Απόψεις του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ για το ΣΔΑΜ
Με αφορμή το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 /11 μέσω τηλεδιάσκεψης και με θέμα συζήτησης την ενημέρωση από τον κ. Μουσουρούλη για το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στην μετά λιγνιτική εποχή,θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
Δεν θα σταθώ στις άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων όσον αφορά τη διαδικασία και την έντονη αμφισβήτηση για το αν τελικά θα ακουστεί η φωνή της Δυτικής Μακεδονίας στο σχεδιασμό του προγράμματος δίκαιης μετάβασης ,(Επειδή προηγήθηκε σχετική συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ),απλούστατα γιατί αυτό το θεωρώ αυτονόητο και πιστεύω ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τελικά τις αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και την εξειδίκευση των εδαφικών σχεδίων.
Ούτε θα σχολιάσω στην παρούσα στιγμή το γεγονός ότι ο Δήμος μας ήταν ουσιαστικά απών σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού του προγράμματος. Παρόλο που εδώ και ενάμιση μήνα περίπου η παράταξη μας κατέθεσε πρόταση Πραγματοποιήσης ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου – αναπτυξιακης ημερίδας, με αποκλειστικό θέμα συζητησης τις προοπτικες που ανοίγονται από την μετάβαση της Δυτικης Μακεδονιας στην μεταλιγνιτική εποχή ,τα πρακτικά της οποίας θα καταθέταμε στην συντονιστική επιτροπή ως επίσημη πρόταση του Δήμου Δεσκάτης.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε Με αποτέλεσμα στην ουσία ο Δήμος μας να παραμένει θεατής η να περιορίζεται στην διατύπωση προσωπικών προτάσεων, οι οποιες όμως σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως δεν εκφράζει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η κατάθεση κείμενου διαμαρτυρίας προς την συντονιστική επιτροπή ,χωρίς να επισυνάπτονται οι προτάσεις και οι θέσεις μας.Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτε οπαδοί της στείρας αντιπαράθεσης .
Τα παραπάνω τα αφήνω στην κρίση σας και περνάω στην ουσία ,που δεν είναι τίποτα άλλο από την διεκδίκηση Πόρων προγραμμάτων και ευκαιριών για το Δήμο μας στο νέο αναπτυξιακό τοπιο όπως διαμορφώνεται για την Δυτική Μακεδονία.
Ας καταθέσουμε λοιπόν ως Δήμος έστω και την ύστατη στιγμή συγκεκριμένες προτάσεις που θα εναρμονίζονται Με τους στόχους ,τους βασικούς άξονες και τους πυλώνες του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή .
Ας διεκδικήσουμε ευκαιρίες μέσω ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου το οποίο προωθώντας το στόχο της απολογνιτοποιησης ,μπορεί να αποτελέσει αφορμή και έναυσμα Για την επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών της Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τα επιμέρους οικοσυστήματα παραγωγικών κλάδων με ισχυρή δυναμική.
Αναμφίβολα κυρίαρχο ρόλο και την μεγαλύτερη μερίδα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος θα πρέπει να έχουν οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες πλήττονται άμεσα.
Όμως αν δεν δούμε την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας υπό το πρίσμα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης τότε δεν θα έχει επιτευχθεί ο κυριος στόχος Εμπροσθοβαρούς προγράμματος που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα προσελκύει επενδύσεις και θα εξασφαλίζει την δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
Ας μην συνεχιστεί η Επί σειρά ετών αδικία για την περιφερειακή ενότητα των Γρεβενών και της Καστοριάς οι οποίες υπό χρηματοδοτούνταν εξαιτίας της πλασματικής εικόνας που δημιουργούνταν για το ΑΕΠ του σύνολου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τα οικονομικά μεγέθη των ΠΕ Κοζανης και Φλωρινας λογω της λειτουργίας των Θερμοηλεκτρικών εργοστασίων.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν κοινωνικό οικονομικές ανισότητες σε επίπεδο περιφέρειας, θα πρέπει να ενισχυθούν όλες οι περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας αναλογικά ,έστω και με την υλοποίηση συνόδων έργων ,τα οποία όμως θα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό Που θα στοχεύει στην προώθηση της πράσινης καθαρής ενέργειας ,στην έξυπνη αγροτική παραγωγή ,το βιώσιμο τουρισμο, Την ανάπτυξη βιομηχανίας -βιοτεχνίας και την τόνωση του εμπορίου ,καθώς και την τεχνολογία και εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό η παράταξη μας προτείνει :
1.Ενισχυμένα φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για την ανάπτυξη επενδύσεων στην περιοχή μας.
2.ΠΡΑΣΙΝΟ τέλος από τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς επίσης και ενθάρρυνση κατασκευής μικρών ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και επενδύσεων από τους ΟΤΑ.
3.Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με υποδομές όπως :
α.Σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα
β.Καινοτόμο δίκτυο γεωθερμίας από την εκμετάλλευση κοιτάσματος μεθανίου για την θέρμανση Θερμοκηπίων στην περιοχή των Χασιων.
γ. Χρηματοδότηση ολοκλήρωσης προτύπου πιλοτικού αγροκτήματος.
δ. Υδροπονικές καλλιέργειες.
4. Άρση απομόνωσης μέσω της υλοποίησης: α. Οδικού δικτύου που θα ενώνει την Εγνατία ( κομβος ΓΡΕΒΕΝΩΝ)μέσω του Ε65 με την ΠΑΘΕ.(Βλαχοστρατα). β. Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας -Κοζάνης μέσω Χασιων. γ.Οδική Σύνδεση Χασιων -Βεντζιων.
5. Ανάδειξη τουριστικού προϊόντος : πολιτιστικά μνημεία (Ι.Μ. Ζαβορδας ), άυλη πολιτιστική κληρονομιά (Ανδρομανα,Θεοφάνεια ΚΑΡΠΕΡΟΥ), γεωπάρκο Τηθύος Γρεβενών -Κοζάνης ,Βουνασα -λίμνη Ιλαρίων, εναλλακτικός τουρισμός ( ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ , Ορεινοι δρόμοι, αλεξίπτωτα πλαγιάς), κέντρο προετοιμασίας Αθλητών (ΚΕΠΑ).
6. Αναβάθμιση αστικού ιστού και ολόκληρωση πολεοδομικής μελέτης , καθώς και καθορισμός χρήσεων γης .
7. Κατασκευή δικτύων τηλεθέρμανσης.
8. Εκσυγχρονισμός Κέντρου Υγείας και ίδρυση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Ιατρείου ΚΑΡΠΕΡΟΥ ,Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων ,Κλινική θεραπείας αναπνευστικών νοσημάτων.
9. Κατασκευή Βιοτεχνικού Πάρκου.
10. Αξιοποίηση και αειφόρος διαχείριση του δασικού πλούτου. Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν συνοδά έργα του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης οπως επισης μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τομεακά προγράμματα των υπουργείων , προγράμματα δημοσίων επενδύσεων καθώς και από το νέο ΕΣΠΑ.
Το τονίσαμε επανειλημμένα και αποτελεί βαθειά μας πίστη ότι ο Δήμος μας είναι μία περιοχή με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αρκεί να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία ,καταθέτοντας έγκαιρα τις ανάλογες προτάσεις.
Καραστέργιος Δημητριος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου ΔΕΣΚΑΤΗΣ.