Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Ποιός και γιατί είναι ο ενδιαφερόμενος ; Τι οφείλει, λοιπόν, να πράξει ;

γράφει ο Λευτέρης Τζιόλας

………………………………………………………….
Οφείλουμε ακόμα να υπογραμμίσουμε το εξής : το πρόβλημα με την ονομασία των Σοπίων, ιδιαίτερα στην φάση αυτή δεν είναι της Ελλάδας, είναι των Σκοπίων, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και, εν μέρει, της Ε.Ε.
Όλων εκείνων που αβασάνιστα και αυθαίρετα αποδέχτηκαν το ”Macedonia” (αντί να μείνουν στο fYROM του ΟΗΕ). Ας ξεκινήσουν τώρα όλοι, και κυρίως οι ΗΠΑ (με το διεθνές βάρος τους) από τη θέση αυτή, – fYROM -, ακυρώνοντας την αποδεχθείσα ”Macedonia”. Η διαπραγμάτευση, μόνο έτσι, αρχίζει από μηδενική βάση, χωρίς τετελεσμένα, διαφορετικές ταχύτητες και δήθεν ”κεκτημένα”. Δείχνοντας καθαρά ότι υπάρχει αναθεώρηση από τους μεγάλους και βασικούς διεθνείς παίκτες της στάσης τους έναντι των Σκοπίων, φέρνοντας τα Σκόπια σε αναγκαστική θέση πραγματικής αυτογνωσίας. Δίνοντας το μήνυμα ότι επιστρέφουν σε μια ”προσωρινότητα” για το κράτος αυτό, που θυμίζει ακριβώς ένα παρελθόν με βαριές υποθήκες και αρνητική κατάσταση (=former Yugoslavian Republic of Macedonia). Κατάσταση, που θα ξεπερασθεί μόνο αν ο ενδιαφερόμενος που φέρει αυτό το όνομα – απομεινάρι (τα Σκόπια), σκεφθεί, ενεργήσει και λειτουργήσει πέρα από τα αρνητικά εκείνα στερεότυπα, που αποτυπώνονται στο όνομα του (=fYROM). Το fYROM, επαναφερόμενο στις σημερινές συνθήκες, έχει μέσα του έναν ιδιότυπο εκβιασμό, μια ξεκάθαρη πίεση, μια πρόκληση για αλλαγή στάσης. Η διεθνής κοινότητα είναι σαν να λέει στα Σκόπια : ” 1ο. Το Macedonia, με το οποίο σας αποδεχθήκαμε δεν υπάρχει. 2ο. Το νέο σας όνομα δεν μπορεί να είναι αυτό που αναθεωρούμε -ακυρώνουμε (=Macedonia). 3ο. Η επιστροφή σας στο στερεότυπο του παρελθόντος σας καθιστά μη σύγχρονο κράτος. Για να βγείτε από το αδιέξοδο όπου έχετε αυτοπαγιδευθεί ξεπεράστε, αρνηθείτε αυτό το απωθητικό ιδεολογικό καλούπι, αυτό το ψευδοθεωρητικό – ξεπερασμένο κέλυφος”.
Κάτω από το ισχυρό, πραγματικό γεγονός, που είναι πλέον ευρύτατη συνείδηση, ότι η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει τίποτε από μια ονομασία με οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία (σύνθετη, παράγωγου κλπ), ας ασκήσουν οι ενδιαφερόμενοι κάθε πίεση και ας λάβουν κάθε μέτρο προς τα Σκόπια, ώστε να αποδεχθούν τα Σκόπια ονομασία που δεν θα στρέφεται, με κανέναν τρόπο (ιστορικό, αλυτρωτικό, εθνολογικό, προκλητικό, ασφάλειας) εναντίον της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί όρθια. Το όνομα ”Μακεδονία” δεν θα γίνει όπλο που θα παραδοθεί για να στραφεί εναντίον της.
…………………………………………………………..
Η Ελλάδα έζησε, ήδη, με το ”fYROM”, με το ”Σκόπια” 25 χρόνια, δεν θα παραδώσει τώρα την ψυχή της. Η Ελλάδα, στο θέμα αυτό, άντεξε, στάθηκε δυνατή και βρίσκεται, σήμερα, σε καλύτερη θέση από το 1990 – 91. Αλίμονο αν υποχωρήσει και τα παραδώσει. Αντί να αμβλύνει και να νοθεύει τις θέσεις της, πρέπει να τις ενισχύει και να τις αναβαθμίζει.
Και, στο κάτω-κάτω, όσοι αναζητούν στήριγμα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Ε.Ε. κλπ), δεν θα το βρούν στα Σκόπια, ας επιβεβαιώσουν στην πράξη ότι λένε στα λόγια (ότι αυτό το στήριγμα είναι η Ελλάδα). Κι ας τη λογαριάσουν, επί τέλους εμπράκτως, σαν τέτοια.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι : κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός δεν ακυρώνει τον αλυτρωτισμό που περιλαμβάνει ο όρος ”Μακεδονία” και τη χρήση του από τους Σκοπιανούς. Μόνο η μή χρήση του όρου αυτού, δηλαδή, μόνο η μη ύπαρξη του όρου Μακεδονία στην ονομασία του κράτους αυτού, ακυρώνει τον αλυτρωτισμό, ακυρώνει την ψευδοθεωρία του ”μακεδονισμού” και θέτει σε πραγματικά νέα, θετική και βιώσιμη βάση τις σχέσεις (διακρατικές και άλλες).

Δείτε ακόμα