Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Το λάθος ψήφισμα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ & η απραξία του στο θέμα του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ

Έκπληκτοι ακούσαμε παρέμβαση του κ. Κουπτσίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία αναφέρει ότι μόνο (2) πολίτες έκαναν παρεμβάσεις για το θέμα του Πανεπιστημίου. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε θετικό το ψήφισμα 571/18 στο οποίο συμμετείχε με την ψήφο του.

Είναι και τα δύο ανακριβή και λαθεμένα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι εδώ και 8 μήνες ο κ. Ελευθέριος Τζιόλας όπως και άλλοι συνδημότες, (για παράδειγμα ο πρώην Δήμαρχος Δημ. Σιόβας) έχουν παρέμβει ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να κινητοποιηθεί αυτόνομα, έγκαιρα και ενεργοποιώντας το σύνολο των τοπικών κοινωνικών θεσμών για το θέμα.

Ειδικότερα, θυμίζω στην Δημοτική Αρχή και στους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και στους σημερινούς υποψήφιους συνδυασμών, ότι :

Α. Έχουν λάβει τέσσερις (4) επιστολές για το τι διακυβεύεται και τι πρέπει να διεκδικηθεί συγκεκριμένα, ιεραρχημένα και με ποιούς τρόπους για το Πανεπιστήμιο.

Β. Έχουν λάβει κατάλογο συμπολιτών που υπογράφουν σε Ψήφισμα προς τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρωθυπουργό ώστε να το διακινήσουν επισήμως και τελικά να το αποστείλουν στην Κυβέρνηση.

Γ. Κορυφαία ήταν η αναφορά – παρέμβαση του κ. Ελευθέριου Τζιόλα στην ομιλία του, στις 3 Μαρτίου 2019, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για την Ανόρθωση των Γρεβενών, στο διοικητήριο της Π.Ε. Γρεβενών, σε στιγμή, μάλιστα, λίγο πριν από την επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού κ. Γαβρόγλου στην Κοζάνη.

Δ. Ακολούθησε για το ίδιο θέμα, με στόχο την γενικότερη ευαισθητοποίηση και αγωνιστική ετοιμότητα των Γρεβενιωτών, με ατομική πρωτοβουλία του κ. Ελευθέριου Τζιόλα η αποστολή 2.000 μηνυμάτων (sms).

Ε. Έγιναν Δημόσιες Εκκλήσεις και ΕΓΓΡΑΦΕΣ προειδοποιήσεις ακόμη και πρόσφατα. Επισημάνθηκε η κλιμάκωση ενεργειών για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και πριν το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά.

Δ. Πλήθος δημοτών έκαναν δημόσιες παρεμβάσεις και έγραψαν για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/ενημέρωσης όλο αυτό το διάστημα (βλ. παραπομπή [1] στο τέλος).

Αυτό που αναδεικνύεται είναι η αποκάλυψη για το πως μεθοδεύτηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο βασικά συμπλέει με την γραμμή του Υπουργείου και το οποίο έπρεπε έγκαιρα να αλλάξει με νέα καλύτερη απόφαση που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Γρεβενιώτικου Λαού.

Αλλά είναι γνωστό πλέον ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν «ακούει τον παλμό της κοινωνίας».

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ την άγνοια όλων αυτών.

ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ το Δημοτικό Συμβούλιο

Ανταποκρινόμενο στην μεγάλη αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας θα μπορούσε να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του:

– Να μεταβεί στην Αθήνα κάνοντας παράσταση στον Υπουργό.

– Με ενωτικό κάλεσμα, μαζί και με άλλους δημόσιους παράγοντες της πόλης και τους φορείς της, να πραγματοποιήσει παράσταση στον Υπουργό κ. Γαβρόγλου όταν ήρθε στην Κοζάνη, επισκέφθηκε όλη την Δυτική Μακεδονία και αγνόησε τα Γρεβενά!

– Να συμμετάσχει αποφασιστικά στη σύσκεψη & την σχετική εκδήλωση που έγινε στην Κοζάνη με τον κ. Γαβρόγλου το Σάββατο 2/3. Ακόμη θα έπρεπε να απαιτήσει να επισκεφθεί και τα Γρεβενά ο ίδιος ο Υπουργός, για να ακούσει τους φορείς της πόλης και όχι να επισκεφθεί τους άλλους νομούς και να αγνοήσει επιδεικτικά τα Γρεβενά.

   (Αλήθεια, μήπως είχε ήδη καταλάβει από την συμφωνία στη σύσκεψη 17/2 ότι τα Γρεβενά συμφωνούσαν κατά βάση με την πρότασή-του και επομένως η επίσκεψη ήταν περιττή ενώ αλλού ήταν πιο αναγκαία;).

