Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Τα «θετικά» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης συνήθιζε να προτρέπει τους πιστούς που περίμεναν στο υπαίθριο αρχονταρίκι του να έχουν «καλό λογισμό για όλα». Και δεν είχε άδικο. Καθώς, έτσι ζητούσε την φιλότιμη προσπάθεια στον πνευματικό αγώνα.
Εύλογα, όμως, μπορεί κάποιος, καλοπροαίρετα πάντα, να θέσει το ερώτημα: «Μα, καλά. Μια εβδομάδα μετά από την ψήφιση της από την Βουλή, η «Συμφωνία των Πρεσπών» έχει κάτι το θετικό;». Και φυσικά θετικά δεν εννοούμε όσα ‘διαφημίζουν’ αυτοί που υπέγραψαν. Γιατί απλά δεν μπορούμε να στηριχτούμε στην ειλικρίνειά τους. Τότε, αν είναι έτσι, είχε άδικο ο άγιος που ζητούσε καλό λογισμό; Όχι, βέβαια. Και εξηγούμαστε.
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είχε θετικά και μάλιστα πολλά.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι ότι σηκωθήκαμε από τους καναπέδες μας και επιτέλους βγήκαμε έξω στις πλατείες.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι ότι βγήκαμε στις πλατείες και φωνάξαμε. Και αυτή την φορά όχι για κάποιο κόμμα, γιατί κερδίσαμε στην eurovision ή για κάποιο άδειο κύπελλο.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι αυτή την φορά διαδηλώσαμε για κάτι εθνικό. Γι’ αυτό και απόλυτα θετικό ήταν η συσπείρωση του λαού.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι αυτοί που βγήκαν ήταν από όλες τις ηλικίες και από όλες τις κοινωνικές ομάδες και από όλες τις γωνιές της Ελλάδος. Εκτός και αν οι εικόνες που όλοι είδαμε δεν είναι αληθινές αλλά πλαστές.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι πλέον έγινε απροκάλυπτα αντιληπτό πως το ψέμα θέλει να κυριαρχήσει, πως αυτό αρέσει στην εξουσία.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι πως ο λαός αναζήτησε την αλήθεια, με δύο κατευθύνσεις. Η μία μέσα από βιβλία και η άλλη μεταφυσική.
Δηλαδή, θετικό της «Συμφωνίας» είναι οι αναρτήσεις, συζητήσεις, αναφορές και παραπομπές, σχόλια, στα social media, σε αντίθεση με τα όποια γλυκανάλατα κυκλοφορούν ευρέως. Σε αυτό το θετικό συμπεριλαμβάνονται και τα βιβλία-αφιερώματα που συνόδευαν τον Τύπο.
Στα θετικά της «Συμφωνίας» είναι η συνεχιζόμενη ταπείνωση του έθνους. Ενός έθνους που έχει μάθει να εξαργυρώνει τις δόξες του παρελθόντος, χωρίς να εργάζεται για το παρόν, γι’ αυτό και δεν έχει μέλλον.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι πως ο κόσμος στράφηκε προς τον ουρανό, δηλαδή προς τον Θεό, για να «βάλει» το χέρι Του. Αυτό φάνηκε από το κάλεσμα ή εντατικοποίηση της προσευχής και μέσα από την ευκαιρία της λατρείας, ακόμη και από «χλιαρούς τη πίστει».
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι πως η ειρήνη ανάμεσα σε λαούς πετυχαίνει, όταν αυτοί ζουν μακριά από την πολιτική, την διπλωματία ή την πλεονεξία του κέρδους που επιβάλλουν ψεύτικες ειρηνικές διαθέσεις, αλλά σπέρνουν διχόνοιες.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι η προσπάθεια που χρειάζεται να κάνουμε για τιθάσευση της οργής και του θυμού.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι ότι πλέον αντιλαμβανόμαστε πως επιτέλους χρειάζεται να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας όχι σε πρόσωπα αλλά στο Πρόσωπο του Θεού.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι πως κατανοήσαμε πως οι υποσχέσεις των ανθρώπων δίνονται, για να αναιρούνται και πως ο μόνος που έχει υποσχεθεί και δεν έχει αναιρέσει καμμία υπόσχεση είναι ο Θεός.
Θετικό της «Συμφωνίας» είναι πως καταλάβαμε ότι παλαιότερα οι τις υπογραφές τις έβαζε το αίμα των ηρώων και το χέρι του Θεού και δεν σβήνουν, ενώ σήμερα τις γράφουν χέρια ανθρώπων με απλό μελάνι και γι’ αυτό είναι ευάλωτες.
Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα θετικά…

Με καλό λογισμό
Διονύσιος Μητροφάνους