Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

γράφει *

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων,συνεχούς ανάδειξηςχαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό Αιγαίο, αλλά και κάθε λογής κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανοίχτηκε (ίσως όχι τυχαία) η συζήτηση για προσφυγήτης Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριοτης Χάγης. Όλα αυτά στα πλαίσιαεξεύρεσης μιας «δίκαιηςλύσης»που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συμβιβασμόμε τη γείτονα χώρα, αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα ενός δικαστηρίου. Την ίδιαστιγμήπληθώραδημοσιευμάτωνφίλα προσκείμενων στην ελίτ των Αθηνώνπροσπαθούν να πείσουνπως η ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη δεν είναι τίποταδιαφορετικό από την πάγια Εθνική θέση και στρατηγική της Χώρας,αγνοώντας μεταξύ άλλων πως ήδη φλέγεται η Μεσόγειος.

Το ερώτημα μοιάζει απλό , αλλά δεν είναι. «Αλλάζουμε γήπεδο την ώρα της κρίσης»;

Ξεκάθαρα «ΟΧΙ»θα πρέπει να είναι η απάντηση ακόμη και από τουςπιο μετριοπαθείς, καθώς δεν θα ήταν εθνικά ωφέλιμο και δε νοείται αλλαγή στρατηγικής σε στιγμή κρίσης, γεωστρατηγικώναλλαγών και ανάφλεξης της Μεσόγειου, διότι μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο θα υποδήλωνε και εθνική αδυναμία.

(σ.σ. Ακόμη και εκείνοι (οι μετριοπαθείς) μιλούν για προσφυγή στο Δ.Δ. της Χάγης γιαμια και μόνο ελληνοτουρκική διαφορά, τη οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας, αφού πρωτίστως έχει ανακηρυχτεί / οριοθετηθεί από τηχώρα μας ΑΟΖ και αφού το επιτρέψουν οι χρονικές συνθήκες).

Προς τι όμως ηστρατηγική επιλογή για επίλυση των διαφόρων μας στο ΔιεθνέςΔικαστήριο της Χάγης,ειδικά αυτή την περίοδοπου η νέο – οθωμανικήΤουρκίαδείχνει πως δεν είναι σε θέση να σεβαστείκανένανθεσμόούτε καν το ίδιο το Διεθνές Δικαστήριο για τις όποιεςαποφάσειςδύναται αυτό ναεκδώσει ;

Μπροστά στα εκατομμύρια τηλεθεατών ο Ερντογάνπαραχώρησε προ ημερών Διακαναλικήσυνέντευξηκατά τηνοποία αναφέρθηκεμεταξύάλλωνστην πρόσφατησυνάντησημιάμισηςώρας,όπως είπε,που είχεμε τον κο Μητσοτάκη. Με βάση τα λεγόμενά του η Ελληνικήπλευρά κατηγόρησε την Τουρκία πως παραβιάζει το διεθνέςδίκαιο, ενώ η απάντησηπου δόθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν«μπορείτε να προσφύγετε σε όποιοδικαστήριοθέλετε», δείχνοντας ευθέως με αυτές τις δημόσιες δηλώσεις την απαξίωσή του ακόμη και για το κατεξοχήν αρμόδιο δικαστήριο επίλυσης τέτοιων ζητημάτων που δεν είναι άλλο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Πάμε στη Χάγη! Δεν μπορεί να μην σεβαστεί η Τουρκία την απόφαση που θα μας δικαιώνει !»