Το Δημοτικό Συμβούλιο σκόπιμα προτίμησε τις ελάχιστες ενέργειες για να «μη δημιουργήσει πρόβλημα».

   Ουσιαστικά, το Δ.Σ. αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργείου μοιρολατρικά. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καλούσε τις κοινωνικές οργανώσεις, την κοινωνία και τον λαό σε ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.

   καμία πρωτοβουλία, καμία οργανωμένη-συντονισμένη ενέργεια δεν έγινε προς την κυβέρνηση. Γιατί;

Σε αυτά οφείλονται απαντήσεις!

Το λάθος ΨΗΦΙΣΜΑ αρ. 571/18 του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του Γρεβενιώτικου Λαού αλλά αντίθετα τον παγίδευσε στο θέμα του Πανεπιστημίου

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κινείται σε ηττοπαθή γραμμή και η πρόταση του βασικά είναι αυτή του Υπουργείου.

Δεν προκαλεί αυτό έκπληξη στο επίπεδο της Δημοτικής Αρχής!

Είναι γνωστή σε όλο το λαό των Γρεβενών η κοινή σύμπλευση, η κοινή πορεία και η πρωτόγνωρη για το Ελληνικά δεδομένα συνδιοίκηση Ν.Δ. (Δασταμάνης) με τον ΣΥΡΙΖΑ (μέλη της Ν.Ε.-του) στο Δήμο. Επόμενο είναι λοιπόν ότι τα παραγόμενα ψηφίσματα αλλά και οι ασκούμενες πολιτικές να είναι σε κοινή γραμμή, σε ευθύ συντονισμό με την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Και σ’ αυτή την σύμπλευση παγιδεύτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο!

Σύμβουλοι, που εκτίθενται στις επόμενες εκλογές, δεν μπορεί να ισχυρίζονται ότι δεν εξυπηρέτησαν με την ψήφο τους και την πράξη τους, αυτή την σύμπλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η λαθεμένη πορεία μία άτακτης, συμβιβαστικής, υποχωρητικής και τελικά ηττημένης γραμμής, ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ έχει ως εξής:

  1. Την 5 Δεκεμβρίου 2018 σχεδόν ομόφωνα γίνεται δεκτό το υπ. αριθμ. 571 ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου[1] στο οποίο παγιδεύονται τα Γρεβενά και ΧΑΝΟΥΝ ουσιαστικά την όποια «μη γενόμενη» διαπραγμάτευση!
       –  Προτείνεται τα ΓΡΕΒΕΝΑ να πάρουν ΜΟΝΟ τρία (3) τμήματα από τα (27)!!

(Η πρόταση είναι ίδια με αυτή του κ. Δασταμάνη την οποία δημοσίευσε τον Νοέμβριο και ίδια με αυτή του Βουλευτή κ. Μπγιάλα που και αυτός την δημοσίευσε τον Νοέμβριο [βλ. παρακάτω] ! Την ψήφισαν όλοι 1 μήνα μετά!).

Με την απόφαση αυτή ειπώθηκε επι λέξει “το ελάχιστο που θέλουμε είναι 3 τμήματα”!

Μόνο, που αυτό ΔΕΝ αποτελεί στόχο της κοινωνίας των Γρεβενών, αλλά χλευασμό της !

Πήραν 3 τμήματα; Όχι ακριβώς! Ούτε και αυτό! Προς το παρόν (2) και το (1) «εφόσον και με προυποθέσεις» μετά το 2021!

  1. Την 17/2/2019 γίνεται σύσκεψη, στο γραφείο του Δημάρχου[2]. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βουλευτής Γρεβενών, κ. Μπγιάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σημανδράκος συνοδευόμενος από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δασκαλόπουλο, ο Δήμαρχος Γρεβενών, κ. Δασταμάνης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Ράμμος και του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Δημάδης και εκπρόσωποι του ΤΕΙ, Παράρτημα Γρεβενών. Έγινε σχετική ανακοίνωση (βλ. παραπομπή). Όλοι συμφωνούν με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξανά ολέθριο λάθος. Αντί να «ανεβάσουν» πιο πάνω τον πήχη της διαπραγμάτευσης, με τεκμηριωμένες προτάσεις, που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς κατατεθειμένες από ΤΖΙΟΛΑ και ΣΙΟΒΑ, συμβιβάζονται όλοι μαζί στο ελάχιστο και μάλιστα αυτό το προτείνουν στην Κυβέρνηση… Το ίδιο είχε προτείνει και ο βουλευτής κ. Μπγιάλας την 17/11/2018[3].

