συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τα Γρεβενά (γράφει ο Πέτρος Χ.Λόλας)

Το Σχέδιο Νόμου Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 25 Φεβρουαρίου για μία εβδομάδα και έτσι τις μέρες αυτές άρχισε πάλι η αρθρογραφία σχετικά με την κατανομή των Σχολών και των Τμημάτων στις 4 Αντιπεριφέρειες (Νομούς) της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, για τις Σχολές προβλέπεται

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύονται οι εξής Σχολές:
α) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κοζάνη,
β) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καστοριά,
γ) Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα τη Φλώρινα,
δ) Επιστημών Υγείας, με έδρα την Κοζάνη.
2. Η ακαδημαϊκή τους λειτουργία αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
3. Η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μετονομάζεται σε Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Απορίες απλού πολίτη: 1. Γιατί αλήθεια 2 νέες Σχολές στην Κοζάνη ;

                                          2. Στην Κοζάνη λειτουργεί ήδη Πολυτεχνική Σχολή

                                          3.Γιατί στους τρεις Νομούς ιδρύονται Σχολές ;

                                          4. Γιατί καμία Σχολή στα Γρεβενά (& Πτολεμαΐδα) ;

Μια λογική απάντηση θα τύχαινε ιδιαίτερης εκτίμησης από κάθε Γρεβενιώτη.

           Τα Γρεβενά για εκείνους που έχουν το «μαχαίρι» και αποφασίζουν, τι είναι; «ανύπαρκτα», «ξεχασμένα», «παραμερισμένα» «παρακατιανά» «καημένα», «είναι ξένα σε ξένο τόπο»

ΟΧΙ, Είμαστε και εμείς στα Γρεβενά σαν όλους τους άλλους έλληνες πολίτες, όπως στους άλλους τρεις Νομούς, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στην Καστοριά. Ισότιμοι και γι αυτό δικαιούμαστε ισότιμη αντιμετώπιση στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, για τα Τμήματα προβλέπεται στο Άρθρο 2

  1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

Ιδρύονται 20 νέα Τμήματα, ενώ συνεχίζουν μετονομασμένα και τα 2 ήδη

λειτουργούντα στην Πολυτεχνική Σχολή στην Κοζάνη.

       Έτσι, ο χάρτης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνεται ως εξής:

       

Κοζάνη :    Σχολές 3 Τμήματα 8 και ακόμα το ΠΕΠ (Παν. Ερευνητικό Κέντρο)

Φλώρινα:   Σχολές 2, Τμήματα 3       

Καστοριά: Σχολές 1, Τμήματα 5       

Γρεβενά :   Σχολές 0, Τμήματα 2 (+1 μετά το 2022 ?)

Πτολεμαΐδα: Σχολές 0, Τμήματα 1 ( + 2 μετά το 2022 ?)

 

Αλήθεια, με ποιο σκεπτικό έγινε αυτός ο σχεδιασμός ; Υπάρχει κοινός νους που βλέποντας την κατανομή παραπάνω δεν θα αναρωτηθεί γιατί ούτε μια Σχολή στα Γρεβενά. Γιατί η Σχολή Οικονομικών Επιστημών δεν έχει έδρα τα Γρεβενά. Να δεχτεί κάποιος ότι η Κοζάνη προσφέρεται καλύτερα. Γιατί η Σχολή Γεωπονίας δεν έχει έδρα τα Γρεβενά : Και να δεχτεί πάλι κάποιος ότι υπάρχει ήδη η υποδομή στην Φλώρινα. Όμως, κατά τις στατιστικές ο τομέας της βιολογικής γεωργίας αναπτύσσεται κατά 30% περίπου ετησίως. Σήμερα δεν υπάρχει αυτοδύναμο Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο την βιολογική γεωργία (Ακαδημαϊκό κενό) . Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος γιατί να μην ιδρυθεί και ένα Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας –Κτηνοτροφίας στη Σχολή Γεωπονίας και το Τμήμα να έχει έδρα τα Γρεβενά, όπου η παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι σημαντική και το φυσικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα πρόσφορο; (βλέπε σχετικό άρθρο Greveniotis.gr) Να δεχτεί κάποιος και αυτό. Γιατί όμως να μην ιδρυθεί η Σχολή Δασοπονικών Επιστημών όπως το ίδιο το ΠΔΜ πρότεινε και ζήτησε το 2006 ; Να δεχτεί κάποιος ότι και αυτή η Σχολή δεν έχει προοπτική, ήδη λειτουργούν 2 στην Ελλάδα. Τα Γρεβενά ως φυσικός – ορεινός όγκος, εμπορικός, οδικός, πολιτισμικός, κοινωνικός και πολιτικός κόμβος σε τι υστερεί ως προς την Κοζάνη-3 Σχολές, Φλώρινα -2 Σχολές, Καστοριά – 1 Σχολή και τα Γρεβενά δεν έχουν ούτε τώρα έδρα Σχολής ;

Μήπως είναι αυτό που λέει ο π. Βουλευτής κ. Ταταρίδας «Τα Γρεβενά περιμένοντας τον από μηχανή Θεό που τελικά δεν εμφανίστηκε, έμειναν και πάλι ο φτωχός συγγενής με το υπάρχον τμήμα και δύο που υπήρχαν και πριν και είναι άγνωστο αν θα λειτουργήσουν στο μέλλον»

Μήπως διαφωνεί κάποιος με αυτό που αναρωτιέται ο π. Δήμαρχος κ. Σιώβας βλέποντας το χάρτη του Παν. Δ. Μακεδονίας «Βλέπει κάνεις το όνομα της πόλης μας/?

