Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΚΑΗΚΕ Ο ΔΕΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΘΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΩΡΓΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (Του Ηλία Γάγαλη δασκάλου)

Κάτοικος του χωριού περνώντας σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 από το «τριεθνές», το σημείο που διαχωρίζονται τρεις δρόμοι: αυτός για Κληματάκι, ο άλλος για Αμυγδαλιές και ο τρίτος για τον Αγιώργη διαπίστωσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η υπεραιωνόβια βελανιδιά η οποία αντίκρυζε για οχτώ αιώνες τον καστρόλοφο του Αγίου Γεωργίου είχε γίνει αποκαΐδια!!Πως; Ποιος; Πότε; Τα βασανιστικά ερωτήματα που γεννήθηκαν αμέσως στη σκέψη του κάθε Αγιωργίτη, του καθενός που αγάπησε αυτό το δένδρο και κάποια στιγμή απόλαυσε τη σκιά του και τη χάρη του.
Το αιωνόβιο αυτό δένδρο έφερε το όνομα του Μακεδονομάχου Μάνθου Κιούρου από τον Αγιώργη Γρεβενών, ο οποίος το υπεραγαπούσε και το φρόντιζε όσο ζούσε.
Παρόμοιο δένδρο στη Λόχμη τον Οκτώβριο του 2019 το Δασαρχείο Γρεβενών το προστάτευσε και κηρύχτηκε με ΦΕΚ μνημείο της Φύσης. Αυτό θα έπρεπε να γίνει σε κάθε δένδρο υπεραινόβιο μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών το οποίο μπόρεσε και αντιστάθηκε για αιώνες στη μανία της φύσης και των ανθρώπων.
Δουλειά πρέπει να πιάσει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών για να μας πει ποιος και πώς το δένδρο κάηκε. Κάποιες εικασίες ότι μπορεί να έπεσε κεραυνός δεν θεωρούνται και πολύ πειστικές, μιας και πριν τρία περίπου χρόνια κατά περίεργο τρόπο κάηκε και το παλιό δημοτικό σχολείο του Αγίου Γεωργίου και ποτέ δε μάθαμε από επίσημα χείλη τι ακριβώς είχε συμβεί.
Η προστασία της φύσης κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και να δίνουν νόημα στην ύπαρξή τους στο πέρασμα των αιώνων.
Προστατεύοντας τα δένδρα δίνουμε ρίζες στη ζωή μας.

Ηλίας Γάγαλης
Δάσκαλος