Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η αναγνώριση των ταλέντων της νεολαιίστικης δραστηριότητας Graffiti’s στην πόλη μας.

Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ

 

Η έλλειψη ευρύτατου πνεύματος δεν μας αφήνει να δούμε τις δημιουργικές δραστηριότητες της Νεολαίας μας.

Ο Ελευθέριος ΤΖΙΟΛΑΣ είναι ο ΠΡΩΤΟΣ που έθεσε δημιουργικά το ζήτημα και ανέφερε πως θα αγκαλιάσει τους νέους της τέχνης αυτής και θα αναδείξει τα Γρεβενιώτικα ταλέντα.

Λίγα λόγια ενημέρωσης

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και δημοσιεύσεις στο χώρο των καλών τεχνών και ειδικότερα της ζωγραφικής το Graffiti έχει καταχωρηθεί διεθνώς στο τομέα της ζωγραφικής.

Επι πλέον τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού ορισμένα περιθωριακά αθλήματα ανέδειξαν παγκόσμιους αθλητές και Ολυμπιονίκες.

Στο χώρο των τεχνών τα graffiti’s έχουν αναδείξει μεγάλους καλλιτέχνες στον ευύτερο χώρο της ζωγραφικής. Η πόλη μας έχει ταλέντα ! ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ?

tz1 

Τα φωτεινά παραδείγματα:

Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου ταλέντα ξεκινούν από δευτερευούσης σημασίας αθλήματα/δραστηριότητες και μετά αναδεικνύονται σε παγκόσμιοι σε παρόμοιες ή ομοειδείς δραστηριότητες ! Αναφέρω μερικά κάθε αυτού δικά μας παραδείγματα.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Μίλτος Τεντόγλου μέχρι την ηλικία των 15 ετών ήταν παθιασμένος με το παρκούρ. Η μητέρα του θυμάται ότι με τους φίλους του «όργωναν» κυριολεκτικά την πλατεία και το αθλητικό στάδιο της πόλης, όπου έκαναν άλματα, δημιουργούσαν βιντεάκια και τα ανέβαζαν στη συνέχεια στο διαδίκτυο. «Είχε συνέχεια μικροτραυματισμούς και κάποια φορά έφτασε στο σημείο να κάνει μέχρι και εγχείρηση μηνίσκου» θυμάται. Στους αγώνες παρκούρ τον είδε ο Βαγγέλης Παπανίκος, ο πρώτος προπονητής του, ο οποίος κατάλαβε ότι ο νεαρός διέθετε μεγάλη αλτικότητα. Τον κάλεσε να κάνει ορισμένα δοκιμαστικά άλματα στο σκάμμα του γηπέδου και μετά το τρίτο άλμα του ανακοίνωσε ορθά κοφτά: «μόλις γράφτηκες ως υποψήφιος άλτης του στίβου»! Ο Μίλτος έγινε πρωταθλητής Ευρώπης όχι στο παρκούρ αλλά στο άλμα εις μήκος!

Ένα άλλος ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης το 2016, 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο άθλημα των κρίκων. Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική, εγκατέλειψε τον αθλητισμό, πήγε προς το πατινάζ, έκανε παρκούρ και επέστρεψε αποφασισμένος να γράψει ιστορία.

Η street art γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, έτσι και η κουλτούρα του δρόμου σημειώνει ανοδική πορεία. Οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους θίγουν κοινωνικά θέματα ή απλά φωτίζουν έναν γκρίζο τοίχο, προκαλώντας μια στιγμιαία αντίδραση.

Στην Αθήνα ήδη αναπτύσσεται ο τουρισμός της street art ενώ δεν θα ήταν παράξενο αν και στα Γρεβενά βλέπαμε επισκέπτες να ρωτάνε πως θα πάνε σε μία απόμακρη συνοικία της πόλης να φωτογραφίσουν ένα τοίχο !!

tz2

Τα GFRAFFITIES της πόλης μας : Από το περιθώριο να γίνουν στολίδια τέχνης της πόλης μας ! Γίνεται? ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Η τέχνη του δρόμου, γνωστή και ως graffiti, όχι μόνο έχει γίνει πλέον «αποδεκτή» απ’ το ευρύ κοινό αλλά κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος, μετατρέποντας τόνους τσιμέντου και ασχήμιας σε πολύχρωμες εικόνες με νόημα και μηνύματα της σύγχρονης εποχής.
Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και καλύτερα δείγματα graffiti και μάλιστα σε μεγάλες επιφάνειες και πολυσύχναστα, κεντρικά μέρη. Πλέον οι καλλιτέχνες του δρόμου δεν κρύβονται, αλλά δουλεύουν μεθοδικά στο φως της ημέρας και πολύ συχνά πάνω σε σκαλωσιές.

