Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ουραγοί και στο Εξοικονομώ ΙΙ…

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις υπογράφτηκε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη η ΚΥΑ που δίνει το πράσινο φως για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ.
Μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους Δυτικομακεδόνες, καθώς η Περιφέρειά μας είναι προτελευταία στον σχετικό πίνακα με τις κατανομές των κονδυλίων! Βεβαίως, αυτό καταρρίπτεται εάν διαβάσουμε προσεκτικά τον πίνακα χρηματοδοτήσεων, όπου φαίνεται ότι η τελευταία Περιφέρεια Ιωνίων Νήσων, έχει προβλέψει το ποσό των 2.937.00 € από τον δικό της προϋπολογισμό και ουσιαστικά αφήνει τελευταία την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που δεν πρόβλεψε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια που έχει τους βαρύτερους χειμώνες, αυτή που έσωσε και σώζει ενεργειακά τη χώρα για πέντε και πλέον δεκαετίες με τον λιγνίτη που έχει στα σπλάχνα της, λαμβάνει μόνο 6.662.055 € για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της σε ότι αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους. Το γεγονός ότι είμαστε από τις λίγες Περιφέρειες που δεν πρόβλεψαν δικά τους χρήματα για την ενίσχυση του προγράμματος, θα το αφήσω ασχολίαστο…
Για τη Δυτική Μακεδονία έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα κουτσουρεμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, στο οποίο χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν εναποθέσει ελπίδες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μείωση των δαπανών ενέργειας και αύξηση της αξίας των ακινήτων τους. Αυτό λειτουργεί ακόμη πιο αρνητικά διότι δρα συμπληρωματικά με το γεγονός ότι έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά χρηματοδότησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο, λόγω της πλασματικής αύξησης του ακαθάριστου προϊόντος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι η προσέλκυση επενδύσεων στον τόπο μας είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Επιπρόσθετα, η αποβιομηχάνιση της περιοχής, με το σταδιακό κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ, μας οδηγεί στην απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας με άμεσο τρόπο και πολύ περισσότερων, που είναι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες στη ΔΕΗ, με έμμεσο τρόπο.
Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς! Μία καλή κίνηση ίσως να μπορέσει να προέλθει από τους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τέτοιες αρμοδιότητες, μπορούν να αναλάβουν δράση βάσει του θεσμικού τους ρόλου, αλλά και του ιδιαίτερου βάρους που έχουν στις τοπικές κοινωνίες. Οι Δήμαρχοι με τους Βουλευτές, τονίζω ότι η Δυτική Μακεδονία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια διαθέτει επτά (7) Κυβερνητικούς Βουλευτές, μπορούν να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος φαίνεται να έχει προνομιακές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσουν μία νέα agenda διεκδίκησης!
Δεν είναι δυνατόν η πιο “παγωμένη” περιφέρεια της χώρας να βρίσκεται στα χαμηλότερα σκαλιά των χρηματοδοτήσεων του Εξοικονομώ ΙΙ και να το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα! Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και ως οργανωμένη τοπική κοινωνία μπορούμε να το διεκδικήσουμε με μπροστάρηδες τον Περιφερειάρχη, τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των άλλων τοπικών θεσμών.
Λοιπόν, θα διεκδικήσουμε οργανωμένα και σοβαρά αυξημένα κονδύλια για τον τόπο και τους πολίτες του ή θα σκύψουμε το κεφάλι μοιρολατρικά, για άλλη μια φορά;

Μάκης Ιωσηφίδης

Επιχειρηματίας
πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου & Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας