Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Όλοι μαζί μπορούμε. (γράφει η Ρούλα Βαρσάμη)

Οι δημότες βάλλονται διαρκώς από πάμπολλα δημοσιεύματα για την πορεία αυτού του τόπου και για ζητήματα που πρωτοστατούν στην επικαιρότητα. Σαν πυροτεχνήματα, την ίδια εποχή κάθε χρόνου, «σκάνε» οι διατυπώσεις, σκέψεις, απόψεις, ενδεχομένως κι επιχειρήματα που σκοπό έχουν περισσότερο τον εντυπωσιασμό και τη δημιουργία κλίματος παρά την ουσιαστική επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων που βιώνουμε και μας προβληματίζουν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να μας απασχολούν …

Αρνούμαι να πιστέψω πως δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ουσία των πραγμάτων ή οι απασχοληθέντες των ζητημάτων δεν γνωρίζουν….

Προβληματίζομαι, αναρωτιέμαι και διερευνώ!!!!

Γιατί πρέπει να αρχίζουμε από το τέλος κι όχι από την αρχή;;;

Βαρύ και χρόνιο το θέμα της λεγόμενης υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Γνωστό το θέμα εδώ κι χρόνια κα κυρίως στο κύκλο των συναδέλφων μηχανικών, είτε δημοσίων υπαλλήλων είτε ελεύθερων επαγγελματιών.

Όλοι συμφωνούμε, όλοι γκρινιάζουμε, όλοι ζούμε τις συνέπειες στο κλάδο και στο τόπο μας, οι φορείς δεν παράγουν το προσδοκώμενο έργο, μα κανείς δεν προχωρά στην εύρεση μιας λύσης που θα προσφέρει ένα άρτιο και ευέλικτο σχήμα στην υλοποίηση μελετών και έργων. Χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και κρατικού προϋπολογισμού, «τρέχουν» (επιγραμματικά αναφέρω: ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.) κι εμείς για ακόμη μια φορά θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας με την αδράνεια και την εθελοτυφλία! Η συγκυρία της απολιγνιτοποίησης στην περιφέρειά μας θα αποτελεί «έγκλημα» αν δεν την εκμεταλλευτούμε!!

Ο ισχύων νόμος των δημοσίων μελετών, έργων κ συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (Ν.4412/2016) καθώς κι οι τελευταίες διατάξεις για την απασχόληση ιδιωτών μηχανικών στους Δήμους μέσω του μητρώου της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, παρέχει τρομερή ευελιξία στους φορείς να στήσουν ένα σχήμα στελεχωμένο και εξειδικευμένο, με στόχο την παραγωγή μελετών και προτάσεων για την απορρόφηση όσο τον δυνατόν περισσότερων κονδυλίων. Ο Δήμος μέσω των διατάξεων του Ν.4412/16 δύναται να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς που έχουν τη δυνατότητα και τεχνικές υπηρεσίες ν’ αναλάβουν για εκείνον, μέρος ή το όλον των εργασιών που απαιτούνται για την εκπόνηση μελέτης, την επίβλεψη έργων ή τη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Τέτοιες δομές είναι οι περιφέρειες, η ίδια η ΕΕΤΑΑ ΑΕ και «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς», ως φορείς υποστήριξης μαζί με τον Δήμο ή και δίκτυα Δήμων. Κατά τον τρόπο αυτό ο δήμος μπορεί με μεγαλύτερη αρτιότητα να προσεγγίσει τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Στο σημείο αυτό τίθεται το μέγα ερώτημα:

Υπάρχει ΌΡΑΜΑ, ΣΤΌΧΟΙ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ;;;;

Όταν θέλουμε, μπορούμε!! Είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει η βούληση από αυτούς που θα έπρεπε αλλά έχουν τα ηνία …. Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ικανοί στα Γρεβενά βαρεθήκαμε να τ΄ακούμε!!! Φυσικά κι υπάρχουν επιστήμονες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, ιδιώτες, με γνώση, ιδέες, όραμα κι πάνω απ’ όλα, ψυχή να δώσουν! ! ! !

Τί έχουμε κάνει για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας!!;;;;;

                                                                                                                     ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!

                                                                                                                           ΡΟΥΛΑ ΒΑΡΣΑΜΗ

                                                                                                                 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Msc in MIS