Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Το παλιό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΓΙΤΩΝ
«Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
510 30 ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Έτος ίδρυσης 1863 στην Κωνσταντινούπολη

   Ύστερα από την πυρκαγιά της 24ης Φεβρουαρίου 2017 που κατέστρεψε ολοσχερώς τη σκεπή του παλαιού πέτρινου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο χτίσανε οι παππούδες μας με προσωπική εργασία και με τις πέτρες του Σχολείου που έκαψαν οι Γερμανοί την περίοδο της κατοχής, αισθήματα βαθιάς λύπης και οργής πλημμύρισαν τους απανταχού Αγιοργίτες της υφηλίου.

Το κτίριο μετά τον μεγάλο σεισμό του 1995 υπέστη υλικές ζημιές.  Με το πέρασμα του χρόνου, συντελούσης και της αδιαφορίας όλων μας, αυτό  στοίχειωνε και ήταν έρμαιο των πάσης φύσεως βανδαλισμών. Υπήρξαν κατά καιρούς κάποιες φωνές που ζητούσαν την αναπαλαίωση και τη συντήρησή του,  αλλά δυστυχώς τίποτε δεν γινόταν, θαρρείς και περίμενε να γίνει παρανάλωμα πυρός.

Και ενώ σχεδόν σε όλα τα χωριά του νομού έχουν συντηρηθεί τα παλαιά δημοτικά σχολεία και σήμερα μαζί με τις εκκλησίες αποτελούν σημείο αναφοράς και κόσμημα του κάθε χωριού, στον ιστορικό Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, γενέτειρα του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου που δέχεται πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού, το Σχολείο  στέκει εγκαταλελειμμένο, ανενεργό και άψυχο να φιλοξενεί μόνο τις αναμνήσεις μας από το ένδοξο παρελθόν, τότε που το χωριό άκμαζε και δημιουργούσε πολιτισμό πρωτοποριακό για το μέγεθός του.

Δεν θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν, αυτή την ώρα. Το μόνο που εναγωνίως μας ενδιαφέρει, έστω  και την ύστατη αυτή στιγμή, είναι η στατική ενίσχυση του κτιρίου και η  κατασκευή της σκεπή του, σε πρώτη  φάση.

  Θέλουμε  να πιστεύουμε, ότι μετά και από την επίσκεψή του Δημάρχου κ. Γεωργίου Δασταμάνη στο χωριό μας η Πολιτεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αξιοποίησης της μελέτης που βρίσκεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση  και  ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτιρίου.

Η γενέτειρα του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου το δικαιούται.

 

Το Δ.Σ της Αδελφότητας