Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Γρεβενά

Πέτρος Χ. Λόλας
σ. Καθηγητής Π. Θεσσαλίας, π. Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

Ίσως καλύτερα ταιριάζει ο τίτλος Οι «Ευνοούμενες» Π.Ε. και η Αγνοούμενη Π.Ε. Γρεβενών. Δεν θα επαναλάβω εδώ γιατί τα Γρεβενά (βλέπε άρθρα μου στο Greveniotis.gr) δικαιούνται μια Σχολή και μάλιστα τη Σχολή Ορεινών Αγροτικών και Φυσικών Πόρων με δύο Τμήματα 1. Τμήμα Βιολογικής Αγροτεχνολογίας (δηλαδή Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας) και
2. Τμήμα Ορεινών Φυσικών Πόρων και Φυσικής Ιστορίας.

Προσπαθώ, καιρό τώρα, να καταλάβω τι δεν καταλαβαίνω από όλα που καταλαβαίνουν όσοι πανηγυρίζουν ή υποστηρίζουν το νέο Σχέδιο Νόμου για το Παν. Δυτικής Μακεδονίας όσον αφορά στα Γρεβενά. Αγαπητοί συμπατριώτες Γρεβενιώτες δεν ιδρύεται Πανεπιστήμιο Γρεβενών, Τμήμα ΤΕΙ που υπήρχε στα Γρεβενά μετονομάζεται σε Πανεπιστημιακό. Συχνά αναρωτιέμαι πως το «κρατήσαμε» και δεν το πήραν και αυτό. Μας «έκαναν» και χάρη και έδωσαν άλλα δύο Τμήματα. Όλα χαμηλής επιλογής ως προς το γνωστικό αντικείμενο που θα θεραπεύουν. Και αυτό θα φανεί και από τον Σεπτέμβριο, που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα δύο Τμήματα.

Πράγματι, το νέο ΠΔΜ είναι γεγονός ιστορικής σημασίας για την Δυτική Μακεδονία αλλά για τις «Ευνοούμενες» Π.Ε. Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, για την Π.Ε. Γρεβενών είναι τουλάχιστον προκλητική αδικία, αν όχι περιφρόνηση. Στα Γρεβενά, έδρα Π.Ε. δίνονται τρία Τμήματα όσα σε γειτονική πόλη. Ας επιχειρηματολογήσει κάποιος γιατί καμία Σχολή στα Γρεβενά ? Πράγματι έχει γίνει «ιστορική» αναδιάταξη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και πάλι εδώ έχουμε πόλεις «Ευνοούμενες» και πόλεις «Αγνοούμενες». Για παράδειγμα, υπάρχει πόλη, καθόλα αξιόλογη και σεβαστή από κάθε άποψη, όχι μακριά από την Αθήνα όπου ιδρύεται Σχολή με δύο Τμήματα παραπλήσια με ότι προσιδιάζει στο φυσικό περιβάλλον των Γρεβενών και άλλα 6 Τμήματα, συνολικά 8 Τμήματα, υπαγόμενα σε κεντρικό Πανεπιστήμιο. Ας επιχειρηματολογήσει κάποιος γιατί μια Σχολή και συνολικά 8 Τμήματα σε μια πόλη και καμία Σχολή στα Γρεβενά, έδρα Π.Ε. Δεν διεκδικήσαμε τίποτα μας άφησαν ότι είχαμε με νέα ονομασία αλλά χωρίς εμπράγματη σημασία

Αλήθεια, ποιοι Φορείς των Γρεβενών έπαιξαν ρόλο ή ερωτήθηκαν και συμφώνησαν στο νέο σχεδιασμό του ΠΔΜ για τα Γρεβενά, να βγουν και να το δηλώσουν για να μάθει και η τοπική κοινωνία για την «μεγάλη επιτυχία» σχετικά με τα Γρεβενά.

Αλήθεια, πότε ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία και πως κατάφερε να «κατακτήσει» αυτά που είχαμε, αλλά τώρα έχουν ένα άλλο όνομα ?

Αλήθεια, γιατί δεν ιδρύεται στα Γρεβενά Τμήμα σχετικό με το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, τη στιγμή που αλλού ιδρύεται Τμήμα Αστροφυσικής ?

Αγαπητοί συμπατριώτες Γρεβενιώτες, Επιστημονικοί Επαγγελματικοί, Εκπαιδευτικοί Κοινωνικοί Σύλλογοι, Πολιτικοί εκπρόσωποι, απλοί πολίτες των Γρεβενών, μας αδικούν, μας περιφρονούν, μας «εξαπατούν». Είναι ακόμα καιρός να πάρουμε ότι μας ανήκει δικαιωματικά, ή τουλάχιστον να έχουμε ίση μεταχείριση με τους άλλους. Ας διαμαρτυρηθούμε όλοι, ατομικά και ομαδικά, και στους τοπικούς άρχοντες και στην κεντρική εξουσία. Χωρίς τη Σχολή στα Γρεβενά δεν έχουμε καμιά προοπτική, αντίθετα θα γυρίσουμε στα παλιά «μια από τις ποιο υποβαθμισμένες περιοχές στην Ελλάδα».