Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Μας προκύπτει Κυβέρνηση ανοχής ;

* Του Απόστολου Τσένη

Πρόκειται για την πρώτη κυβερνητική κολοτούμπα, του έτους 2019.

Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τον περασμένο Ιούνιο, δήλωνε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, όχι μόνο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Βεβαίωνε, μάλιστα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «και θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Όταν, μάλιστα, ξαναρωτήθηκε τόνιζε ότι «εφόσον τεθεί οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης του κοινοβουλίου από τον οποιοδήποτε στην ελληνική κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

Δηλώνοντας τώρα ότι θα συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τζανακόπουλος αναιρεί όσα έλεγε πριν λίγους μήνες και ομολογεί επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη.

Και μόνο η δήλωση αυτή, ότι πάνε σε κυβέρνηση ανοχής, συνιστά ομολογία απώλειας της δεδηλωμένης, χωρίς ωστόσο να προδικάζει την ανοχή του Κοινοβουλίου, για την οποία μιλά.

Για να διαπιστωθεί κοινοβουλευτική ανοχή, σε μια κυβέρνηση, αυτή οφείλει εκ των πραγμάτων να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να λάβει έστω την ψήφο της πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών για να συνεχίσει να κυβερνά μέσω της ανοχής της βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Διευκρινίζω ωστόσο ότι, μια κυβέρνηση ανοχής μπορεί να υπάρξει μόνο προσωρινά για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και να οδηγήσει το ταχύτερο δυνατόν τον τόπο σε εκλογές.

Δεν μπορεί μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δεδηλωμένη να παίρνει αποφάσεις και να δεσμεύει τη χώρα όχι μόνον για μείζονες αλλά ουτε για ήσσονος σημασίας αποφάσεις.

Μια κυβέρνηση ανοχής με απλά λόγια δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να παραμένει στην εξουσία σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις για τη χώρα.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση.

Θα πρόκειται για μια θεσμικά πρωτοφανή κατάσταση, την οποία δεν αντέχει ο τόπος.

Θα είναι, όμως, άλλη μια απόδειξη της πραγματικής σχέσης του

ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατία, αλλά και έσχατη γελοιοποίηση της «πρώτης φοράς αριστερά».

Από τη στιγμή που θα αποχωρήσει ο κ. Καμμένος και οι υπουργοί του, από την Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όπως βεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και

Η δεύτερη είναι να παραιτηθεί αμέσως ώστε να δρομολογηθούν και πάλι οι διαδικασίες για εκλογές.

Κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά δεν υπήρξε.

Και δεν θα έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά με Κυβέρνηση ανοχής.

Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και δεν μπορεί να υπάρξει και τώρα.

Δεν είναι δυνατό να σέρνεται η χώρα για να κρατήσουν τις βουλευτικές τους έδρες και τις υπουργικές τους καρέκλες για μερικούς μήνες ακόμη ο κ. Τσίπρας και η παρέα του.

Γι αυτό και ζητούμε εκλογές.

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να διαλυθεί η τοξική ατμόσφαιρα και να υπάρξει Κυβέρνηση που θα έχει πλειοψηφία και πολιτική νομιμοποίηση.

Από την ώρα που θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε πλειοψηφία, ούτε πολιτική νομιμοποίηση.

Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόση λιγότερη ζημιά στον τόπο θα προξενήσουν.

#fygete

#axizoume_kalytera

#Ελλάδα_Μπορούμε

#ΝΔ

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της ΝΔ.