https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/kosmos/den-apodechete-tin-apofasi-tou-dikastiriou-tis-chagis-kina/” >Μια άλλη σκέψη που σιωπηλάαποτυπώνεται το τελευταίοχρονικόδιάστημαως απάντηση στους «σίγουρους» για το αποτέλεσμα μιας προσφυγής στη Χάγη είναι πως κινδυνεύουμε να ζήσουμε την περίπτωση των Κίνα- Φιλιππίνες όταν η προσφυγή της δεύτερηςέγινεδεκτή από το Δικαστήριο της Χάγης, απόφαση που η Κίναθεώρησεάκυρη και φυσικάποτέ δεν εφήρμοσεεφόσον δεν την συνέφερε. Σύντομοιστορικό: οι Φιλιππίνεςπριν από περίπου 4 χρόνιαπροσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΧάγηςΤο Πεκίνο δεν αποδέχτηκετην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης διότι έχασεχαρακτηρίζοντας «αστήρικτη και άκυρη» την απόφαση.«Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση», τόνιζε ο Τσανγκ αναφερόμενος στη διένεξη που είχε η Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα και τηνικητήρια προσφυγή των Φιλιππίνων στο Δ.Δ της Χάγης. Το ίδιοδιάστημα η Κινεζικήκυβέρνησηπροχώρησεστη δημοσίευση “λευκής βίβλου” υπό το γενικό τίτλο: “ H Κίνα παραμένει στη θέση επίλυσης των διαφορών της με τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων.”. Στρατηγικήστάση που θυμίζειΤουρκίακαθώς είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκική ηγεσία επιθυμεί διακαώς να μετατρέψει το ζήτημα της ΑΟΖ Ελλάδας –Τουρκίας σε διμερή διαφορά, διότι εκτιμά ότι έτσι θα επιβάλλει πιο εύκολα τους όρους της. Σε μια τέτοια περίπτωση (αρνητική απόφασητης Χάγης) οι Τούρκοι δεν θα αποδεχτούντη μη προσδοκώμενη για αυτούςδικαστικήαπόφαση, καθώς είναι της λογικής win –win(το Αιγαίο, δηλαδή, στη μέση)

Ας μη γελιόμαστε, η σημερινή νέο – οθωμανική Τουρκία που δρα καθαρά με τη θεωρία του ζωτικού χώρου με την οποία δικαιολογήθηκε ο ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός των Ναζί και του Χίτλερ,ποτέ μα ποτέ δεν θα ικανοποιείταικαθώς η κουλτούρα της, ο στρατός της, το πολιτικό κατεστημένο και ο ίδιος ο Ερντογάνθα ασφυκτιά και δε θα ανεχτεί να έχειδίπλατουένα πιο μικρόΕυρωπαϊκό κράτος,με μεγάληιστορία και υπερηφάνειαπουεπιδιώκεινα ζει ειρηνικά με σεβασμό στο δίκαιο, μέχρινατο υποτάξειπλήρως.

Έχει ΑΟΖ η Ευρωπαϊκή Ένωση ;

Ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει Α.Ο.Ζ σε όλα τα θαλάσσια σύνορα εκτός Μεσογείου, κάτω από την αφόρητη πίεση της Τουρκίας. Αυτό που ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Χώρα από κοινού με την Κύπρο και δια των αντιπροσώπωνμας στη Ευρωβουλή, είναι να πιέσουμε τις Βρυξέλλες να θεσπίσει Α.Ο.Ζ και στη Μεσόγειο. Τότε αυτομάτως η χώρα μας δεν θα υπερασπίζεται μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος αλλά και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι το αντίστροφο με ο,τιθετικό αυτό συνεπάγεται. Το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά σε μια Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και μια Μέρκελ που κλείνει συνεχώς το μάτι στον Ερντογάν.

Εν κατακλείδι αυτό που συμπεραίνουμε όλοι είναι πως στο αμέσως πρόσεχες διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους, ενώ επιβάλλεται να επικρατήσει η ομοψυχία και κυρίως η ψυχραιμία ακόμη και αν χρειαστεί να στεναχωρηθεί η ανυπόμονη ελίτ των Αθηνώνπου κάνει σχέδια για εμάς χωρίς εμάς και πάντα… για το καλό μας.

* Αντωνιάδου Αθηνά

Κοινωνιολόγος /Blogger,Freelancewriter