Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΩΣ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

(εκ προοιμίου λέω ότι μπορεί να είναι μικρότερης σημασίας η δημοσίευση της παρούσης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα θέματα του τόπου μας. Δεν μου αρέσει όμως να περνάνε, έτσι απλά, και κάποια άλλα πράγματα)    

 Διάβασα λοιπόν πριν λίγο καιρό την ανακοίνωση του Δήμου Γρεβενών για την ημερίδα που έγινε στα Γρεβενά με θέμα: “ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ” και διερωτήθηκα. Άραγε υπάρχει λίγο φιλότιμο και η ελάχιστη έστω διάθεση για παραδοχή και αναγνώριση της προσφοράς ,όταν μάλιστα αυτή είναι καταλυτική.

     Εξηγώ αμέσως σε τι αναφέρομαι, αφού πρώτα διευκρινίσω τα εξής:

     Δεν γράφω εξ ονόματος κανενός. Δε ζήτησα πληροφορίες από πουθενά και από κανένα, για τον ευνόητο λόγο ότι θα δεσμευόμουν ηθικά και δεν θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ουσία του έργου. Με αυτό ας ασχοληθούν άλλοι πιο ειδικοί .   Εγώ θέλω να εστιάσω αλλού. Και επειδή δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να παραδίδουν μαθήματα, παραθέτω τα γεγονότα, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αναγνώστες.

   Πριν δύο χρόνια περίπου, καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα ο κ. Τσιαμήτρος, μέσω της Περιφέρειας, ενημερώνουν το Δήμο Γρεβενών ότι δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα τα σχολεία, μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση.

     Έγιναν δε από το Πανεπιστήμιο οι μελέτες, παραδόθηκαν στο Δήμο και ο Δήμος θα έπρεπε να ανεβάσει το έργο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

      Δεκαπέντε –είκοσι ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα, δημοσιεύεται από τον καθηγητή του πανεπιστημιακού ιδρύματος , με την ιδιότητα του γονέα, επιστολή , με την οποία παρακαλούσε τους αρμόδιους του Δήμου, να βιαστούν και να εντάξουν το έργο.

   Η απάντηση του Δήμου ήταν, ότι ο συντάκτης της επιστολής προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

  Ο καθηγητής , παρόλα αυτά συνεχίζει να συνδράμει, ανεπηρέαστος (γιατί άραγε) και συντάσσει και την προγραμματική σύμβαση για τη γεωθερμία ,αφού οι υπηρεσίες του Δήμου ή οι Σύμβουλοι του Δημάρχου δεν ευαρεστήθηκαν για κάτι τέτοιο.

   Δεκέμβριος 2019. Γίνεται η ημερίδα από το δήμο και ανακοινώνεται η ένταξη του έργου σε τόνο θριαμβευτικό και πανηγυρικό. Δώστε σημασία στον τίτλο:

« Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων-Το παράδειγμα των Γρεβενών».

   (αποσπάσματα από την ανακοίνωση)

…….επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες………….εντυπωσιακό ενεργειακό πρόγραμμα ……..δημιουργούνται θέσεις εργασίας… »   κ.λ.π.

     Αυτά ακριβώς που επεσήμαινε στην επιστολή του και ο καθηγητής . Αλλά τότε φαίνεται ότι δεν ήταν μείζονος σημασίας η ένταξη του έργου και προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

   Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα παράδοξα.

   Στις εργασίες της ημερίδας παρίστανται, πλην των άλλων, και τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου. (Οι δύο εξ αυτών Γρεβενιώτες και ο ένας εκ των τριών εισηγητής στην ημερίδα).

     Ο Δήμος στην ανακοίνωση του, ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα (ονομαστικά κιόλας) εκτός από τους καθηγητές του πανεπιστημίου. ( διαβάστε την ανακοίνωση).

   Και εύλογα διερωτώμαι ;

   Καλά ο Σεβασμιώτατος και οι ξένοι προσκεκλημένοι. Οι υπόλοιποι, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη συμβουλίου, σύμβουλοι, υπάλληλοι του δήμου, που εκ της θέσεως και του αξιώματός των, στοιχειωδώς είχαν την υποχρέωση να παρευρίσκονται, τόσο άραγε δαψιλή τιμή , περιποίησαν , δια της απλής και μόνο παρουσίας τους στην ημερίδα. Αλλά παρόλα αυτά, και πάλι, λέω , καλώς.

     Οι καθηγητές όμως του πανεπιστημίου; Που ούτε τα ονόματά τους δεν αναφέρονται, τι έπρεπε να κάνουν ακόμα για να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα της τιμής, αφού , πέραν του ότι παρίσταντο , δούλεψαν για να παρουσιάσει ο Δήμος το θέμα στην ημερίδα.

     Δεν παριστάνω το δικηγόρο των καθηγητών, και αν εκληφθεί ως τέτοιο, ζητάω μια μεγάλη συγνώμη από τους κ. καθηγητές .

   Εν κατακλείδι κύριε Δήμαρχε . Αν δεν ήταν σε γνώση σας η ανακοίνωση ,οφείλετε να κάνετε τα <πρέποντα>. Διότι θα συμφωνείτε ,νομίζω, ότι η ανακοίνωση, εκ παραδρομής ίσως, ήταν ελλιπής. Διαφορετικά, αφήνεται να εννοηθεί ότι όλα καλώς έγιναν και δεν εμπεριέχεται σε αυτή ίχνος μικροψυχίας και εγωιστικής διάθεσης και όλα όσα γράφω είναι <χαμπέρια >. Εσείς το είπατε και αυτό. Και δεν ξέρω πόσο κολακευτικό ήταν για τους δέκα-τόσους- νέους επιστήμονες ,όταν παρουσίαζαν τη μελέτη για την τηλεθέρμανση.

(Οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στο σχετικό βίντεο.)

     Δεδομένων δε των εξελίξεων αναφορικά με το θέμα του αερίου, θέλω να επισημάνω ότι είναι καλό να ανασυντασσόμαστε έχοντας υπόψη και τις προηγούμενες παραλείψεις μας. Δεν ξέρω ποιά θα είναι η έκβαση του θέματος. Εύχομαι να είναι αυτή που συμφέρει στον τόπο. Όμως καταδείχθηκε περίτρανα , ότι η διεκδίκηση κάποιων σοβαρών θεμάτων δεν είναι υπόθεση μόνο μιας αρχής , αλλά όλων των φορέων και των πολιτών. Και στην παρούσα συγκυρία, φορείς, παράγοντες και πολίτες συμπαρατάχθηκαν με πολλή υπευθυνότητα. Αυτή η υπεύθυνη στάση, βέβαια , βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη δική σας απαξιωτική στάση απέναντι στους συντάκτες της μελέτης για την τηλεθέρμανση. Η οποία τηλεθέρμανση, υποθέτω ,θα λειτουργούσε επικουρικά στην παρούσα περίπτωση, όπως συμβαίνει με το Αμύνταιο ή τη Φλώρινα και την Κοζάνη. Και έτσι θα γλιτώνατε από το να βρεθείτε στη δυσχερή θέση να απειλείτε με παραίτηση. ( Να πω κι εγώ ,εν προκειμένω , -χαμπέρια – που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση; ).

                                                                                                       Θανάσης Τσιαμήτρος    

Δείτε ακόμα