Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Όταν η πολιτική σου πενία σε οδηγεί …

Όταν η πολιτική σου πενία σε οδηγεί στις:

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) – Τα γκούλακ της περιόδου

Ο Γερμανικός παράγοντας (Φούχτελ) και η εδώ παρέα του….

Πάνε δέκα χρόνια από τότε που η Ελλάδα υποδουλώθηκε στα μνημόνια. Από τότε μέχρι σήμερα, ανιδιοτελώς, αναδείξαμε πολλές πτυχές που συνδέονται με την νέα κατοχή έχοντας ρίξει βάρος στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία.. Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγγείλαμε το ρόλο της Γερμανικής παρουσία στην περιοχή(βλέπε Φούχτελ κ.α) που απέβλεπε στην «ιδέα σωτηρίας», την Ειδική Οικονομική Ζώνη…

1.Η Ειδική Οικονομική Ζώνη

Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), είναι μία περιοχή στην επικράτεια ενός κράτους, όπου ισχύουν διαφορετικές δασμολογικές, εργασιακές και φορολογικές συνθήκες και ειδικές νομικές ρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται απολαμβάνουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση, ειδικούς όρους όταν αγοράζουν ακίνητα και άλλες διαδικασίες σχετικά με τη δημιουργία επιχείρησης.

Από το 2011 έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με κυρίαρχο ζήτημα τη υλοποίηση ανάλογης δομής και στην Κοζάνη.
Η σχετική πρόταση «ανάπτυξης» θεωρεί ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία και η απειλή μεγαλύτερης ανεργίας και φτώχειας, θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό αίτιο για τη δημιουργία «θυλάκων» ανάπτυξης τύπου ΕΟΖ.
Μάλιστα υποστηρίζεται ότι επειδή η Κοζάνη, η Δυτική Μακεδονία, είναι στην κορυφή της υπανάπτυξης της χρεοκοπημένης πατρίδας μας, εκεί θα πρέπει να είναι και η απαρχή δημιουργίας ΕΟΖ.

2.Η Κοζάνη, η Γερμανία και η Δυτική Μακεδονία

Η πρόταση για δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Κοζάνη φάνηκε από το έντονο ενδιαφέρον από τη Γερμανική πλευρά(πολλές και συχνές επισκέψεις του Φούχτελ και όχι μονον και συνεργασίες με τα εδώ φερέφωνα και παπαγαλάκια) .
Δε χρειάζεται να τονίσουμε ότι η ΕΟΖ, όπου έχει λειτουργήσει αποτελεί ένα χώρο καταστρατήγησης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε παγκόσμια κλίμακα. Για την ΕΟΖ όμως της Κοζάνης, το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Γερμανίας προφανώς δεν αφορά μόνο οικονομικά σχέδια.

3.Η απόφαση μίας ακόμη κυβέρνησης σωτηρίας….

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (21 Ιανουαρίου 2016), γίνεται σύσταση επιτροπής για παραλαβή του έργου “ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ”
Το σχέδιο αυτό εξετάζει και επίσημα πλέον τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα ενώ εξετάζει και ποιο θα είναι το μοντέλο ΕΟΖ που θα ακολουθηθεί.

4.Τα ερωτηματικά

Πέραν από το αυτονόητο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τη κατεχόμενη Ελλάδα, για το που θα δημιουργήσει χώρους και προϋποθέσεις, μεταξύ των άλλων, για ακόμη μικρότερο κόστος παραγωγής, υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν την ΕΟΖ στη Κοζάνη και τον ρόλο του Γερμανικού παράγοντα και είναι τα εξής:

Ποια είναι η σχέση και ο ρόλος των εδώ «ταγών» της εξουσίας διαχρονικά και δη την περίοδο της κρίσης μέχρι και σήμερα;

-Γιατί ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρεται τόσο να προχωρήσει η ΕΟΖ στην Κοζάνη;

Τι σχέδια έχει (γενικώς) η Γερμανία για την περιοχή μας και πώς αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με μια υγιή οικονομική ανάπτυξη μας;

-Από πότε η Γερμανική αγορά εργασίας άρχισε να μας …εμπνέει και να τη συζητάμε ως παράδειγμα προς μίμηση;

-Τι σχέση έχουν οι εδώ οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με τις εκεί;

-Γιατί αφήνονται να σβήσουν (ελλείψει κεφαλαίων) οι υπάρχουσες σήμερα υγιείς επιχειρήσεις της Κοζάνης , της Δυτικής Μακεδονίας;

-Τα μηδενικά οφέλη της Κοζάνης από την δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης (απορρόφηση κάποιου εργατικού δυναμικού με τους χειρότερους δυνατούς όρους) συγκρίνονται με τούς προφανέστατους κινδύνους που ελλοχεύουν;

-Πόσες αποδείξεις χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε το που πάει αυτή η ιστορία;»

Εμείς επισημαίνουμε τούς προφανείς κινδύνους με την εμπλοκή των Γερμανών και τις συνθήκες που γεννώνται.

Θα περιμένουμε όμως και την απάντηση της ελλαδικής Πολιτείας.

Σημείωση: Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα τύχει ειδικών φορολογικών κινήτρων για να αντιμετωπισθεί μέρος του κενό που θα προκύψει μέσα από την βίαιη κατά τα άλλα απολιγνιτοποίηση που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δρέπανο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Θεόφιλος Παπαδόπουλος

Πολίτης