Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Με υπευθυνότητα θα καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό μαζί και τον ιό της βλακείας μας…

Του Φώτη Σιούμπουρα

Εδώ και μέρες ζούμε σε έκτακτες συνθήκες. Από τη μία πλευρά έχουμε την προσπάθεια του Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, με τις μαζικές μετακινήσεις μεταναστών στον Έβρο και την διαρκή ένταση στα σύνορα και από την άλλη τον κορονοϊό να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Αλλά και την δυνατότητα των Ελλήνων να παραμείνουν ενωμένοι, μπροστά στον εξ Ανατολών κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Και την δυνατότητα να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ανταποκριθούν με στοιχειώδη πειθαρχία στις οδηγίες των επιστημόνων.
Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις ( Έβρος-μετανάστες, κορονοϊός) οι θεωρίες συνωμοσίας δεν εξέλιπαν. Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις ημέρες. «Ακροδεξιοί» και «φασίστες» , «καπιταλιστές με βίλες» όσοι οργανωμένα αγωνίζονται στον Έβρο να παρεμποδίσουν την μαζική εισβολή μεταναστών. «Χριστιανοταλιμπανιστές» όσοι υπερασπίζονται τη Θεία Κοινωνία. Ευτυχώς οι περιπτώσεις έλλειψης υπευθυνότητας, σοβαρότητας και αλληλεγγύης ήταν μεμονωμένες, πλην σημαντικές.
Το πρώτο σημάδι της κοινωνικής μας δυσανεξίας ήταν οι αντιδράσεις καρναβαλιστών στην απαγόρευση των εκδηλώσεων, με την επιστράτευση του φοβερού επιχειρήματος ότι οι καρνάβαλοι δεν απαγορεύθηκαν “ούτε επί Τουρκοκρατίας ούτε επί Κατοχής”… και συνεπώς δεν πρέπει να απαγορευθούν ούτε και τώρα. Και μετά ήλθαν οι.. τηλεπωλήσεις αλοιφών που «προστατεύουν από τον κορονοϊό», η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων , που είχαν τεθεί σε καραντίνα ως ύποπτοι φορείς, τα παιδιά, που έφυγαν από τα σχολεία και γέμισαν τα ίντερνετ καφέ και τα εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια που δεν έκλεισαν και γυμναστήρια , που δεν έκλεισαν «για να κάνουμε… κορμί για παραλία». Τόση ρηχότητα.
Είχαμε και ισχυρισμούς ότι ο φονικός ιός μπορεί και να είναι κατασκευασμένος τεχνητά και πως έχουν έτοιμο το εμβόλιο για να το ρίξουν στην αγορά, όταν θα έχει εξαπλωθεί η επιδημία. Και το εκπληκτικότερο ότι «πρόκειται για προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού και συγκεκριμένα των γηραιότερων»» και πως «όλα τα κάνει η κυβέρνηση για να στρέψει τα βλέμματα αλλού και να ξεπουλήσει τη χώρα…» ή ότι «τον ιό στην Ελλάδα τον έφεραν Χριστιανοί και πλούσιοι…». Και φτάσαμε στο επίμαχο: Η Θεία Μετάληψη, η θρησκευτική πίστη. Ευτυχώς ήλθε ο Αρχιεπίσκοπος και ψύχραιμες φωνές ιεραρχών κι έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Άλλο η πίστη, άλλο η υγεία. Για όλες αυτές τις παρασπονδίες δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι.
Τώρα όμως που η χώρα έφτασε στο σημείο να μπει σε καραντίνα ας συνειδητοποιήσουμε όλοι την τραγικότητα των στιγμών και με τα θέματα υγείας δεν παίζει κανείς. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου υπό την απειλή μιας εν δυνάμει πανδημίας που μπορεί να στείλει στον άλλον κόσμο ορθόδοξους, καθολικούς, εβραίους, μουσουλμάνους , άθεους, ηλικιωμένους, νέους, χωρίς διακρίσεις. Και οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Ορθώς η κυβέρνηση, με την σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων έλαβε τα έκτακτα μέτρα. Δεν αρκεί όμως μόνο η θεσμοθέτηση. Το κύριο ζητούμενο είναι η εφαρμογή. Και πρέπει να καταστεί σαφές ότι η περιφρόνηση των οδηγιών και των συστάσεων αποτελεί εγκληματική ανευθυνότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Όταν το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο, δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε παραβατικές, ψευτοεπαναστατικές συμπεριφορές. Ούτε και στην ανάπτυξη θεωριών , που αποβλέπουν στον ευτελισμό των προσπαθειών και των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης του φονικού ιού.
Και …παρεπιμπτόντως ,όταν κάποιοι στον Έβρο «παίρνουν τα όπλα» για να υπερασπιστούν τα σύνορα από τον ιό Ερντογάν) δεν καταφεύγεις σε …«συνωμοσίες ακροδεξιών- φασιστών». Αρκετά με τις «συνωμοσίες» σ αυτή τη χώρα. Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη απαιτείται σε τούτες τις πονηρές ημέρες, με τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που αντιμετωπίζουμε. Τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία για να συγκροτήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο ευθύνης. Ένα μέτωπο που, όμως, θα μείνει, δεν θα εξαφανιστεί μαζί με τον ιό. Γιατί χρειαζόμαστε ως λαός μια επανεκκίνηση που δυστυχώς δεν κάναμε έπειτα από την οικονομική τραγωδία που ζήσαμε. Υπευθυνότητα, σοβαρότητα ,αλληλεγγύη και ατομική ευθύνη απαιτείται σε τούτες τις δύσκολες ημέρες. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να βγάλουμε από μέσα μας την «ψυχή του Έλληνα», όπως το δείξαμε σε πολλές κρίσεις που πέρασε αυτή η χώρα . Ας γίνουμε όλοι υπεύθυνοι για να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό μαζί με τον ιό της βλακείας