Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Επιτέλους, να «καθαρίσει» ο βούρκος….

«Ναι, πρέπει να ξεκαθαρίσει τάχιστα η υπόθεση Novartis και για όσα  για παρακρατικές πρακτικές και εκβιασμούς έχουν  γίνει γνωστά.  Σε καμία  περίπτωση  όμως δεν πρέπει να δειχθεί  ότι προτεραιότητα εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία είναι η υπονόμευση των αντιπάλων τους και όχι η διαφάνεια και η θωράκιση της δημοκρατίας. Ό,τι είναι να διερευνήσει η δικαιοσύνη ας το διερευνήσει.  Ό,τι πολιτική επίπτωση είναι να υπάρξει, ας υπάρξει»

Του Φώτη Σιούμπουρα

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Ασφαλώς και η δράση των πρώην κυβερνητικών στελεχών και η αντιθεσμική τους συμπεριφορά στην υπόθεση Novartis πρέπει να διερευνηθούν, ώστε να καταδειχθεί τι επιδίωκαν και με ποια αθέμιτα μέσα. Αν υπάρχουν και συνέπειες να επιβληθούν, αυτό πρέπει να συμβεί. Ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή και το πόρισμα των αμερικανικών αρχών, από τα οποίο όχι μόνο δεν καταδεικνύεται εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι εκστόμιζαν χονδροειδή ψέματα όταν έλεγαν ότι υπάρχουν έγγραφα του FBI που εμπλέκουν πολιτικούς. Και αφού δεν υπήρχαν έγγραφα καταφύγαμε στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες ,για να στοιχειοθετήσουμε κατηγορίες και να «κρεμάσουμε στα μανταλάκια» δέκα πολιτικούς. Διαμορφώσαμε έτσι και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Εμείς οι κάποιοι λίγοι που από την αρχή βάζαμε την υπόθεση Novartis στις πραγματικές της διαστάσεις  (χρηματισμός ιατρών και εταιρειών, υπεσυνταγογραφήσεις, για την προώθηση των προϊόντων της φαρμακευτικής εταιρείας) μπαίναμε στο στόχαστρο. Ας είναι. Τώρα, λίγες μέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους κυβερνητικής αλλαγής που ξανακούμε για μίζες,  για νταραβέρια πολιτικών με επιχειρηματίες, για  κάποιους, που  «βγάζουν πολύ χρήμα στην πλάτη της δημοκρατίας» και άρχισε πάλι ο οξεία πολιτική αντιπαράθεση, η προσβολή υπολήψεων και προσωπικοτήτων, ο ευτελισμός θεσμών , ας μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Δικαιολογημένη η αντίδραση όλων όσων είχαν μπει κάποτε στο στόχαστρο των πρώην κυβερνητικών εταίρων , αλλά  με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει κυβερνητικοί βουλευτές  και στελέχη να συμβάλλουν σε αυτό το νοσηρό πολιτικό κλίμα. Την ώρα  που η χώρα έπρεπε να αναζητεί τις αναγκαίες συγκλίσεις, προκειμένου να επιχειρήσει το άλμα προς τα εμπρός και να βρει τον βηματισμό της έπειτα από δύο διαδοχικές επώδυνες κρίσεις, κινδυνεύει να βυθιστεί για μία ακόμη φορά στην εσωστρέφεια και να εγκλωβιστεί στην εχθροπάθεια που συνεπάγεται το τοξικό πολιτικό κλίμα.  Και οι πολίτες δεν έχουν την διάθεση ή την αντοχή να περιπέσουν και πάλι σε μία συνθήκη τυφλής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, διχασμού και διχόνοιας.

Σήμερα και ενώ το σοκ του κορωνοϊού παραμένει και συνοδεύεται από την αγωνία για την οικονομία, ουδείς (ή έστω ελάχιστοι) είναι έτοιμος να ξαναζήσει εκείνη την τραυματική εμπειρία της περιόδου του 2015 , όταν όλοι βρέθηκαν τότε σε ένα στρατόπεδο και ένα χαράκωμα και πολεμούσαν για όσα θεωρούσαν δίκαια και ιερά.  Η περίοδος εκείνη, της «αυταπάτης» Τσίπρα και της «διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη πέρασε και η ελπίδα είναι να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ναι, πρέπει να ξεκαθαρίσει τάχιστα η υπόθεση Novartis και για όσα  για παρακρατικές πρακτικές και εκβιασμούς έχουν  γίνει γνωστά.  Αυτό απαιτεί άψογη λειτουργία των αρμόδιων θεσμών, της κυβέρνησης και των πολιτικών γενικώς.  Σε καμία  περίπτωση  δεν πρέπει να δειχθεί  ότι προτεραιότητα εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία είναι η υπονόμευση των αντιπάλων τους και όχι η διαφάνεια και η θωράκιση της δημοκρατίας. Ό,τι είναι να διερευνήσει η δικαιοσύνη ας το διερευνήσει.  Ό,τι πολιτική επίπτωση είναι να υπάρξει, ας υπάρξει . Πέρα από την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των ενόχων, το αιώνιο ζητούμενο είναι οι πολίτες να εμπιστευθούν επιτέλους το κράτος.  Για το οποίο η έκβαση του σκανδάλου Novartis στις ΗΠΑ προκαλεί καταθλιπτικές συγκρίσεις με την αντίστοιχη υπόθεση στην Ελλάδα. Εκεί, το κράτος αποσπά εκατοντάδες εκατομμύρια ως ποινή για τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας. Εδώ, όχι μόνο το κράτος δεν είχε διεκδικήσει «αποζημίωση» , όχι μόνο αθώοι άνθρωποι κρεμάστηκαν χωρίς στοιχεία στα μανταλάκια, όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη κάποιος από τους πραγματικούς υπευθύνους, αλλά η όλη υπόθεση βύθισε το πολιτικό σύστημα στη λάσπη.  Ας βάλουν τώρα όλοι ένα χεράκι για να «καθαρίσει» ο βούρκος….