Είναι ώρα για θριαμβολογίες όπως αυτάρεσκα περηφανεύονται κάποιοι ?. ΟΧΙ, οπωσδήποτε ΟΧΙ. Γιατί δεν μας έδωσαν τίποτα, μας άφησαν ένα «κόκκαλο» και εμείς πέσαμε με τα μούτρα σε αυτό όπως λέει και η λαϊκή σοφία. Χωρίς να διαβλέπουμε το τεράστιο γίγνεσθαι που θα συντελείται στους γειτονικούς Νομούς. Οικονομική, τεχνολογική, πολιτιστική, κοινωνική ανάπτυξη όσο λειτουργούν εκεί Σχολές και Τμήματα

Συμπατριώτες Γρεβενιώτες,  έστω και τώρα είναι η ώρα οι ιθύνοντες αρχές του Νομού μας, μαζί όλοι, να πείσουν το Υπουργείο για έδρα Σχολής στα Γρεβενά και Τμήμα Βιολογικής Αγροτεχνολογίας στην χειρότερη περίπτωση.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το ΠΔΜ είναι ακόμα στη διαβούλευση, μπορούμε ακόμα να αντιδράσουμε. Μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία αν δεν θέλουμε να έρθει διαχρονικά ο πολύπλευρος μαρασμός του Νομού μα και να ξαναπάμε στα παλιά, «από τις ποιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας». Στα Γρεβενά πρέπει και είναι άκρως αναγκαία η ίδρυση ΣΧΟΛΗΣ και στη συνέχεια θα μπορεί να προστεθούν και νέα τμήματα.

Όπως αναλυτικά περιέγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου (βλέπε Greveniotis.gr) κατά τη γνώμη μου όλες οι προϋποθέσεις (σημαντικές εκτάσεις με περιορισμένη ή μηδενική συμβατική γεωργία, παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής, μηδενική ή μικρή υποβάθμιση, απόσταση-φυσική απομόνωση από πηγές ρύπανσης- κατάλληλη έκταση για την δημιουργία του Campus ορεινά αγροοικοσυστήματα, ιδιαιτερότητα φυσικού ορεινού όγκου με εναλλαγή δασών, βοσκοτόπων, υδατικών οικοσυστημάτων, πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας-πανίδας, Εθνικοί Δρυμοί- Η περιοχή Γρεβενών είναι ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό και παραγωγή βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης) συντρέχουν για την ίδρυση στα Γρεβενά ΣΟΛΗΣ

. ΟΡΕΙΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΏΝ ΠΟΡΩΝ με δύο Τμήματα

1. Τμήμα Βιολογικής Αγοτεχνολογίας

2. Τμήμα Ορεινών Φυσικών Πόρων και Φυσικής Ιστορίας

Σήμερα δεν υπάρχουν δομές που να ασχολούνται σε επίπεδο ΑΕΙ με την έρευνα, την εκπαίδευση και την μεταφορά της τεχνογνωσίας στην βιολογική παραγωγή, το ορεινό αγροτικό περιβάλλον και τους ορεινούς φυσικούς πόρους. Η Δ. Μακεδονία και ο Ν. Γρεβενών έχουν μοναδικότητα ως προς ορισμένες νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως κρόκος, ρόδον, αρωματικά φυτά, μανιτάρια, ροδάκινα, μήλα, κεράσια, κάστανο, όσπρια, κ.α. και τρόφιμα (βιολογικά σιτηρά, ζωοτροφές, μέλι, κτηνοτροφικά και γαλακτομικά, ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά) Η συνέχιση της οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των καλλιεργειών και τροφίμων χρειάζεται και συνεχή επιστημονική υποστήριξη η οποία πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και αυτό θα είναι εφικτό με την λειτουργία της προτεινόμενης Σχολής -Τμήματα στα Γρεβενά.

Κύριε Υπουργέ

Η έως τώρα εμπειρία στα Γρεβενά δείχνει ότι εμείς καλοπροαίρετα πιστεύαμε στα δίκαια αιτήματα μας και θεωρούσαμε δεδομένη την συναντίληψη από μέρους της Πολιτείας. Διαψευστήκαμε αρκετές φορές και μάλιστα από ολιγωρία τοπικών παραγόντων στην αντικειμενική ενημέρωση της Πολιτείας για τις αποφάσεις της.   Και αυτή τη φορά φαίνεται ότι έγινε το ίδιο. Αυτή τη φορά μόνο εσείς ως τρίτος-ανεξάρτητη Αρχή- μπορεί να προσεγγίσει το θέμα σωστά

Το μήνυμα που στέλνει ο Λαός των Γρεβενών είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα δεχτεί για το Παν. Δ. Μακεδονίας ένα Σχέδιο που είναι άδικο, ανισομερές και ισχυρά μεροληπτικό σε βάρος του Ν. Γρεβενών

Πέτρος Χ.Λόλας

σ. Καθηγητής Παν Θεσσαλίας

π. Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Π. Θεσσαλίας

Τηλ 6977233217

Δείτε ακόμα