συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Λόγω ημέρας,..

Λόγω ημέρας, 25 Μαρτίου σας παραθέτω την άποψη μου για την επανάσταση ( κυρίως τους λόγους που την δημιούργησαν) την οποία εκφράζω στο βιβλίο μου – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ-.

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής στον Ελλαδικό χώρο, οι οικονομικές ανάγκες και η μεγάλη πίεση των Τούρκων κατακτητών, καθώς και η ελπίδα για καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, το εμπόριο και η δίψα για μάθηση, οδήγησαν τους Έλληνες κατά το τέλος του 17ου και αρχές 18ου αιώνα σε αποδημίες και μεταναστεύσεις. Οι Έλληνες του πόντου και του Ελλαδικού χώρου ως έμποροι πλουτίζουν, μορφώνονται και εντάσσονται σε μια νέα τάξη, την αστική.
Έτσι, παρότι ο Ελληνισμός είναι υπόδουλος, πρωτοστατεί στα γράμματα και στο εμπόριο. Με την αναγέννηση ξαναδιαβάζονται από τους Ευρωπαίους όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Τα παιδιά των εύπορων ελληνικών οικογενειών και των ηγεμόνων που σπουδάζουν, διαπιστώνουν ότι έχουν κοινή καταγωγή και παρελθόν και θα είναι αυτά που θα θελήσουν να παλέψουν για να ξαναγεννηθεί ο Ελληνισμός, μέσα από τη δημιουργία ενός κράτους. Είναι αυτοί που θα δώσουν το σύνθημα για ανεξαρτησία της Ελλάδας με την δημιουργία της φιλικής εταιρίας. Θα βοηθήσουν και με έμψυχο υλικό και οικονομικά.

Η φιλική εταιρεία κατάφερε να αναδείξει μέσα από το πνεύμα της το << μη υπάρχων >>, τον Ελληνισμό σε όραμα και το όραμα ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Θα μπορούσε κάτω υπό άλλες συνθήκες να εξαφανιστεί εντελώς η γλώσσα η ελληνική, καθώς και άλλα που μας προσδιορίζουν ως έθνος. Ήδη μετά από 400 χρόνια υποδούλωσης ήταν πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Ο πολιτισμός και οι απόψεις των μεγάλων φιλοσόφων δεν χάθηκαν, χάρη στις μεταφράσεις από τους Άραβες και συντέλεσαν στη δημιουργία της αναγέννησης.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ παρέμεινε ζωντανός μέσα από την μνήμη.

Γιατί;

Ο πολιτισμός κατακτά δεν κατακτιέται και ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός ήταν πάρα πολύ μεγάλος.

Έτσι εξηγείται να βρίσκονται στον Ιερό λόχο με αρχηγό τον πόντιο Αλέξανδρο Υψηλάντη και Ιερολοχίτες από την Δυτική Μακεδονία.

Επίσης ο φιλικός και σύντροφος του Α. Υψηλάντη Ιωάννης Φαρμάκης καθώς και ο Ιερολοχίτης Γεώργιος Ζάγλας που κατάγονταν και οι δύο από την Βλάστη της Κοζάνης.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ

Δείτε ακόμα