιοσδήποτε και απλός πολίτης που διαθέτει στοιχειώδη λογική καταλαβαίνει απόλυτα ότι τα 15 παιδιά στην αίθουσα και μαθαίνουν καλύτερα και προστατεύονται καλύτερα!! Ο λαός της Δεσκάτης, δυνατά και κάτω από τις μάσκες, απαιτεί να γίνουν δυο τμήματα η Β΄τάξη του ΓΕΛ και η Γ΄τάξη του Γυμνασίου Δεσκάτης!

10-01-2021
Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης