Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΙΕΚ Γρεβενών. Το χαμένο τμήμα ΤΕΙ της πόλης ;

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ένας επικοινωνιακός χαμός με το θέμα των Τ.Ε.Ι. Δ. Μακεδονίας . Δικαίως , γιατί αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα , όσον αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο νομός μας . Αυτό της Εσωστρέφειας . Οικονομικής , κοινωνικής , πολιτικής και πολιτισμικής .

Ένα Τ.Ε.Ι. με μεγάλο δυναμικό σπουδαστών μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση όλων αυτών .
Μήπως όμως έχουμε συνηθίσει να φωνάζουμε για αυτά που δεν έχουμε ( ενώ βεβαίως τα δικαιούμαστε ) χωρίς πρώτα να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα ; . Πολλές φορές ναι . Τρανό παράδειγμα το Ι.Ε.Κ. Γρεβενών . Που έχει δώσει πολλά σ’αυτή τη πόλη χρόνια τώρα , άλλα αν στηριχθεί ανάλογα μπορεί να προσφέρει περισσότερα .
Ας αναλογιστούμε καταρχήν τι θέλουμε από ένα Τ.Ε.Ι. .
Να έρθει στη πόλη νέος κόσμος , με φρέσκα μυαλά , να την ομορφύνει και να φυσήξει λίγος διαφορετικός αέρας . Που θα φέρει μαζί του και νέα χρήματα προφανώς , που δεν υπήρχαν στη πόλη και θα βοηθήσουν να κινηθεί λίγο η οικονομία της και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας . Με έσοδα από διαμονή , σίτιση , διασκέδαση , ψυχαγωγία κ.λ.π .
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα τα πρόσφερε απλόχερα το Ι.Ε.Κ. κάποια στιγμή σε μεγάλο βαθμό . Μέχρι πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε περίπου 250 μαθητές και καθηγητές , οι μισοί απ’τους οποίους προέρχονταν από άλλες πόλεις και μάλιστα όχι μόνο απ’τις κοντινές . Εγώ είχα συμμαθητές και μετά μαθητές από την Αλεξανδρούπολη και τη Θάσο , μέχρι την Εύβοια . Όταν τους ρωτούσα γιατί επέλεξαν το δικό μας ΙΕΚ από ένα κοντινότερο στη πόλη τους , όλοι μου απαντούσαν αυτό που ήξερα ήδη . Πώς το Ι.Ε.Κ. Γρεβενών ( και ειδικότερα το τμήμα μαγειρικής ) έχει πολύ καλή φήμη πανελλήνια . Για τους πολύ καλούς καθηγητές του , τη διοίκηση , τα δωρεάν σεμινάρια που στέλνει τους μαθητές του στο εξωτερικό , τη δωρεάν επιμόρφωση των καθηγητών άλλα και την απορροφητικότητα των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας .
Κι όντως , από την έρευνα που κάνω κάθε χρόνο , οι περισσότεροι από τους μαθητές μου εργάζονται σε καλά εστιατόρια και μεγάλα ξενοδοχεία .
Κι όλα αυτά το ΙΕΚ τα πέτυχε μόνο του . Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ένας εκ των διευθυντών ‘’ Δε μας έχουν βάλει ούτε ταμπέλα – Πρός ΙΕΚ Γρεβενών – τόσο μας σκέφτονται . ‘’
Βέβαια στις γιορτές και όποτε χρειάζεται μας καλούν να τους ταΐσουμε άλλα τέλος πάντων .
Το θέμα είναι ότι τα ΙΕΚ μας εδώ και χρόνια διανύουν πτωτική πορεία . Κι αυτό βέβαια πρώτα απ’όλα λόγω των κακών χειρισμών της πολιτείας . Το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι ακόμα ασαφές , δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα . Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε , πότε θα κλείσουμε , πότε θα προσληφθούν οι καθηγητές ώστε να μην εργάζονται ανασφάλιστοι και το κυριότερο : ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΛΙΚΑ . Αυτό το τελευταίο είναι ο βασικότερος λόγος που προτρέπει δύο χρόνια τώρα πολλά παιδιά να προτιμήσουν τις ιδιωτικές σχολές πληρώνοντας έτσι πολλά χρήματα , από τα δημόσια ΙΕΚ που εδώ και τρία χρόνια είναι εντελώς δωρεάν . Δεν μπορεί φυσικά να γίνει μάθημα μαγειρικής χωρίς υλικά . ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΊΑ .
Κι εδώ είναι που εισέρχεται η τοπική κοινωνία μας . Θα μπορούσαμε εύκολα να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα . Οι τοπικοί φορείς , ίσως και κάποιοι χορηγοί , μπορούν αν θέλουν να βοηθήσουν τα ΙΕΚ μαγειρικής να λειτουργούν κανονικά με δικά τους υλικά , δημιουργώντας έτσι άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλα δημόσια ΙΕΚ .
Όπως και άλλα πολλά τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα που αναφέρω σε μελέτη – πρόταση που έχω καταθέσει κατά καιρούς στους τοπικούς φορείς και στο Υπουργείο Παιδείας . Δε βοήθησε όμως κανείς όπως πάντα .
Ένα θεσμό όπως τα Ι.Ε.Κ. που το ξαναλέω , φέρνει στη πόλη μας έσοδα χρόνια τώρα , μέσω των σπουδαστών που νοικιάζουν σπίτια , κυκλοφορούν , διασκεδάζουν και μας ομορφαίνουν τη ζωή γενικότερα . Ένα θεσμό που έχει δώσει εργασία σε δεκάδες Γρεβενιώτες καθηγητές , άλλα και βοήθησε πολλά Γρεβενιοτόπουλα να βρούνε δουλειά σε άλλες πόλεις άλλα και εδώ .
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΩΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ Τ.Ε.Ι. , ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕ ΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΑΜΕ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ .
Δεν είναι αργά να δώσουμε στα Ι.Ε.Κ. Γρεβενών τη δυναμική που τους αξίζει . Οι άνθρωποι που μπορούν να τα στηρίξουν είναι εδώ , οι καθηγητές που μπορούν να τα στελεχώσουν επίσης , όλοι οι διοικητικοί που έχουν περάσει κατά καιρούς αφήνουν δουλειά και η καλή τους φήμη κρατάει ακόμα . Αρκεί να πάψουμε να τα υποτιμούμε συνολικά ως θεσμό σε όλα τα επίπεδα . Ένας δυνατός εκπαιδευτικός οργανισμός οποιασδήποτε βαθμίδας μπορεί να φέρει πολύπλευρα οφέλη για την πόλη μας .
Ένα μικρό μέρος της μελέτης – πρότασης που έχω κάνει για τα Ι.Ε.Κ. μαγειρικής , θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού ‘’ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ‘’
με τον οποίο συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές τις 26ης Μαΐου .
Γνωρίζω τις θεσμικές δυσκολίες που ίσως να έχει το σχέδιο μου μέχρι να υλοποιηθεί , άλλα πιστεύω ακράδαντα ότι αν το στηρίξουμε όλοι , μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην εισροή τουλάχιστον 200 ατόμων στα Ι.Ε.Κ. .
Όσο ένα μικρό τμήμα Τ.Ε.Ι. δηλαδή …

Υ.Γ. Τα προβλήματα τα ξέρουμε όλοι . Το θέμα είναι ποιός θα μας βρεί λύσεις .
Υ.Γ. 2 . Πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ αυτοί που βοήθησαν να δημιουργηθούν τα προβλήματα …

Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Καλλιτεχνικός διευθυντής
Καθηγητής Μαγειρικής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό
‘’ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ‘’ με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ιωάννη Π. Παπαδόπουλο