Οι αντιδράσεις του κόσμου παραπάνω από θετικές, σχεδόν εγκωμιαστικές –ακόμα και από τους αρχικά δύσπιστους- διψάνε για χρώμα και ζωντάνια που θα αντικαταστήσει το γκρίζο αστικό τοπίο και τη μιζέρια που αυτό κουβαλάει.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ :

Σε μία εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε ολόκληρο το πρόγραμμα του για ένα νέο Δήμο Γρεβενών που θα ανοίξει ορίζοντες και πανιά στη Νέα Εποχή προσδιόρισε πως η τέχνη των νέων της πόλης μας μπορεί να αναδειχθεί και να οδηγήσει στην ανάδειξη νέων ταλέντων μαζί με τον εξωραισμό της πόλης και των συνοικιών της. Αναφέρω ένα απόσπασμα :

«… Σε μια πόλη με εξαόροφες και οκταόροφες πολυκατοικίες, οι γυμνές κάθετες επιφάνειες προσθέτουν αποκρουστικότητα. Όλοι οι γυμνοί κάθετοι τοίχοι των δημόσιων κτιρίων ή και των πολυκατοικιών με συναίνεση των ιδιοκτητών θα καλυφθούν με ζωγραφικές συνθέσεις από επιλεγμένους μέσω πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγράφους που θα έχουν παρουσιάσει τα έργα τους. Σε ορισμένες ξεχωριστές, διακριτές θέσεις θα κληθεί και θα του ανατεθεί ελεύθερα να ζωγραφίσει ο Τέλης Βαρσάμης.

Όλες οι χαμηλότερες γυμνές επιφάνειες της πόλης, π.χ., στο γήπεδο, στις εξωτερικές μάνδρες, στα γυμνά τοιχεία κλπ, μετά από τοπικό διαγωνισμό μεταξύ των νέων μας, των νέων των Γρεβενών που ασχολούνται με graffiti θα τους ανατίθεται να ζωγραφίσουν τις επιλεγμένες συνθέσεις τους.

Κάθε Χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του, στην Πόλη αλλά και Περιφερειακά θα απλώνεται το Φεστιβάλ των Γρεβενών, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι δικοί μας καλλιτέχνες, όλων των τομέων.

… Στην Ευρωπαϊκή Μέρα της Μουσικής, κάθε 21 Ιουνίου, τα Γρεβενά.

…. Το αμέσως επόμενο, παράλληλο, βήμα θα είναι να εντάξουμε τα Γρεβενά στο ευρωπαϊκό Δίκτυο ΙNTERCITY, δηλαδή, στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων & στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας.

Θέλουμε μια Πόλη, ένα Δήμο για τους νέους, με τους νέους.  

Θα τους στηρίξουμε με υποδομές, με δικτύωση, με γραμματειακή φροντίδα για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, το ταλέντο τους, τις εκδηλώσεις τους. Θα δημιουργήσουμε από τον πρώτο μήνα ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ραδιόφωνο και θα το παραδώσουμε για 24ώρη λειτουργία, πλήρη οργάνωση και προγραμματισμό στους νέους.».

Οι παρακάτω έντεχνες δημιουργίες στην πόλη μας πρέπει να λάβουν την επίσημη αναγνώριση όλων μας. Δημοσιεύω μόνο λίγες από αυτές που φωτογράφισα περιδιαβαίνοντας συνοικίες της. Οι εξαιρετική δουλειά των νέων αυτών αξίζει την επιβράβευσή μας. Από την πλευρά μας πάντως θα γίνει πράξη.

tz3

tz4

tz5

tz6

tz0

(Στην τελευταία επάνω εικόνα βλέπουμε μία άχαρη επιφάνεια της πόλης μας. Δεν νομίζετε?)

********