Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

…Όταν χιονίζει στα Γρεβενά και πέφτουν…νυφάδες στην Αθήνα

Του Φώτη Σιούμπουρα

Μονοπωλεί εδώ και μέρες τη ζωή μιας χώρας , της Ελλάδας, που έχει 300 μέρες τον χρόνο ήλιο, η περιττολογία με το χειμωνιάτικο χιόνι, που είναι ό,τι πιο φυσιολογικό για την εποχή.Κι αντί να ευχαριστούμε για το δώρο του Θεού αυτοί που ζούμε εδώ κι εκείνοι που κρατάνε στα χέρια τους την πληροφόρηση, ουρλιάζουν από τηλεοράσεως νεαροί (και όχι μόνο) «ματσουκοφόροι»και ξοδεύονται σε αγράμματες μεταδόσεις (το τι ο αυτοκινητόδρομο και η διαρκή ακούμε αυτές τις μέρες δεν λέγεται.) . Για να εμπεδώσουν στο τηλε-θεάμον κοινό ότιη «κακοκαιρία, η βαρυχειμωνιά και οι πολικές θερμοκρασίες» είναι… ιστορικό γεγονός και πως Δεκέμβρη μήνα στον τόπο μαςδεν είναι κάτι το φυσιολογικό και σύνηθες τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια να πέφτει και λίγο χιόνι στην πρωτεύουσα. Δυστυχώς δεν έχει σχέση ο ερασιτέχνης «μετεωρολόγος» της πόλης σήμεραμε την πραγματική ζωή και δεν έχει ιδέα από πού έρχεται το νερό που πίνει και το φαΐ που τρώει. Ξέρει μόνο έναν καιρό: Λιακάδα με 20 βαθμούς θερμοκρασία. Όλοι οι άλλοι καιροί είναι «κακοκαιρίες»!
Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, κατά πως λέει και γράφει ο φίλος μου Γιώργος Παπαδόπουλος, αλλά κι εμείς οι παλαιότεροι ξέραμε ότι τον χειμώνα κάνει κρύο και μπορεί και να χιονίσει. Τότε το κρύο σκότωνε τα μικρόβια. Έτσι έλεγαν. Τώρα τα μικρόβια τα σκοτώνουν οι φαρμακευτικές.Τότε ο κρύος καιρός που φύσαγε λεγόταν «καθαρός». Τώρα είναι «βρώμικος», γιατί ξεβολεύει τον άνθρωπο της πόλης να πάει στην τράπεζα, να πάει στο καφέ, να πάει στο σούπερ μάρκετ. Κάθεται μέσα και βρίζει τον «βρώμικο» τον καιρό.Τότε τα χιόνια ήταν ευλογημένα , γιατί γέμιζαν τα πηγάδια και φορτώναν τα βουνά για να έχουν νερό τα ποτάμια. Τώρα τα πηγάδια και τα ποτάμια είναι αξιοθέατα και θα φτάσουμε στο σημείο ν αγοράζουμε «εμφιαλωμένο» εισαγόμενο ακόμη και για τα ζώα μας. Τότε από τα πηγάδια και τα ποτάμια καλλιεργείτο η γη για να τρώνε τα ζώα και οι άνθρωποι.. Τώρα τα ζώα κρέμονται στο τσιγκέλι του χασάπη κι έχουν μεγαλώσει τυχαία, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά απλώνονται στους πάγκους του μανάβη κι έχουν φυτρώσει από μόνα τους στην Αργεντινή, το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Βοιωτία, χωρίς νερά. Από θαύμα!
Τότε, με το χιόνι οι πατεράδες και οι παππούδες μαςπηγαίναν στο σχολείο με ποδαρόδρομο ή στα χωράφια να γλιτώσουν το βιός από τον πάγο. Τώρα δεν πάει σχολείο ούτε άμα πέσει νιφάδα και οι μισοί από τους γονείς του δεν πάνε καν στη δουλειά τους. Στην πρωτεύουσα προχθές υπάλληλοι ρωτούσαν ανθρώπους της τηλεόρασης να τους πουν αν βγήκε καμιά απόφαση για να μην πάνε αύριο στη δουλειά «με τέτοιο κρύο»! Οποία ταλαιπωρία δηλαδή.
Τότε, αν έπεφτε κανένα χιονάκι σαν αυτό που πέφτει σχεδόν κάθε χρόνο για μια- δυό μέρες στην Αττική (αυτό είναι όλο κι όλο) βγαίναν απλώς τα παιδιά στους δρόμους και στα σχολεία να παίξουν κανέναν χιονοπόλεμο κι αυτή η χαρά σπερνόταν σε όλη την πόλη.
Τώρα υστερικοί πατεράδες και μανάδες τρέχουν πίσω από τα βλαστάρια τους μην τύχει και σπάσουν κανένα πόδι ή γρατζουνίσουν κανένα χέρι «Γιαννάαακηηηη πρόσεχε παιδί μουουουου».
Τότεό,τι καιρό και να’ κανε, η ζωή θα συνεχιζόταν το ίδιο απαιτητική και το ίδιο σκληρή, με τις ίδιες υποχρεώσεις.
Τότε, αν έκλειναν οι δρόμοι, όπως στα Γρεβενά και σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Β. Ελλάδας, ο κόσμος ζοριζόταν πραγματικά. Γιατί τότε, κράτος και αφεντικά ήταν στ αλήθεια σκληρά και δεν σ’ έπαιρνε να κάνεις κοπάνα. Τώρα δεν είναι το αφεντικό που τον κυνηγάει. Είναι ο καλομαθημένος του πισινός που ξέρει μόνο να μουρμουρίζει.
Τώρα τον καθοδηγεί μια ανεγκέφαλη πληροφόρηση, από την τηλεόραση μέχρι το διαδίκτυο. Κάνει ό,τι καιρό του λέει το δελτίο, όχι ό,τι καιρό κάνει έξω. Και τρέμει από την πληροφορία, όχι από την πραγματικότητα.
Δεν έχει ιδέα τι γίνεταιστα Γρεβενά, όταν πέφτει πραγματικά πολύ χιόνι, στη Φλώρινα, στην Κοζάνη, στο Αργος Ορεστικό, στο Βροντερό και στην Κλεισούρα.. Βλέπει απλώς κάτι εικόνες στην τηλεόραση. Δεν έχει ιδέα με τι σοβαρότητα και σεβασμό αντιμετωπίζεται ο καιρός εκεί που πραγματικά χρειάζεται.
Με λίγο χιονάκι και κρύο ζει μέσα στον πανικό της υπερβολής και στη εγκληματική ανευθυνότητα από το χαζοκούτι. Που μας πουλάει τις αλατιέρες και τα γκρέιντερ των δήμων λες και είναι οι σούπερ μηχανές του Starwars! Και επαίρονται δήμοι και περιφέρειες, όταν καταφέρνουν να κλείσουν την ανηφόρα της Πάρνηθας! Μωρ’ τι μας λές!. Κατόρθωμα μεγάλο. Δεν έρχεσαι λίγο στα Γρεβενά Χειμώνα καιρό, αλλά Χειμώνα όχι αστεία, να δεις τι εστί βερύκοκο;

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δείτε ακόμα