Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κεφαλαιοκρατική Κρίση – ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

Σε συνέχεια από προηγούμενο άρθρο.
3. ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διπλή ζωή του εμπορεύματος ούτε ειρηνική ούτε αρμονική είναι. Αντίθετα η αξία χρήσης και η αξία συγκρούονται.
Η καπιταλιστική αναζήτηση του κέρδους – αντιτίθεται ριζικά στις ανθρώπινες ανάγκες τροφής, στέγασης και άλλων αξιών χρήσης.
Θα πούμε τώρα για την παραμόρφωση και την κακή μεταχείρισή του σαν αξία χρήσης. Στο βαθμό που το προϊόν της εργασίας αντιμετωπίζεται σαν αξία χρήσης, αλλοτριώνεται σαν αξία χρήσης. Για να αγοραστεί ένα εμπόρευμα πρέπει να είναι χρήσιμο ή να φαίνεται χρήσιμο. Παρ’ όλα αυτά το καθοριστικό δεν είναι η χρησιμότητά του. Σαν εμπόρευμα το προϊόν πρέπει να πουληθεί για να χρησιμοποιηθεί. Η ΠΩΛΗΣΗ είναι η αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση της χρήσης. Χωρίς ανταλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει χρήση. Έτσι η «αλλοτριωμένη» ανταλλαγή επισκιάζει τη «φυσική» χρήση.
Αν ένα εμπόρευμα δεν κατορθώνει να αποδείξει ότι είναι ανταλλάξιμο τότε αυτόματα καταργείται και η χρησιμότητά του.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ψωμί. Στο ράφι του φούρναρη η χρησιμότητά του βρίσκεται όπως η αρκούδα σε χειμερία νάρκη. Παρ’ όλο που είναι απόλυτα φαγώσιμο, για να φαγωθεί πρέπει να αποδείξει ότι είναι ανταλλάξιμο – δηλαδή να βρεθεί κάποιος που να θέλει να το αγοράσει. Αν δεν το αγοράσει κανένας, το ψωμί θα ξεραθεί στο ράφι – έστω και αν οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα.
Το ίδιο ισχύει για όλα τα εμπορεύματα. ΧΩΡΙΣ ΠΩΛΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΣΗ.
Αυτός είναι ένας κανόνας της ατομικής ιδιοκτησίας. Τα εμπορεύματα δεν κατασκευάζονται για να χαριστούν.
Ένα άλλο παράδειγμα παραμόρφωσης της αξίας χρήσης, που οφείλεται στην παραγωγή για την ανταλλαγή είναι το σαμποτάρισμα του προϊόντος.
Η ποιότητα του προϊόντος ενδιαφέρει μόνο σε σχέση με τις πωλήσεις. Αν οι πωλήσεις διατηρούνται σταθερές, η επιχείρηση ελαφρά τη καρδία θα μειώσει το κόστος εξοικονομώντας από την εργασία (βλέπε ανεργία), την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, τις πρώτες ύλες κλπ.
Αποτέλεσμα: προϊόντα άχρηστα, επικίνδυνα και μερικές φορές θανατηφόρα. Δεν είναι άγνωστες αυτές οι φρικαλεότητες:
• επικίνδυνα ανασφαλή αυτοκίνητα
• επικίνδυνα προϊόντα για βρέφη
• τροφές γεμάτες με καρκινογόνα Έψιλον
• επικίνδυνες χημικές βιομηχανίες
• προϊόντα μολυσμένα με αμίαντο, υδράργυρο κλπ
05/05/2020