Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΓΡΕΒΕΝΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Με αφορμή τη λαϊκή συνέλευση στη Σαμαρίνα με θέμα το μεταναστευτικό θα ήθελα να ενημερώσω τον Γρεβενιώτικο λαό για τις θέσεις μου και τις απόψεις μου στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα, περισσότερες των οποίων ανέφερα στα δημοτικά συμβούλια που για το αυτό θέμα έγιναν στα Γρεβενα.
Από την αρχή θέλω να σημειώσω ότι στη λαϊκή συνέλευση δεν καλέστηκα . Ήθελα πολύ να παραβρεθώ και βεβαίως να τοποθετηθώ συ μεριζόμενος την αγωνία και τους προβληματισμούς των κατοίκων της πλητόμενης Σαμαρίνας και κατά επέκταση των πλητόμενων κατοίκων όλου του νομού Γρεβενών .
Από την αρχή επίσης θέλω να επαναλάβω την σύμφωνη με την Περιφερειακή Αρχή θέση μου, ότι δηλαδή είμαι κάθετα αντίθετος στην έλευση μεταναστών και στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας στο νομό μας δεδομένης και της εδώ και πολλούς μήνες δήλωσης του κ. Περιφερειάρχη σύμφωνα με την οποία
Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΑΛΛΟ ΒΑΡΟΣ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗΣ ΦΥΣΗΣ.
Είναι γεγονός ότι αργήσαμε να κινητοποιηθούμε. Κάποιοι εξέλαβαν την μέχρι σήμερα ήρεμη , αλλά σταθερά αντίθετη με την επιπλέον υπεράριθμη εγκατάσταση , δική μου στάση ως συνενοχή.
Hστάση μου ήταν ήρεμη γιατί είχα τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για το σωστό, ότι δηλαδή σίγουρα δεν θα φέρει και άλλους ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνει τους υπάρχοντες και ταυτόχρονα να αντικαθιστά τον κύκλο εργασιών των ξενοδοχείων με μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους και ότι μπορεί να ακούει λίγο ή πολύ στην ιδιότητα του τουρίστα, δεδομένου ότι ακράδαντα πιστεύω στη δύναμη τουριστικού προϊόντος του νομού μας και στην μεγάλη του προοπτική.
Δυστυχώς η βεβαιότητα αυτή προδόθηκε. Ο αριθμός των μεταναστών μεγάλωσε . Η αναλογία του 1% όχι μόνο δεν τηρήθηκε αλλά ίσχυσε στο πολλαπλάσιο. Πριν λίγες μέρες έγινε επίσημη δομή με κυβερνητική απόφαση εδραιώνοντας την εγκατάσταση των μεταναστών και ακούστηκε η πρόταση της δημιουργίας κλειστού δήθεν κέντρου φιλοξενίας 1500 ατόμων εντός των ορίων του νομού μας, σε αντίθεση με την βούληση και την επιθυμία Περιφέρειας , Δήμου και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γρεβενιώτικης κοινωνίας.
Την πρόταση αυτή εγώ τη Θεωρώ άκρως επικίνδυνη. Υπονομεύει το μέλλον του νομού μας, απειλεί την κοινωνία μας , καταστρέφει κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης της πλούσιας πολιτισμικής και παραγωγικής μας κληρονομιάς.Η πρόταση αυτή έχει κατά εμένα διαστάσεις πολιτικού και κοινωνικού εγκλήματος που δεν πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί.
Αντί να γίνουν τουριστικές , γεωργοκτηνοτροφικές, χιονοδρομικές , παραδοσιακές δομές που αρμόζουν στον τόπο μας . Αντί επιτέλους να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στην ενέργεια, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , στον πολιτισμό δίνεται η χαριστική βολή με την προοπτική της διαμορφούμενης κοινωνικής αναταραχής και πληθυσμιακής αναμόρφωσης.
Αυτές τις μέρες κάποιες άλλες δομές ανά την Ελλάδα κλείνουν και μάλιστα επειδή είναι τουριστικές και πρέπει να συνεχίσουν ως τουριστικές. Δηλαδή τα Γρεβενά δεν είναι τουριστική περιοχή; Η ήρεμη λοιπόν στάση μας λήφθηκε υπόψη ως αδυναμία. Σίγουρα μας υποτίμησαν και μας περιφρόνησαν.
Στο σημείο αυτό θεωρώ απαραίτητο να αναφερθώ στην δική μου επίσκεψη , μαζί με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών , στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ταυτόχρονα να απαντήσω στην αναφορά που έκανε στο πρόσωπό μου στην ομιλία του στη Σαμαρίνα ο κ. Βουλευτής του νομού μας.

