Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Γρεβενά Πόλη Του Μανιταριού – ΙΕΚ Μαγειρικής Γρεβενών. Μία αναγκαία συμβίωση – Μία Μεγάλη ευκαιρία για τη πόλη .

Μία αναγκαία συμβίωση – Μία Μεγάλη ευκαιρία για τη πόλη . 

 

Γράφει ο Μάκης Λιοσάτος

Σε συνέχεια του άρθρου για την αναβάθμιση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , καταθέτω ένα μέρος της πρότασης μου . Υπάρχει πλήρης υλικοτεχνική έκθεση και οικονομική μελέτη , πάντα μέσα στο πλαίσιο εκτέλεσης με ( λίγους ) ίδιους πόρους .

Στα Γρεβενά , την πόλη του Μανιταριού , λειτουργεί από το 2009 τμήμα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης στα Δ.Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , που φιλοξενούνται απο το ΕΠΑΛ , όπου και στεγάζεται το εργαστήριο μαγειρικής  που  παραχωρήθηκε  . Τα ΙΕΚ Γρεβενών όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα σε ολόκληρη τη Μακεδονία , μέσω της καλής δουλειάς  που έκαναν οι καθηγητές και η διοίκηση . Αποτέλεσμα είναι να εργάζονται σε όλη την Ελλάδα ως πρώτοι μάγειρες  οι περισσότεροι απόφοιτοι της σχολής , επίσης  να συμμετέχουν και να διακρίνονται σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής , άλλα και κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας : 

Αυτή τη στιγμή στα Γρεβενά διαμένουν ή πηγαινοέρχονται καθημερινά 30 σπουδαστές από άλλες πόλεις , που βέβαια κινούν και κάποια χρήματα για διατροφή ,  ψυχαγωγία  και στέγαση .  

Αυτός ο αριθμός μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί , εάν το ήδη καλά στελεχωμένο ΙΕΚ Μαγειρικής συνδέσει το όνομα του με το Μανιτάρι και προσφέρει στους μαθητές μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε αυτό , με ειδικά σεμινάρια , εργαστήρια μαγειρικής και άλλες αντίστοιχες δράσεις .  

 

Έτσι το ΙΕΚ μας , θα  αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλα τα ΙΕΚ Μαγειρικής της Ελλάδας , οπότε θα το διαλέγουν για τις σπουδές τους όλο και περισσότεροι μαθητές .

Αυτό μπορεί να συμβεί με τις παρακάτω ενέργειες :

manit 1a

1.   Δημιουργία νέου Σύγχρονου Εργαστηρίου Μαγειρικής 

2.   Άμεση σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Μαγειρικής με τους ανθρώπους        που κατέστησαν τα Γρεβενά Πόλη του μανιταριού και Βαλκανική πρωτεύουσα του μανιταριού. ( Καθηγητές, Μανιταρόφιλους , Μάγειρες , Μαγαζάτορες ,Συγγραφείς κ.α.)

3. Αγορά και δωρεάν προσφορά στους σπουδαστές του ΙΕΚ Γρεβενών , βιβλίων που αφορούν το μανιτάρι ( από Γρεβενιώτες συγγραφείς ) . Βιβλία όπως οδηγοί μανιταρογνωσίας και συνταγών μαγειρικής με μανιτάρι . Αυτό θα δημιουργήσει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα , καθώς στα υπόλοιπα ΙΕΚ , οι μαθητές τα βιβλία τα πληρώνουν .

4. Διοργάνωση  ειδικών  κύκλων σεμιναρίων εγγεκριμμένων από το υπουργείο παιδείας  ώστε οι  μαθητές , εκτός απο τις γνώσεις , να λαμβάνουν  και βεβαιώσεις παρακολούθησης . Σεμινάρια πάνω στην  μανιταρογνωσία , τη μαγειρική με μανιτάρι κ.λ.π.

5.   Διαφήμιση όλης αυτής της προσπάθειας από εκπομπές μαγειρικής της ελληνικής τηλεόρασης  .

Θα μπορούσε να γίνει ένα γύρισμα στα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου και στο τέλος της χρονιάς , οι Αριστούχοι σπουδαστές να μαγειρέψουν live στο τηλεοπτικό στούντιο .

6. Συνεχείς σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών με την Ευρωπαϊκή κουζίνα . Εφαρμογή ευρωπαϊκών  προγραμμάτων ( EYROPASS ) δωρεάν παρακολούθησης σεμιναρίων σε Ιταλία – Καταλονία όπου χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης .

manit 1b

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι εφικτό να συντονηστούν , σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το Ι.Ν.Ε.Β.Δ.Ι.Μ. , καθώς έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μεμονωμένα . Με μια συνολική εφαρμογή τους  σε ένα τεταρτοετές πλάνο , τα ΙΕΚ Γρεβενών θα φιλοξενούν τουλάχιστον 200 σπουδαστές , που θα διαμένουν στη πόλη μας κινώντας χρήματα , δίνοντας  ζωή και διαφημίζοντας  τα Γρεβενά πανελληνίως .

Η Μαγειρική είναι το πλέον δυναμικά ανερχόμενο επάγγελμα στη χώρα μας . Μία μόνιμη σχολή μαγειρικής στην πόλη μας  μπορεί να συνδεθεί μελοντικά και με άλλες ειδικότητες  όπως  η βοτανολογία , η γαλακτοκομία , η οινολογία η κτηνοτροφία κ.λ.π. 

Άς εκμεταλλευτούμε τη καλή φήμη που έχτισε το ΙΕΚ Μαγειρικής  Γρεβενών κι ας κάνουμε το απαραίτητο βήμα εμπρός , πριν μείνουμε πίσω απ’τις εξελίξεις .

Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο όμορφος νομός μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας . 

 

Με τιμή

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Γρεβενών με το συνδιασμό

‘’ Δήμος για όλους ‘’