2020 – Ένας διαφορετικός εορτασμός για τα Ελευθέρια των Γρεβενών από τον Οθωμανικό ζυγό
Διανύουμε δύσκολες μέρες στην πατρίδα μας λόγω πολλών γεγονότων που εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς.
Τα δυο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, είναι η συνεχιζόμενη πρωτόγνωρη υγειονομική απειλή (κορωνοϊός-πανδημία COVID-19) που μας ταλανίζει εδώ και επτά μήνες περίπου και η αστάθεια και η πολυπλοκότητα του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος, κυρίως με τις εξ ανατολών απειλές, οι οποίες εντείνονται περαιτέρω και που έχουν ως αποτέλεσμα τον διεθνή ανταγωνισμό για τη διαμόρφωση ή επικράτηση επί κυριαρχικών, πολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων.
Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να μας πτοούν, επειδή είμαστε Έλληνες, επειδή είμαστε Γρεβενιώτες, επειδή δε μας το επιτρέπει η ιστορία μας. Θα πρέπει να ανατροφοδοτήσουμε τη σκέψη μας από το πρόσφατο και το μακρινότερο παρελθόν, από τους αγώνες των Νεοελλήνων, αλλά και από τη σοφία των αρχαίων.
Ο εορτασμός για την απελευθέρωση των Γρεβενών από τους Οθωμανούς το 1912, μπορεί να μη γίνεται με τυμπανοκρουσίες, παρελάσεις και εκδηλώσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του, λόγω του πρώτου ζητήματος (όπως προανέφερα) που έχει προκύψει, αλλά οφείλουμε να μην ξεχάσουμε κάτω από τέτοιες συγκυρίες και να αποδώσουμε τιμές. Σήμερα κυρίως είναι επιβεβλημένη η αναμόχλευση της εθνικής μας μνήμης σε συνάρτηση με το ότι ο περίγυρος μας είναι και πάλι ασταθής και επικίνδυνος και κάποιοι από τους γείτονες μας, εξάγουν τα εσωτερικά τους προβλήματα με επιθετικότητα.
Παρακολουθούμε με ανησυχία την κλιμάκωση των εντάσεων του ερεβώδη, απολυταρχικού και πολεμοχαρή νεοσουλτάνου της Άγκυρας. Ο υπερόπτης και διώκτης του διεθνούς δικαίου στην προσπάθειά του να πείσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αυτοπροσδιορίζοντας τον εαυτό του ″κυρίαρχο της Ανατολικής Μεσογείου″, χωρίς να ″ξεκλειδώνει″ το μυαλό του έχοντας ″κοντή″ ιστορική μνήμη για την επανάσταση του 1821 και στην εξέλιξή της τους Βαλκανικούς πολέμους, όπου και τα δύο γεγονότα ανέδειξαν τη δύναμη και το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και διδάξαν πως οι Έλληνες ενωμένοι και μονιασμένοι μπορούν να επιτύχουν θαύματα, συνεχίζει να ερεθίζει μέσα από τον παραλογισμό του. Αμφισβητεί τις συνθήκες, που καθόρισαν τα σύνορα μας, αλλά ξεχνά, ότι πριν από αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν άλλες, οι οποίες πιθανόν να αναβιώσουν καθόλου συμφέρουσες για αυτόν και θα έπρεπε να μην παραβιάζει τις υπάρχουσες και να μην προκαλεί.
Έχουμε μάθει ότι ο ελληνισμός, στην ιστορική του πορεία των 4000 χρόνων, δημιούργησε τεράστιες πολυεθνικές αυτοκρατορίες (πολυεθνικές, αλλά ποτέ πολυ-πολιτισμικές), αχανή Βασίλεια (Πτολεμαίοι, Σελευκίδες), αλλά συχνότατα υπέστη και επιδρομές βαρβάρων λαών, κατακτήθηκε πλήρως ή εν μέρει από ξένους στρατούς (Ρωμαίοι, Οθωμανοί), ενώ εκτοπίσθηκαν τμήματά του από προαιώνια ελληνικά εδάφη. Ταυτόχρονα η συνείδηση μας διδάσκει μέσα από δυο χαρακτηριστικά του Έλληνα, που συγκριτικά τον διαφοροποιεί από όλους τους λαούς του πλανήτη, α) ότι ο Έλληνας μας προτρέπει ότι πρέπει να εμμένουμε στον Αγώνα ακόμη και με δυσμενείς όρους και β) ότι οι Έλληνες αναδεικνύονται ανώτεροι και απ’ τις προσδοκίες, υπερβαίνοντας και την ίδια τους τη μοίρα. Και τα δυο υπαγορεύονται από την ελευθερία, την ανεκτίμητη και διαρκώς ζητούμενη.
Η ιστορία του τόπου μας (Γρεβενά) στη μακρόχρονη υποδούλωση των πέντε αιώνων από τους Οθωμανούς με τους ήρωες αυτού, όπως ο Εθνοϊερομάρτυρας Αιμιλιανός Μητροπολίτης Γρεβενών, μαζί με τον διάκονό του Δημήτριο και τον συνοδό-αγωγιάτη του, όπως οι απλοί ντόπιοι κάτοικοι οι οποίοι αναδείχτηκαν σε ατρόμητους μακεδονομάχους (Καπετάν Λούκας Κόκκινος, Διαμαντής Μάνος (Κόκκινος ή Ντίμπρας), Γεώργιος Τσιουκαντάνας, Ζήσης Βέρρος κ.ά.) και φυσικά όσοι βρέθηκαν από παντού δίπλα μας για τη λευτεριά μας (Παύλος Μελάς, άτακτα ένοπλα σώματα Κρητικών εθελοντών, με αρχηγούς τους Μανώλη Νικολούδη και Ιωάννη Μαυρογένη κά.), αφήνοντας το σώμα τους και την ψυχή τους εδώ, μιας περιόδου ανδρείας, αυτοθυσίας και αγωνιστικότητας του Ελληνικού έθνους, μας ωθεί να προσκυνήσουμε την ιερή τους μνήμη, τις ιερές σκιές τους που λάμπρυναν το εικονοστάσι του Γένους και πότισαν το δέντρο της λευτεριάς.
Είμαστε κληρονόμοι μιας βαριάς κληρονομιάς και θα πρέπει, ασχέτως με το τι συμβαίνει αυτή τη χρονική στιγμή στην πατρίδα μας, να δοξάσουμε τους ήρωες της απελευθέρωσης των Γρεβενών από τους Οθωμανούς (διότι οι νεκροί περιμένουν…) και όπως λέει ο Παλαμάς, ʺΧρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ‘ρθουν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροίʺ.
Βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες, αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ, είμαστε Έλληνες και στο DNA μας έχουμε δημιουργημένα αντισώματα για κάθε είδους κορωνοϊούς, Τούρκους, ʺφίλουςʺ και εχθρούς. Θα αντέξουμε και θα προχωρήσουμε σε πείσμα απάντων.
Δημήτριος Γ. Μπέης
Δάσκαλος
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Γρεβενών