Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οι γυναίκες στην ψηφιακή εποχή

γράφει ο Βαγγέλης Σημανδράκος

Τη σημασία του ρόλου των γυναικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο χώρος των ΤΠΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνώς. Προκειμένου όμως να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, ουσιαστικά, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στους τομείς των ΤΠΕ. Γιατί άραγε; Ήταν καλοκαίρι του 1969 όταν η Αμερικανική κοινωνία, παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τον Neil Armstrong να πατά στη Σελήνη. Η Margaret Hamilton ήταν τότε 33 ετών. Μηχανικός λογισμικού.
Η γυναίκα στην οποία οφείλουμε την ομαλή προσελήνωση και την επιστροφή του Apollo 11. Ο άνθρωπος δεν θα είχε πάει στο φεγγάρι, αν δεν ήταν αυτή η γυναίκα. Η πρώτη μηχανικός λογισμικού της NASA ανέπτυξε τα συστήματα πλοήγησης των αποστολών του προγράμματος Apollo τις δεκαετίες 1960 και 1970. Μία γυναίκα που διέπρεψε γιατί είχε πείσμα και όραμα. Άλλαξε τον κόσμο και μας έκανε να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα, πάρα μόνο μυαλό και γνώση.
Σήμερα η Peggy Whitson είναι η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στην ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes με τις πιο επιδραστικές γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας οι 6 από τις 20 πρώτες θέσεις ανήκουν σε κυρίες. H Sheryl Sanberg (COO του Facebook), η Angela Merkel, η Susan Wojcicki (CEO του YouTube), η Marissa Mayer (CEO της Yahoo), η Meg Whitman (CEO της HP), η Ginni Rometty (CEO της IBM), η Angela Ahrendts (Senior VP της Apple) και η Safra Catz (Co-CEO της Oracle) είναι οι πιο επιδραστικές γυναίκες στην τεχνολογία αυτή τη στιγμή.
Η διαχείριση της τεχνολογίας απαιτεί διαφορετικές ικανότητες, που είναι, όπως δείχνουν όλα, πιο κοντά στα έμφυτα ταλέντα των γυναικών, όπως η ευελιξία, η συνεργασία με ανθρώπους ποικίλων ειδικοτήτων, η φαντασία και η δημιουργικότητα. Γι’ αυτό και η τεχνολογία είναι ένας τομέας στον οποίο οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις μέχρι και σήμερα. Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις, που έχουν όλοι οι άνθρωποι, οφείλονται κυρίως στον τρόπο που μεγαλώνουμε, το σύστημα εκπαίδευσης και την κοινωνία. Οι προκαταλήψεις αυτές διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας για τα δύο φύλα με αποτέλεσμα οι ίδιες οι γυναίκες, ασυνείδητα, να μειώνουν τις προσδοκίες τους για το τι μπορούν να πετύχουν. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η παροχή κινήτρων από την Πολιτεία, που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας και θα παρακινήσουν τα νέα κορίτσια να προσανατολιστούν επαγγελματικά προς τις τεχνολογίες επικοινωνίες και πληροφορίας.
Έγραψαν κώδικες, συνέδραμαν και επισφράγισαν κοσμοϊστορικές εφευρέσεις, έθεσαν τα θεμέλια της τεχνολογικής εξέλιξης, έστειλαν τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Κίνησαν τη γνώση, την έκαναν δύναμή τους σε εποχές που το φύλο τους αντιμετωπιζόταν χωρίς καμία περιστροφή ως «αδύναμο», ενέπνευσαν και εμπνέουν τους επιστημονικούς απογόνους τους. Έγιναν γυναίκες καριέρας σε μια εποχή που ο όρος αυτός ήταν ακόμα «αδόκιμος».
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της τεχνολογίας αμφισβητήθηκε για καιρό. Κάποιες έπρεπε να διεκδικήσουν διπλά και τριπλά όσα οι άντρες συνάδελφοί τους είχαν εκ προοιμίου ως δεδομένα. Ως κοινωνία λοιπόν, οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τα μέλη μας ότι το φύλο δεν δύναται να είναι τροχοπέδη για το μέλλον κανενός, καθώς όπως είπε και η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, Simone de Beauvoir, «Δε γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι γυναίκα».

Βαγγέλης Σημανδράκος
Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών