Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας και Γρεβενά Κερδίσαμε vs Χάσαμε = ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΜΕ

Πέτρος Λόλας, σ. Καθηγητής Π. Θεσσαλίας, π. Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

Το Νομοσχέδιοτου Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και Λοιπές διατάξεις» ψηφίστηκε.

Είναι ολοφάνερο ότι τα Γρεβενά για «πολλοστή» φορά χάνουν σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι μόνο. Με τέσσερις τροπολογίες την τελευταία στιγμή ιδρύονται 4 νέα Τμήματα, τα δύο στο Παν. Δ. Μακεδονίας (Κοζάνη1-Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων, Φλώρινα1-Κινηματογράφου), ένα στο Π. Πελλοπονήσου (Άργος-Αγροτικής Οικονομίας) και ένα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο ( Έδεσσα-Μουσιολογείας). Ποιό είναι το   θέμα εδώ ? Το ότι τα Τμήματα αυτά τα ζήτησαν οι κατά τόπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ(ένας στην Αργολίδα, μία στην Πέλλα, τρεις στην Κοζάνη) και το αίτημα τους το δέχτηκε ο κ. Υποπυργός. Εδώ ίσχυσε το ρηθέν παρά του Κυρίου «Αιτείτε και δοθήσεται υμίν, πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και οζητών ευρίσκει» Έτσι τώρα ένας κοινός πολίτης στα Γρεβενά αναρωτιέτα «τι θα πείραζε εάν και ο τοπικός μας βουλευτής, γνωρίζοντας τις διάφορες προτάσεις συμπολιτών μας-και πρόταση του ίδιου του ΠΔΜ από 1996 για Τμήμα Δασολογίας στα Γρεβενά- έκανε τουλάχιστον μια συνεργασία με τους συναδέλφους του ή τον Υπουργό σχετικά με τα Γρεβενά?» Αντί αυτού δύο φορές στην Τηλεόραση επικαλέστηκε ως επιτυχία την παραμονή στα Γρεβενά του υπάρχοντος Τμήματος ΤΕΙ και την ίδρυση άλλων δύο από τα οποία το ένα μετατίθεται σε επόμενο χρόνο.

Εάν «βαθμολογήσουμε» την κατανομή των Τμημάτων στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας αυτή είναι: Κοζάνη: Σχολές 2, Τμήματα 9, Επιπλέον το Παν/κό Ερευνητικό Κέντρο, Ινστιτούτα 1-Φλώρινα: Σχολές 2, Τμήματα 4, Ινστιτούτα 3-Καστοριά: Σχολές 1, Τμήματα 5, Ινστιτούτα 1-Πτολεμαΐδα: Σχολές 1, Τμήματα 3 (2+1), Ινστιτούτα 1-Γρεβενά: Σχολές 0, Τμήματα 3 (2+1), Ινστιτούτα 1. Τελευταίοι και «περιφρονεμένοι». «Ποδοαφαιρικά», όπως τελευταία το συνηθίζουν και οι πολιτικοί, όχι μόνο ΧΑΣΑΜΕ αλλά το χειρότερο ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΜΕ.

Έγραψα και σε παλιότερο άρθρο μου «……δεν μας έδωσαν τίποτα, μας άφησαν ένα «κόκκαλο» και εμείς πέσαμε με τα μούτρα σε αυτό όπως λέει και η λαϊκή σοφία……μας άφησαν ότι είχαμε με νέα ονομασία αλλά χωρίς εμπράγματη σημασία……Το Τμήμα ΤΕΙ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αναβαθμιζόμενο σε πανεπιστημιακό δεν είναι νίκη…….. πάλι εδώ έχουμε πόλεις «Ευνοούμενες» και πόλεις «Αγνοούμενες……Μας «έκαναν» και χάρη και έδωσαν άλλα δύο Τμήματα» Χάρη έκαναν στην Πτολεμαΐδα με μετακίνηση εκεί από την Κοζάνη αρχικά της Σχολής Ιατρικών Επιστημών, χάρη έκαναν στην Καστοριά με την Σχολή Θετικών Επιστημών, χάρη έκαναν στην Κοζάνη, χάρη έκαναν στην Φλώρινα, χάρη έκαναν με τις τέσσερις τροπολογίες παραπάνω, χάρη έκαναν ………. και πόσες δεν έκαναν, εκτός από τα Γρεβενά.

Αλήθεια, γιατί ο βουλευτής μας δεν έκανε ότι έκαναν την τελευταία στιγμή οι συνάδελφοι του και δεν ζήτησετροπολογία για παράδειγμα, το «Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων»με αυτήν ή παραπλήσια ονομασίανα γίνει Σχολή με έδρα τα Γρεβενά και ας λειτουργίσει σε επόμενο χρόνο ?Τώρα ήταν η ποιό ευνοϊκή ευκαιρία

Επαναλαμβάνω παλιότερα ερωτήματά μου …… «Αλήθεια, ποιοι Φορείς των Γρεβενών έπαιξαν ρόλο ή ερωτήθηκαν και συμφώνησαν στο νέο σχεδιασμό του ΠΔΜ για τα Γρεβενά, να βγουν και να το δηλώσουν για να μάθει και η τοπική κοινωνία για την ‘’μεγάλη επιτυχία’’ σχετικά με τα Γρεβενά»? ……«….αλήθεια, πιστεύουν ότι έπραξαν το καθήκον τους?

Αλήθεια, πότε ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία και πως κατάφερε να ‘’κατακτήσει’’ αυτά που είχαμε, αλλά τώρα έχουν ένα άλλο όνομα ?

Παλιότερα συνηθίζονταν το «Γιώργο χάσαμε». Φοβούμαι ότι αυτό μάλλον έγινε και για τα Γρεβενά με το περί Παιδείας Νομοσχέδιο.Το νέο Ακαδημαϊκό έτος θα δείξει πως με το Νομοσχέδιο τα Γρεβενά δεν πάνε εμπρος, θα γυρίσουν στα παλιά, «μια από τις ποιο υποβαθμισμένες περιοχές στην Ελλάδα» όπως έγραψα σε παλιότερο άρθρο μου. Εκτός εάν……. αλλά αυτό θέλει έναν χαρισματικό και δυναμικό μπροστάρη.