Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δεν ήταν ο κακός καιρός, είναι ο κακός μας ο καιρός

Του Φώτη Σιούμπουρα
Δεν είναι (μόνο) οι ακραίες καιρικές συνθήκες υπεύθυνες για όσα τραγικά συνέβησαν στη Μάνδρα ,τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία οι πλημμύρες. Η Μετεωρολογική υπηρεσία είχε εγκαίρως ενημερώσει για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, η περιφέρεια Αττικής δήλωνε έτοιμη να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τους κινδύνους ειδικά αυτής της περιοχής. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου έκανε μάθημα στους φοιτητές για τις συγκεκριμένες περιοχές: «Βασική άσκηση για το θέμα των πλημμυρών ήταν η περιοχή της Μάνδρας, είπε. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα». Κι όμως όλοι , κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες συνέχιζαν τον …ύπνο του δικαίου. Και η τραγωδία συνέβη. Δεν ήταν ο κακός καιρός. Είναι ο κακός μας ο καιρός. Είναι η ανευθυνότητα και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ό, τι μας περιβάλλει. Μας έπνιξαν τα χάλια μας. Και θα μας ξαναπνίξουν, γιατί εμείς φταίμε. Εντάξει όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι. Μας έπνιξαν τα χάλια μας επειδή αποφασίζουμε να ζήσουμε τις ζωές μας πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, επειδή χτίζουμε αυθαίρετα, όπου μας γουστάρει, επειδή η Πολιτεία μόνο συσκέπτεται… εκ των υστέρων. Διέταξε ,λέει, ο εισαγγελέας κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας για να καταλογιστούν ευθύνες. Και ορθώς έπραξε. Πόσοι όμως είναι οι υπεύθυνοι κύριε εισαγγελέα; Χιλιάδες. Γιατί το «έγκλημα « είναι διαχρονικό. Και διαχρονικά :
Υπεύθυνες είναι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που ανέχονταν και ανέχονται αυτές τις αυθαιρεσίες .Που νομοθετούν φωτογραφικά για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και όχι έργα, που ευνοούν την ψηφοθηρική οικοπεδοποίηση, που τσιμεντοποιούν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν λίγους σε βάρος των πολλών, που μοιράζουν λεφτά σε δήμους ανεξέλεγκτα και με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια.
Υπεύθυνοι είναι όλοι οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Καθένας έχει μπαζώσει κι από ένα ως περισσότερα ρέματα, έχει καταπατήσει νόμους για να δώσει γη που δεν έπρεπε, έχει απαξιώσει υποδομές και δίκτυα με πλημμελή συντήρηση ή με γκρίζες προμήθειες, έχει αφήσει αφρόντιστες κομβικές περιοχές, έχει καθυστερήσει αντιπλημμυρικά έργα και πάει λέγοντας σε βάθος δεκαετιών.
Υπεύθυνοι είναι όλοι οι τοπικοί πολιτικάντηδες και κομματάρχες, που μεσολάβησαν για να χτιστεί το «τείχος του αίσχους», που έπνιξε τις περιοχές, αλλά και για να καθυστερήσουν έργα ανάσχεσης των νερών, πιέζοντας για τους «δικούς τους» εργολήπτες ή καλύπτοντας ρεμούλες.
Υπεύθυνες είναι οι πολεοδομίες που έχουν εκδώσει άδειες για να χτιστούν περιοχές που δεν χτίζονταν, να παραβιαστούν νόμοι και κανόνες «δια της πλαγίας οδού».
Υπεύθυνοι είναι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα αντίστοιχα δημόσια έργα και έχουν καθυστερήσει, τα έχουν κάνει τσάτρα πάτρα, έχουν «βγάλει» απ αυτά, και οι εργολάβοι που έχουν χτίσει παράνομα χτίσματα ή και νόμιμα σε ρέματα και οικόπεδα- καρμανιόλες.
Υπεύθυνες είναι η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ που έδωσαν ρεύμα και νερό εκεί που δεν έπρεπε, σε αυθαίρετα ανεξέλεγκτα, όπου κι αν ήταν σπαρμένα.
Υπεύθυνοι, είναι όσοι από τους πολίτες παρανομούν, πιέζουν για να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους, λαδώνουν αντί να καταγγέλλουν, χτίζουν εκεί που αύριο θα πνιγούν κι αυτοί και οι συνάνθρωποί τους. Φυσικά, έχουν απέναντί τους ένα κράτος που δεν είναι δίπλα τους, δεν τους βοηθά να μην παρανομήσουν ,αλλά τους σπρώχνει κατ ευθείαν σ αυτές τις λογικές με ανοιχτές αγκάλες.
Δεν είναι θύματα θεομηνίας οι άνθρωποι, θύματα εγκληματιών είναι. Γιατί, ας πούμε, δεν έγινε κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην ευρύτερη περιοχή των Δερβινοχωρίων, (αλλά και του Καλάμου) όπου το καλοκαίρι σημειώθηκαν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές; Γιατί η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε όλο το μήκος της Κηφισού μποτιλιάρει επί ώρες με την πρώτη βροχόπτωση, ή και χωρίς αυτή και σημειώνονται πολλαπλά τροχαία ατυχήματα; Γιατί με την πρώτη βροχούλα πλημμυρίζει εδώ και πενήντα χρόνια η οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Σκαραμαγκά; Αλλά όταν ακόμα και η εθνική οδός γίνεται παγίδα θανάτου καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να συμβεί σε περιοχές ξεχασμένες από τους πάντες.
Όλα αυτά τα έχουμε πει και ξαναπεί. Τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές εδώ και δεκαετίες. Και μόλις περνάνε τρείς μέρες από το κακό η Ελλάδα βυθίζεται πάλι στην αφασία και στην αδιαφορία. Μέχρι την επόμενη τραγωδία. Ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο πένθος. Μήπως έπρεπε να κηρύξει διαρκές ;