συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Μετά το ιστορικό «όχι» των Κυπρίων

Του Φώτη Σιούμπουρα

Οι δραματικές εξελίξεις στην Μεγαλόνησο ασφαλώς και μας επηρεάζουν και μας αφορούν άμεσα. Όχι μονάχα γιατί πλήττεται και μάλιστα με βίαιο τρόπο ένα κομμάτι του Ελληνισμού, αλλά γιατί οι συνέπειες φτάνουν και σ’ εμάς. Μετά το κυπριακό «όχι» στον γερμανικό εκβιασμό, η Λευκωσία και μαζί της η Αθήνα θέλουν δεν θέλουν, εισέρχονται πλέον de facto στο επίκεντρο…

μιας πολύ πιο σύνθετης πραγματικότητας και, συνεπώς, στο πεδίο της μεγάλης πλέον πολιτικής.  Δεν είναι πια μόνον η κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά και η «συνάντησή» της με εκείνη της γεωπολιτικής αναδιάταξης που διαπλέκονται τώρα μεταξύ τους στην πιο δυσχερή περιοχή του κόσμου: στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η κρίση χρέους μπορεί να έδωσε αφορμή  στις «φίλιες δυνάμεις» να «ακουμπήσουν» το τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, το οποίο ούτως ή άλλως.  είχαν βάλει  στο στόχαστρο για να το αποδομήσουν, αλλά η Κύπρος ήταν στο στόχαστρο Ευρωπαίων και Αμερικανών εδώ και πολύ καιρό. Είτε γιατί περιέπλεκε τις σχέσεις τους με την Τουρκία, είτε γιατί αποτελούσε έναν ελκυστικό φορολογικό παράδεισο, είτε  γιατί  ο μεγάλος αριθμός  καταθετών  στις κυπριακές τράπεζες προέρχεται από τη Ρωσία, είτε γιατί ο Τάσος Παπαδόπουλος, το 2004, είχε τη γενναιότητα να αψηφήσει τα κελεύσματά τους. Έτσι θεώρησαν  ότι για να τη …..σώσουν, έπρεπε να την τιθασεύουν. Να τη γονατίσουν, με άλλα λόγια. Να την ταπεινώσουν. Και πώς γίνεται αυτό; Ε, διαλύοντας την οικονομία της. Γιατί ποιό ήταν το ισχυρό της σημείο; Το τραπεζικό της σύστημα. Βρήκαν, λοιπόν, την αφορμή. «Η αναλογία», λέει, «καταθέσεων προς το ΑΕΠ είναι  7 προς 1 και πολλά κεφάλαια που βρίσκονται εκεί, δεν μεταφέρθηκαν με διαφανείς διαδικασίες». Σιγά τη διαπίστωση! Αυτό δεν το ήξεραν όταν δεχόταν την Κύπρο στην ΕΕ; Δεν το έμαθαν, όταν η Κύπρος αργότερα υιοθέτησε το Ευρώ; Με το σπαθί της, μάλιστα, όπως ομολογούσαν άπαντες; Όσον, δε αφορά στην περίφημα αναλογία, ας μας πουν ποιά είναι η αναλογία καταθέσεων προς ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο, ο Πρωθυπουργός του οποίου έως λίαν προσφάτως προήδρευε του Eurogroup; Γιατί δεν ζήτησαν τον έλεγχο προέλευσης των καταθέσεων και στο Μεγάλο Δουκάτο; Γιατί δεν το έκαναν ούτε στην Ιρλανδία που βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίου;  Βεβαίως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων εισάγει στο τραπεζικό σύστημα έναν διαρκή «παράγοντα αποσταθεροποίησης». Γιατί οι καταθέσεις αποτελούν την «ιερή αγελάδα του τραπεζικού συστήματος». Όταν αμφισβητείται η ασφάλεια των καταθέσεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, δημιουργείται και μια τάση εκροής καταθέσεων προς άλλους δημοφιλείς προορισμούς, με μεγαλύτερη ασφάλεια! Μήπως, αυτό τελικά ήθελαν οι Γερμανοί και οι …Βόρειοι σύμμαχοί τους.

 Κανείς  βέβαια δεν ανέμενε ότι οι Κύπριοι θα αντιδρούσαν με αυτό τον τόσο κατηγορηματικό τρόπο και θα αμφισβητούσαν ευθέως την απόφαση των Βρυξελλών που επιβλήθηκε ετσιθελικά, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς σενάριο απεγκλωβισμού. Τώρα η ζημιά έχει γίνει. Το αγαθό της πίστης στις συναλλαγές έχει κλονισθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Θα φανερωθεί η ζημιά, είναι θέμα χρόνου. Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που πιστεύουν ότι η απόφαση ελήφθη  με μόνο στόχο τους ρώσους ολιγάρχες και τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην ευρωζώνη.  Είχαν προηγηθεί, εξάλλου και σχετικά δημοσιεύματα στη Γερμανία και αλλού που επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, αν όντως για αυτό τον σκοπό και μόνο συμπεριφέρθηκαν με τέτοια σκληρότητα στην Κύπρο, τότε δικαίως οι ευρωπαίοι εισέπραξαν αρχικώς το «όχι» σύσσωμου του πολιτικού κόσμου.

 Η Κύπρος και ολόκληρος ο ελληνισμός μπορεί να υποστούμε πολλά , αλλά  πρέπει να ξέρουν  οι   σύμμαχοί μας , πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα  στους εταίρους μας και δη στους  «πλούσιους του βορρά» ότι  δεν θα περάσουν την κρίση εμπιστοσύνης  έτσι, χωρίς να βραχούν. Οι ώρες είναι κρίσιμες, ιστορικές. Ολιγωρίες δεν χωρούν πλέον, ούτε είναι καιρός για εμφύλιες συγκρούσεις και ατέρμονες διαμάχες. Η Λευκωσία πρέπει να δράσει με σύνεση, με ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς. Και η Αθήνα να προσφέρει την όποια βοήθεια μπορεί. Ο ελληνισμός δεν έχει περιθώρια για νέες εθνικές καταστροφές.

 

Δείτε ακόμα