Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ

Αμέσως μετά την διασφάλιση και εξασφάλιση των θεμάτων που άπτονται της υγείας, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει η διατήρηση της συνοχής και της λειτουργίας του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Όλη η κοινωνία έχει ταρακουνηθεί από την έλευση του κορονοϊού. Η εξελεγκτική όμως πορεία της ανθρωπότητας δεν είναι δυνατό να σταματήσει. Η παγκόσμια κοινότητα, τα κράτη και οι κοινωνίες συνεχίζουν την πορεία προς το μέλλον με δύναμη , σωστούς σχεδιασμούς και αναθεωρημένες στρατηγικές που πλέον λαμβάνουν υπόψη απειλές σαν αυτή των επιδημιών .
Οι παραγωγοί μας , είναι η κοινωνική τάξη που καλείται να εξασφαλίσει τα τρόφιμα όλων μας. Πρέπει να τα παράγουν με όρους αυξημένης προσοχής ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφική, η υγειονομική, η ποσοτική και οικονομική τελειότητα αυτών και να φθάσουν έτσι στο τραπέζι μας απόλυτα εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Αλλοίμονο αν κάτι στην προσπάθεια αυτή δεν πάει καλά. Αλλοίμονο αν σπάσει η παραγωγική αλυσίδα των τροφίμων και βρεθεί η αγορά χωρίς τρόφιμα.
Άρα η διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο την απτόητη συνέχειά της πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στους πολιτικούς σχεδιασμούς της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και του κάθε κράτους χωριστά.
Οι παραγωγοί μας , γεωργοί και κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν. Οι μεταποιητικές μονάδες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η εφοδιαστική αλυσίδα δεν πρέπει να ατονήσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη παρθεί μέτρα. Στη σωστή κατεύθυνση στο σύνολό τους.
Με τη σειρά μου θα ήθελα να κάνω κάποιες προτάσεις προς ενίσχυση και συμπλήρωση των ήδη λειφθέντων. Προτείνω λοιπόν
1. Την αποθεματοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Κυρίως των τυριών και του λαδιού. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων αλλά και στην παρότρυνση της συνέχειας της παραγωγικής διαδικασίας. Θα δημιουργήσει αποθέματα προϊόντων που θα πουληθούν την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή η αγορά τα ζητήσει, σίγουρα όχι κάτω του κόστους, σίγουρα όχι με την διαδικασία της προσφοράς.
Αυτονόητο είναι πως η πολιτεία θα πρέπει να πριμοδοτήσει εξ ολοκλήρου το κόστος αποθήκευσης , συντήρησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης την παραπάνω διαδικασία. Σημειώνω ότι στο χώρο των τυροκομικών, η αποθεματοποίησή τους στο παρελθόν λειτούργησε με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

2. Την χορήγηση χρηματοδοτήσεων με ενέχυρο ή εγγύηση το υπάρχων εμπόρευμα. Είναι αυτονόητο και λογικό , φυσική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα εμπορεύματα να παράγονται για να καταναλωθούν. Όταν αυτό δυσχεραίνει και χρονικά καθυστερεί , για να μην μειωθεί ο ρυθμός παραγωγής προκειμένου στην ώρα της να πληρώνεται η πρώτη ύλη, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση της παραπάνω μορφής.

3. Η μείωση της φορολογίας από μόνη της αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο. Στην περίπτωση των γεωργοκτηνοτρόφων είναι οι συνθήκες ιδανικές προκειμένου να ενθαρρυνθούν στην παραγωγική διαδικασία , να τους δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο. Εκτιμάται ότι θα είναι το μέτρο , αφορμή να μην μείνει ούτε στρέμμα ακαλλιέργητο. Αν αυτό γίνει κερδισμένοι θα είναι και το κράτος και οι παραγωγοί και η εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί στη χώρα μας το φυτικό κεφάλαιο. Επίσης η δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών στην κάθε εκμετάλλευση μπορεί να αποκτήσει εκσυγχρονιστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

4. Η επιβράβευση της ποσοτικής και ποιοτικής παραγωγής ανέκαθεν αποτελεί κίνητρο για την παραγωγική διαδικασία. Μία γενναία χρηματική ενίσχυση στην ανά κιλό παραγόμενη γεωργοκτηνοτροφική ποσότητα είναι καλός λόγος ο παραγωγός να πάρει θάρρος και να εισέλθει στον ανταγωνισμό της περισσότερης και καλύτερης παραγωγής. Η δυσκολία που προκύπτει φέτος στη διοχέτευση των αμνοεριφίων στην αγορά, μπορεί να αποβεί σε διαδικασία αύξησης του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας με ταυτόχρονη γενετική βελτίωση αν οι κτηνοτρόφοι μας ενθαρρυνθούν οικονομικά για αυτό.

5. Το θέμα πρέπει να τεθεί και σε εθνική βάση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κύριος στόχος είναι η αυτάρκεια των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και άρα η επάρκεια σε τρόφιμα. Προφανώς για να ενισχυθεί όλη η καταναλωτική αλυσίδα θα πρέπει να καλλιεργηθεί η προτίμηση από τον καταναλωτή Ελληνικών Προϊόντων. Ο καταναλωτής με προωθητικές ενέργειες μέσο διαρκούς ενημέρωσης και παρότρυνσης πρέπει να προτιμάει αν όχι αποκλειστικά , κυρίως τα ελληνικά προϊόντα.

6. Γενικά η πραγματική οικονομία θα πρέπει όσον αφορά τον παραγωγικό ιστό να χαλαρώσει. Με στόχο την συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας εκτιμώ ότι ελεγχόμενες επιπλέον χρηματοδοτήσεις πρέπει να γίνουν. Ας είναι και πληθωριστικές. Ας κυκλοφορήσουν για τους παραγωγούς μας πιο εύκολα, πιο γρήγορα, περισσότερα χρήματα. Ας ανέβει λίγο ο πληθωρισμός . Θα εξασφαλίσουμε την παραγωγή των τροφίμων μας , που σε τελική ανάλυση είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Ι. ΧΑΤΖΗΖΗΣΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