Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η Ιστορία του Τόπου μας. (Ελευθέριου ΤΖΙΟΛΑ)

[ Από το Προγραμματικό Πλαίσιο, το Σχέδιο Ανόρθωσης του Ελευθέριου ΤΖΙΟΛΑ για τα Γρεβενά και τη Νέα Εποχή] ©.

Η Ιστορία του Τόπου αποτελεί ένα κεφάλαιο μείζονος σημασίας για την αυτογνωσία μας, την ταυτότητά μας, την πορεία μας.

Η Ιστορία των Γρεβενών δεν έχει ακόμα γραφεί σε όλες -της τις πτυχές και σε όλη τους την ιστορική διαδρομή.

Κεντρική μέριμνα του Δήμου σε συνεργασία με τη Λέσχη Ιστορίας, Γραμμάτων & Τεχνών θα είναι να υποστηριχθεί το έργο αυτό, να υποστηριχθούν οι ιστορικοί και οι ιστοριογράφοι, θα ανατεθούν στα Πανεπιστήμια της χώρας και σε ερευνητικά προγράμματα ειδικές ιστορικές έρευνες για περιόδους, γεγονότα και προσωπικότητες.

Οι εκδόσεις της Ιστορίας θα φέρουν τη σφραγίδα εγκυρότητας του Δήμου.

Ο Αιμιλιανός, οι Ζακαίοι, η Αντίσταση, θα αποτελέσουν άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθούν μελέτες, εκδηλώσεις, δράσεις.

Ο Αιμιλιανός, αυτή η σπουδαία, ευγενής προσωπικότητα, συνενώνει στην ιερή, εθνική και μαρτυρική του διαδρομή σχεδόν τα σημαντικότερα τμήματα του σύγχρονου Ελληνισμού : τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, την Ελλάδα, τον ξεριζωμό.

Τα μεγάλα γεγονότα του Έθνους και της Ελληνικής κοινωνίας, στα οποία ήταν πάντα παρόντα τα Γρεβενά, αλλά και τα ιδιαίτερα γεγονότα και οι καταστάσεις της περιοχής θα αποτελέσουν τομείς έρευνας, μελέτης, διαλόγου και αυτογνωσίας.

Κάθε καλοκαίρι, κυκλικά, σε επιλεγμένες ενότητες χωριών (Μαστοροχώρια, Κοπατσιαροχώρια, Βλαχοχώρια κλπ) θα πραγματοποιούνται Ιστορικά Συνέδρια για την καταγραφή, παρουσίαση, ανάδειξη και συζήτηση της ιστορίας και των πτυχών της σε κάθε περιοχή, ζωντανεύοντας παντού, με έργα ανακαίνισης, τους χώρους των εγκαταλειμμένων σχολείων.

Μεγάλα πολιτισμικά και καλλιτεχνικά ρεύματα που γεννήθηκαν και ήκμασαν στον Τόπο θα αναδειχθούν, το υλικό τους θα συγκεντρωθεί, θα κωδικοποιηθεί, θα μελετηθεί, και τα ρεύματα θα επιδιωχθεί να ανανεωθούν και να συνεχισθούν.

Οι Σαμαριναίοι Αγιογράφοι, η Δημοτική Ποίηση και το Τραγούδι, η Φωτογραφία, οι Φωτογράφοι και ο Βαλκανικός Κινηματογράφος, οι Αδελφοί Μανάκια, η Έντεχνη Λαϊκή Μουσική, οι Μουσικοσυνθέτες και οι Μουσικοί είναι μερικοί από αυτά.

Κάθε μήνα, ο Δήμος Γρεβενών, υπό τον τίτλο : ‘’Οι Διαλέξεις του Δήμου Γρεβενών’’, θα φιλοξενεί για προσωπικότητα διεθνούς κύρους, Έλληνα ή ξένο, Γρεβενιώτη ή άλλον, για μια Διάλεξή του πάνω σε πωροποριακά θέματα αιχμής του επιστημονικού του πεδίου ή της πολιτικής του πείρας.

Η Ιστορία του Τόπου θα μπει στην μεγάλη Τοιχογραφία της Πατρίδας και του Λαού μας, όπως της αξίζει.

Η Ιστορία του Τόπου θα αποτελεί στοιχείο σημαντικό της νέας ποιότητας συνείδησης, που θα καλλιεργηθεί και θα αναπτυχθεί στο Τόπο, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες δυναμικές και απαιτητικές εξελίξεις.

©  Ακούστε εδώ όλο το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΕΩΝ του Ελευθέριου ΤΖΙΟΛΑ

https://www.youtube.com/watch?v=YeBI94EJQE8

Διαβάστε το εδώ: https://grebena.blogspot.com/

Στο Facebook εδώ : https://www.facebook.com/groups/2237106313282387/?ref=bookmarks

στη σελίδα ΓΡΕΒΕΝΑ: Από το Περιθώριο στην Ανάκαμψη και τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

https://www.youtube.com/embed/qoyUb0HX0hw&t=70s (οι θέσεις του για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας στα Γρεβενά).

*****