Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Περί της εξαγγελίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Για τις χθεσινές προτάσεις του πρωθυπουργού για τα οικονομικά, από τη ΔΕΘ, καθώς και εκείνες των άλλων πολιτικών αρχηγών θα επανέλθω, με συνολική αποτίμηση, όταν ολοκληρωθεί η εικόνα (με την ολοκλήρωση των επισκέψεων και ομιλιών τους).
Επί του παρόντος θα πω δύο λόγια για τον ΕΝΦΙΑ.
Έναν ειδικό φόρο, ο οποίος μετά την κλίμακα Φορολόγησης (29%) και το επίπεδο του ΦΠΑ (24%), καθώς και τις Ασφαλιστικές εισφορές, έχει μεγάλη σημασία για την μικρή και μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία και, συνεπώς,και για τα αντίστοιχα εισοδήμτα . Έχει, όμως, πολύ μεγαλύτερη ψυχολογική αξία και πολύ μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση κλίματος. Σχετικά με την πραγματικότητα αυτής της διαπίστωσης, υπενθυμίζω το γεγονός ότι αποτέλεσε και αποτελεί σημείο πολιτικής καταγγελίας -στιγματισμού για συγκεκριμένους πολιτικούς και πολιτικά κόμματα.
Η ανακοίνωση, λοιπόν, του πρωθυπουργού για μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ, για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες, συσχετίζεται και με αυτό το ψυχολογικό – πολιτικό παιχνίδι.
Αλλά, συγκεκριμένα, τί ακριβώς σημαίνει ;
Μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες και μάλιστα σε δυο δόσεις με την πρώτη από την 1-1-2019, σημαίνει ότι :
(α). Σήμερα, ετήσιο ΕΝΦΙΑ έως 100 ευρώ πληρώνουν περίπου 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες. Δηλαδή, ακόμη και αν η κυβέρνηση επέκτεινε την φοροαπαλλαγή σε 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες, αντί για τους 1,2 εκατ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το ετήσιο όφελος για αυτούς θα ήταν το πολύ έως 50 ευρώ. Μάλιστα επειδή η ελάφρυνση αυτή θα δοθεί σε δυο (2) δόσεις τότε το όφελος είναι έως 25 ευρώ ετησίως…
(β). Για την μεγάλη ομάδα των μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων που πληρώνουν σημαντικά ποσά ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει ελάφρυνση. Η μόνη που υπάρχει είναι αυτή των αντίμετρων που έχουν θεσπιστεί για το 2020, αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έκανε κια δν κάνει καμία αναφορά (δηλαδή, παραμένει στο χαμηλότερο σημειό του από την μεταπολίτευση).
(γ). Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές (εφόσον, ο Μάιος τίθεται από τους παντες ως το τελευταίο χρονικό όριο πραγματοποπιήσης των εθνικών εκλογών,μαζί με τις ευρωεκλογές.
(δ). Η ελάφρυνση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν κοστίζει δημοσιονομικά περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.
Αυτή είναι η αλήθεια, -και, νομίζω, το παίγνιο με την κοινή γνώμη και το κλίμα είναι προφανές -, σχετικά με την ανακοίνωση περί τον ΕΝΦΙΑ.

Ελευθέριος Τζιόλας