Αξιότιμε κύριε βουλευτή
στην ομιλία σας στη Σαμαρίνα αναφερόμενος στο πρόσωπό μου, χωρίς να είμαι εκεί , περιγελώντας με , είπατε ότι πήγα στην Αθήνα κάνοντας χίλια χιλιόμετρα για να βγάλω μία φωτογραφία με τον υπουργό. Πράγματι έκανα τα χίλια χιλιόμετρα βγήκα και φωτογραφία. Ο λόγος όμως της επίσκεψης στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής μία μέρα μετά την δική σας, γεμάτη ερωτηματικά , επίσημη επίσκεψη , ήταν το πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο που ζω εγώ και η οικογένεια μου. Ήταν το πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο που ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων θα συνεχίσω να ζω, να δραστηριοποιούμαι και να αγωνίζομαι για το καλό του. Για αυτό έκανα τα χίλια χιλιόμετρα , για να έχω σίγουρη ιδία γνώση για το θέμα και να μπορώ κοιτώντας στα μάτια τον κάθε Γρεβενιώτη να του αναφέρω τα όσα στο κείμενο αυτό γράφω και τα όσα λαλίστατα στις συζητήσεις με τους συμπατριώτες μου επί του θέματος λέω.

Κατά την επίσκεψή μου λοιπόν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής , εκτός από την φωτογραφία με τον Υπουργό , στη συζήτηση που έγινε αντιλήφθηκα ότι το πρόβλημα είναι μέγιστο και για την κυβέρνηση. Επειδή καμία μα καμία κοινωνία δεν θέλει τους μετανάστες προσπαθεί με δελεαστικά ταξίματα να βρει έστω και λίγη ανοχή από φορείς , ακόμα και ιδιώτες , σε περιοχές ανά την Ελλάδα απομακρυσμένες και φτωχές , προκειμένου χωρίς να ληφθεί υπόψη η ποσόστωση του 1% , και χωρίς να ληφθεί υπόψη αν τελικά η ανοχή γίνει για τις περιοχές αυτές ενοχή , να εγκαταστήσει μεγάλους πληθυσμούς των αλλόθρησκων αυτών ανθρώπων. Αντιλήφθηκα ότι πίσω από το δέλεαρ της μεγάλης οικονομικής κίνησης που μία κλειστή δομή θα φέρει στην τοπική οικονομία προσπαθεί να βρει έστω και λίγη ανταπόκριση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές αυτών των περιοχών. Αντιλήφθηκα ακόμη ότι η έννοια της κλειστής δομής δεν υφίσταται με την κυριολεκτική σημασία του όρου παρά μονάχα με την τεχνική γιατί πράγματι η δομή θα είναι περιφραγμένη. Θα έχει ωστόσο μία μεγάλη είσοδο η οποία θα είναι και έξοδος και θα δίνει την δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να εξέρχονται και να πάνε στις πλατείες, στα πάρκα και οπουδήποτε αλλού. Ακριβώς για το λόγο αυτό ονομάζονται φιλοξενούμενοι και όχι έγκλειστοι , για αυτό ο χώρος ονομάζεται δομή και όχι φυλακή.
Με όση δύναμη έχει ο Ελληνικός λόγος κατέστησα σαφές στον κ. Υπουργό ότι στην περίπτωση του νομού Γρεβενών τέτοια ανοχή και ανταπόκριση δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι αναπτυξιακές στοχεύσεις του νομού βρίσκονται στον τουρισμό, στην γεωργοκτηνοτροφία, στην μεταποίηση , στην παράδοση , στην θρησκεία μας τον Χριστιανισμό και το ενδεχόμενο μιας τέτοιας προοπτικής πραγματικά καταστρέφει όλα τα παραπάνω. Επιπροσθέτως ζήτησα από τον κ. Υπουργό να μηδενίσει την περαιτέρω έλευση μεταναστών στο νομό μας και το ταχύτερο δυνατό να αρχίσει την μείωση των ήδη υπαρχόντων . Επειδή καμία δέσμευση για όλα τα παραπάνω δεν πήρα από τον κ. Υπουργό επιφυλάχτηκα και εγώ για την συνέχεια των προσπαθειών προκειμένου η κοινωνία του νομού Γρεβενών να μείνει καθαρή και αλώβητη από την απειλή των αλλοεθνών αυτών ανθρώπων.
Τη στιγμή αυτή καθίσταται αναγκαία η πρόταση του Περιφερειάρχη για πρόταση νόμου , προκειμένου με τροπολογία και νομική κατοχύρωση η Ελληνική Βουλή να εξαιρέσει το νομό Γρεβενών από οποιαδήποτε υποχρέωση φιλοξενίας μεταναστών.
Αναγκαία είναι επίσης και η επαγρύπνηση για την άμεση αντίδραση σε ξαφνικές κινήσεις που μπορεί να γίνουν, προκειμένου οι κινήσεις αυτές από την αρχή να παγώσουν δεδομένης όχι μόνο της έλλειψης της συγκατάθεσης αλλά πλέον της ισχυρής αντίθεσης του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της Γρεβενιώτικης κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι τα πεύκα του Μετσόβου ανησυχούν και θλίβονται για την πιθανή αυτή προοπτική. Τα βουνά των Γρεβενών όμως θα σταματήσουν αυτή την εξέλιξη κάνοντας χρήση οποιοδήποτε τρόπου και αν χρειαστεί.

ΛΑΜΠΡΟΣ Ι. ΧΑΤΖΗΖΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