Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σήμερα θα πρέπει να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών ενάντια στις συντηρητικές αντιλήψεις των καιρών.

Ενάντια στα συντηρητικά μυαλά που δεν δέχονται το θετικό και καινούργιο που φέρνει η φυσιολογική εξέλιξη της κοινωνίας.

…στην ΕΛΛΑΔΑ για πρώτη φορά εξελέγη γυναίκα καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο το 1908 και ήταν η Αγγελική Παναγιωτάτου. Αποτέλεσμα αγώνων των γυναικών από την εποχή του 1890 ενάντια στην ανδροκρατούμενη Ελληνική κοινωνία, μέσα από συλλόγους Κυριών.

Για να καταλάβετε τις δυσκολίες που περάσανε θα σας αναφέρω το περιστατικό όταν πήγε για πρώτη φορά να διδάξει στο Πανεπιστήμιο η Αγγελική Παναγιωτάτου. Οι συντηρητικοί νέοι της εποχής και ΟΧΙ οι φοιτητές γέμισαν την αίθουσα και άρχισαν να την αποδοκιμάζουν …… σας μεταφέρω όπως το αναφέρει η εφημερίδα << εφημερίς των Κυριών >> 15 Ιουνίου 1908.

Ούρλιαζαν ως σκύλλοι και ενιαούριζαν ως γάτες και εσφύριζαν ως όφεις και εβωμολοχούσαν ως παράφρονες εναντίων της καθηγήτριας.

Το ίδιο έκαναν οι συντηρητικοί στο τέλος της δεκαετίας του 1970, όταν το κράτος πήγε να αποκαταστήσει την υπάρχουσα κατάσταση και αντί να υπάρχουν σχολεία Αρρένων και Θηλέων, τι ποιο φυσιολογικό να είναι κορίτσια και αγόρια μαζί στην ίδια αίθουσα .Όπως το θέλει η ίδια η φύση. Ήμουν μαθητής και θυμάμαι ορισμένους ακραίους που φωνάζανε ότι τα κορίτσια μας θα γίνουν πόρνες και πολλά άλλα.

Τιμώ τον αγώνα των Γυναικών ενάντια στην συντήρηση –στην σκουριά – που είναι επιφυλακτικοί σε νέους θεσμούς, στις νέες αρχές και αξίες της κοινωνίας σε ατομική και κοινωνική βάση.

Σοφοκλής Γ Εταιρίδης