Το ψήφισμα, κατά βάση, ήταν σε σύμπλευση, σε κοινή γραμμή με την πρόταση του Υπουργείου και αποδείχτηκε.

Έπρεπε να ψηφιστεί κάτι τελείως διαφορετικό στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι αυτό το εξευτελιστικό αίτημα των (3) τμημάτων, για το οποίο αισθάνονται και υπερήφανοι!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να υιοθετήσει την πρόταση ΤΖΙΟΛΑ και ΣΙΟΒΑ και να κλιμακώσει την διεκδίκηση για :
Μία (1) Πανεπιστημιακή Σχολή με πέντε (5) Τμήματα.
Ένα (1) Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Αειφορίας και Περιβάλλοντος.
Ένα (1) ΚΕΚ, το ΚΕΚ φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών & προϊόντων.
Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ που έγινε, αποκαλύφθηκε. Σταδιακά εξελίχθηκε ως εξής : Αρχικά υπήρξε ψήφισμα, μετά έγινε σύσκεψη, συμφωνήθηκε η πρόταση για (3) τμήματα, αυτή έγινε πρόταση όλων και υποβλήθηκε στην κυβέρνηση! Το Υπουργείο, αφού πήρε την αποδοχή της πρότασης της, ανακοινώνει (3) τμήματα για τα Γρεβενά ενώ οι άλλοι νομοί παίρνουν την μερίδα του λέοντος (23) τμήματα[4]!

Αλλά όμως επειδή το τμήμα Marketing πάει για το 2021 αποδέχτηκαν ΟΛΟΙ σιωπηλά και ένοχα : Το (1) τμήμα που υπάρχει ήδη + 1 ακόμη ! = 2 ! Δεν κάνατε, Κύριοι, κάτι διαφορετικό να το αλλάξετε. Αντίθετα έγιναν και δηλώσεις ότι η πρόταση νόμου του Υπουργείου είναι κοντά στις θέσεις του ψηφίσματος σας!

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ :

Όλοι πιστεύουμε στην πραγματικότητα ότι: με αυτή τη στάση της Δημοτικής Αρχής-του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών του, με αυτές τις θέσεις, με αυτή την απραξία, με όλες τις κρυφές συνέργειες, ότι αυτό το θέμα θεωρείται ΛΗΞΑΝ και ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η έκφραση της κοροϊδίας, οι προεκλογικές σκοπιμότητες, οι εφήμερες ψεύτικες εντυπώσεις.

Οι βαριές ευθύνες όλων, που συνέργησαν ή έμειναν άπραγοι, είναι πλέον ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ για το θέμα των δύο (2) τμημάτων που θα έχουν στο μέλλον τα Γρεβενά.

 

(Τεκμηρίωση – Πηγές :

  1. Μπορείτε, ακόμα και τώρα, να επισκεφθείτε μεταξύ άλλων την σελίδα http://grebena.blogspot.com/ ή/ΚΑΙ την σελίδα : https://www.facebook.com/groups/2237106313282387/ όπου θα βρείτε απόψεις

συμπολιτών μας αλλά και δικές μου,

  1. https://greveniotis.gr/6 12 2018 Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Δήλωση του Ελευθερίου Τζιόλα ,
  2. https://greveniotis.gr/ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ για το μέλλον τους! ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ο Ελευθ. ΤΖΙΟΛΑΣ ,
  3. https://www.youtube.com/embed/qoyUb0HX0hw&t=70s (οι θέσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας στα Γρεβενά) ,
  4. http://grebena.blogspot.com/Σχετικά με το ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δυτ. Μακεδονίας και γιατί τα ΓΡΕΒΕΝΑ δεν πήραν καμία Σχολή. )

 

****

 


[1] https://greveniotis.gr/εγκρίθηκε με πλειοψηφία η πρόταση ώστε στο χώρο του ΤΕΙ Γρεβενών να δημιουργηθεί Σχολή με τουλάχιστον 3 τμήματα και μελλοντική επέκτασή του με άλλα ένα ή δυο τμήματα Γεωπονίας η Δασοπονίας !

[2] https://greveniotis.gr/ Σύσκεψη για το θέμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

[3] https://greveniotis.gr/ 1.14 Νοεμβρίου 2018 : Πρόταση Βουλευτή Χρ. Μπγιάλα για τρία τμήματα του νέου Πανεπιστημίου στα Γρεβενά !

[4] 12 τμήματα στην Κοζάνη (τα 3 στην Πτολεμαίδα !) , 6 στη Φλώρινα, 5 στην Καστοριά.