Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Καινοτόμες προτάσεις για Γρεβενά, ανθρώπινα, σύγχρονα, μιας Νέας Εποχής. (Ελευθερίου Τζιόλα)

Το περιαστικό Δάσος των Γρεβενών, το Καστράκι, ο Γρεβενίτης, οι διαδρομές, το Ποδήλατο, οι Συνέργειες:

Καινοτόμες προτάσεις για Γρεβενά,

ανθρώπινα, σύγχρονα, μιας Νέας Εποχής.

[Το τμήμα του Προγράμματος του Ελευθερίου Τζιόλα, όπως παρουσιάσθηκε στις 3/3/2017 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Γρεβενών] ©

Μέγα θέμα Δημοτικής Περιουσίας, επίσης, είναι τα Δημοτικά Δάση.

Για όλα τα Δημοτικά Δάση, που είναι αρκετά, θα πρέπει να συνταχθούν Διαχειριστικές Μελέτες, έτσι ώστε και να καλύπτονται ανάγκες κάλυψης σε καυσόξυλα των κατοίκων των χωριών και το πλεόνασμα να διατίθεται στο εμπόριο για εξασφάλιση εσόδων του Δήμου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με απευθείας εκμίσθωση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, είτε με δημοπρασία ( διάθεση σε εμπόρους ).

Σε αρκετά από αυτά τα δάση μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα δασικής αναψυχής, δίκτυα μονοπατιών και περιπάτου, που θα βοηθούσαν στην οικοτουριστική ανάπτυξη.

Το Καστράκι, το περιαστικό Δάσος και το Εκτροφείο θηραμάτων αποτελούν ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό πλέγμα της Πόλης, αναξιοποίητο και υποβαθμιζόμενο. Η διελκυστίνδα περί το ιδιοκτησιακό μεταξύ Δήμου και Δασαρχείου θα επιλυθεί με το Κτηματολόγιο. Ακόμα και στην περίπτωση της Δασικής Ιδιοκτησίας, η λύση της Προγραμματικής Σύμβασης, παρέχει τη δυνατότητα στην ανάπτυξη ήπιων έργων υποδομής και κατάλληλης διαμόρφωσης σύνδεσης του περιαστικού δάσους με τον αστικό -πολεοδομικό ιστό για περιπατητικές διαδρομές πεζοπορίας, για ποδηλατικές διαδρομές, για θέσεις αναψυχής με κιόσκια και εκδρομικά σημεία συνεύρεσης. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού η προσέγγιση, περιήγηση και αξιοποίηση του Εκτροφείου Θηραμάτων σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια Δασική Υπηρεσία και τον Κυνηγετικό Σύλλογο μπορεί να αποκαλύψει έναν κρυμμένο μέχρι τώρα θησαυρό δίπλα στην Πόλη μας.

Εμβληματικό στοιχείο της Πόλης αποτελεί ο Γρεβενίτης, το ποτάμι που, αφού διασώθηκε από την επικάλυψη του, ανοιχτός πλέον, αλλά περιτοιχισμένος, με καταπληκτικούς μαιάνδρους διατρέχει τον ιστό της Πόλης μας. Ο Γρεβενίτης πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή, στη λειτουργίες, στην αναψυχή της Πόλης, να πάψει να είναι μια περιτοιχισμένη κοίτη υποδοχής βρόχινων νερών. Υπάρχουν για αυτό υπέροχες ιδέες αρχιτεκτόνων συμπολιτών μας, και ακόμα καλύτερες μπορεί να αναδείξει ένας σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο του ποτάμιου και παραποτάμιου συστήματος από το Μύλο του Μπούσιου μέχρι τους πρόποδες του Εκτροφείου.

Η Πόλη θα γεμίσει λουλούδια, και λουλούδια της ορεινής Πίνδου, με πινακίδες επεξήγησης. Οι δενδροστοιχίες θα εμπλουτισθούν και θα επεκταθούν, με δένδρα όχι ουδέτερα και άσχετα, αλλά με αμυγδαλιές, κερασιές, μηλιές, ώστε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο η πόλη να ευωδιάζει και οι άνθρωποι να αισθάνονται την αλλαγή των εποχών.

Οι εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη θα γίνονται με ηλεκτρικά mini bus σε πυκνά δρομολόγια. Οι πολίτες άνω των 75 ετών θα μετακινούνται δωρεάν.

Η Πόλη θα ξαναέχει ποδήλατα. Ο Δήμος θα διαθέτει ποδήλατα με πολύ χαμηλή χρονοχρέωση μέσω κάρτας και πυκνούς σταθμούς parking ποδηλάτων και επανάχρησης. Για νέους κάτω των 24 ετών η χρήση των ποδηλάτων θα είναι ελεύθερη, χωρίς χρέωση.

Όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου σε κάθε γωνιά του θα είναι συντηρημένο, ασφαλές και αξιόπιστο. Οι πινακίδες ονομασίας των οδών θα ανανεωθούν, περιλαμβάνοντας σε κάθε όνομα μικρή περίληψη για το τιμώμενο στην ονοματοθεσία πρόσωπο, ή το γεγονός, ή το θέμα. Σε κάθε ιστορικό ή ιδιαίτερο σημείο της πόλης θα τοποθετηθεί πινακίδα με σύντομη αναφορά στην ιστορία του.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι και Πανεπιστήμιο των Γρεβενών. Σταθερός θα είναι και θα παραμένει, μέχρι την ικανοποίησή του, ο στόχος μας για δίκαια ανάπτυξη του και ισόρροπη κατανομή των Σχολών και Τμημάτων του. Ταυτόχρονα, όμως, θα ζητήσουμε τη συμβολή τους με μελέτες, έρευνες και κοινές πρωτοβουλίες σε σειρά θεμάτων και τομέων αναπτυξιακής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής φύσεως.

©  Ακούστε εδώ όλο το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΕΩΝ του Ελευθέριου ΤΖΙΟΛΑ

https://www.youtube.com/watch?v=YeBI94EJQE8

Διαβάστε το εδώ: https://grebena.blogspot.com/

Στο Facebook εδώ : https://www.facebook.com/groups/2237106313282387/?ref=bookmarks

στη σελίδα ΓΡΕΒΕΝΑ: Από το Περιθώριο στην Ανάκαμψη και τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

https://www.youtube.com/embed/qoyUb0HX0hw&t=70s (οι θέσεις του για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας στα Γρεβενά).

*****