Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Αχταρμάς

Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης


Οι «Οσμανλήδες» κατακτητές φεύγοντας μετά το Aθάνατο ’21 από τον τόπο μας, άφησαν την αόρατη παρουσία τους. Ο αχταρμάς, λοιπόν, είναι μία λέξη των γειτόνων μας που τη γνωρίζουν από την Αλεξανδρούπολη ως την Καλαμάτα, όπως και ο καβουρμάς, ο οντάς, το γκόρτσο και εκατοντάδες άλλες λέξεις.
Ίσως μερικές φορές όταν κάνουμε μέρος της ζωής μας αχταρμά, να ‘ναι αποτέλεσμα της πολυετούς κατοχής από τα «τσογλάνια» (παιδιά) της φίλης και γείτονος χώρας, όταν μας είχαν «με την πλάτη στο χώμα». Βέβαια λόγω της εξυπνάδας και της μεγάλης νοημοσύνης της «Ράτσας» μας, δεν γίναμε σαν εκείνα τα πουλιά που με γλαφυρότητα τα περιγράφει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Ν. Καββαδίας τα μαραμπού που μοιάζουν με βλακόμουτρα, αλλά περισσότερο φέρνουμε με τα χαρούμενα κολιμπρί που ζουν στην τροπική ζώνη της γης.
Έτσι αρκετές φορές ξεφεύγουμε από τις συνθήκες αχταρμά. Δεν το συνηθίζουμε απλώς, αλλά μας αρέσει ο αχταρμάς. Σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις μας θέλοντας ή μη, τις μετατρέπουμε σε αχταρμά. Τα μεγάλα παζάρια μας «Αχίλης» και «Αχίλης φθινοπώρου» είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Σε 200 τετραγωνικά μέτρα μπορεί να ακούς τρεις ή τέσσερις ή και πέντε διαφορετικές μουσικές και να γίνει το κεφάλι σου καζάνι. Το ίδιο γίνεται και τις Απόκριες.
Οι Απόκριες στα Γρεβενά γίνονται σαν εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, γύρω στα 10 στρέμματα του κέντρου, όπου και η κεντρική πλατεία. Εδώ και αν δεν γίνεται αχταρμάς που όλοι τον ζούμε και τον γνωρίζουμε. Όμως εδώ και χρόνια παρατηρώ ότι το αποκορύφωμα του αχταρμά γίνεται μέσα στην πλατεία και φοβάμαι ότι γίνεται και με ευθύνη της κάθε φορά Δημοτικής Αρχής.
Εάν καθίσει κανείς στο κάτω μέρος της πλατείας και έχει απέναντι στο βάθος την Alpha Bank, θα δει ότι όλη η πολιτιστική δραστηριότητα γίνεται στο δεξιό μέρος της πλατείας, προς το άγαλμα του Θοδωράκη Ζιάκα. Τι χορευτικά, τι μουσική, τι θεατρικά, τι φανοί, όλα γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωράκη Ζιάκα. Ενώ από την άλλη τη μεριά του συμπατριώτη μου Αργυροπολίτη Μητροπολίτη Αιμιλιανού είναι άδεια, αλλά και πλημμυρισμένη στα σκοτάδια. Σκέφτομαι πολλές φορές πολλούς από τους συγγενείς μου που σύνδεσαν τη ζωή τους με την αριστερά. Άραγε αναρωτιέμαι, μήπως ότι αριστερό (γνήσιο) το τρώει το σκοτάδι; Εννοείται ότι πρέπει επιτέλους να αξιοποιείται όλη η πλατεία και αυτός ξεκινήσει από τώρα. Δεν νομίζω για να γίνει αυτό, πρέπει να ‘ναι δήμαρχος Γρεβενών ο Πελετίδης;

Δείτε ακόμα