Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Λίστα της ντροπής, «καθεστωτικός υπουργός» και …πετρέλαιο θέρμανσης.

ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑΣΤου ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ

 

Όταν τέτοιες μέρες, πριν ακριβώς τρία χρόνια, παραμονές του νέου έτους, ο τότε υπουργός Οικονομικών , αποκαλούμενος και «υπουργός του Μνημονίου» κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος προς του Έλληνες έλεγε «να πτωχύνουμε λίγο λίγοι για να μην πτωχύνουμε πολύ, πολλοί», προκειμένου να σώσουμε τη χώρα, ήξερε πολύ καλά …

προς ποίους στρεφόταν: προς όλους εκτός από τον εαυτό του και τα συγγενικά του πρόσωπα. Γιατί την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται σήμερα, ότι έστελνε στο ΣΔΟΕ την περίφημη πια λίστα Λαγκάρντ  με σβησμένα από τον ίδιο τα ονόματα συγγενών του, που είχαν εξάγει χρήματα σε τράπεζα της Ελβετίας. Όταν τέτοιες μέρες, πριν τρία χρόνια, λίγο πριν ανατείλει το νέο έτος οι τότε κυβερνώντες (Γ.Παπανδρέου, Γ.Παπακωνσταντίνου και σια) μας διαβεβαίωναν κι εμείς εκφράζαμε την ευχή να είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα και ν’ αρχίσει επιτέλους η ανάκαμψη δεν πιστεύαμε, δεν θέλαμε να πιστέψουμε , ότι οι πληγές στην κοινωνία θα ήταν ακόμη βαθιές. Πολύ βαθιές.

Φθάνουμε αισίως στο τέταρτο «σωτήριον Μνημονιακόν έτος» με «λίστες και …ληστές». Με αποκαλύψεις για μεγαλοκαταθέτες εξαγωγείς εκατομμυρίων ευρώ και  υπουργό που «έκοβε μισθούς και συντάξεις» για να …σωθεί η χώρα να τους καλύπτει. Και από την άλλη μεριά μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, πλην βεβαίως «φίλων και συγγενών» του κάθε «καθεστωτικού» υπουργού, να εισέρχονται …πανηγυρικώς κι αυτοί στον μακρύ κατάλογο εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ο κατάλογος των ανέργων όλο και να μακραίνει. Μελαγχολικές, απαισιόδοξες σκέψεις  θα πείτε παραμονές του καινούργιου χρόνου. Ενός χρόνου-τελευταίας ευκαιρίας για να αρχίσει , έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, η «αντίστροφη μέτρηση». Και πώς βέβαια να μην καταληφθείς από μελαγχολία όταν ανοίγεις το πορτοφόλι σου τούτες τις μέρες κι ακούς μόνο την… ηχώ των κερμάτων; Γιατί με τις απολαβές σου «κουτσουρεμένες», όπως είχε η αρχή επί των ημερών Γ. Παπακωνσταντίνου, είχες να πληρώσεις  φόρους, «χαράτσια», τέλη ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμούς , μόνιμο χαράτσι της ΔΕΗ, δόσεις.

Που να μείνουν ευρώ για πετρέλαιο; Και άκου , λέει, αυξήσανε τον φόρο στο πετρέλαιο για να εισπράξει περισσότερα το κράτος. Μα ο κόσμος «έκοψε» το πετρέλαιο, λόγω ακρίβειας και το κράτος εισπράττει τώρα λιγότερα. Και όχι μόνο αυτό αλλά όλοι το ‘ριξαν στα ξύλα και στο τζάκι και αναπνέουμε, λέει, τώρα αιθαλομίχλη, η ατμόσφαιρα έχει δηλητηριαστεί. Και πώς να πληρώσει ο Γρεβενιώτης, ο Φλωρινιώτης, ο Βορειοελλαδίτης για πετρέλαιο τόσους μήνες που κρατά ο χιονιάς; Που θα βρει τα χρήματα ο εγκαταλειμμένος από το κράτος Δήμος για να ενισχύσει τα σχολεία το κολυμβητήριο; Πώς να αντέξει το «βάρος της θέρμανσης» ο βορειοελλαδίτης μικρομεσαίος επιχειρηματίας;  

Και θα αυξήσουν και την τιμή του ρεύματος – το ανακοίνωσαν τώρα «πάνω στην τούρλα» των εορτών. 

Και πήραν απόφαση να μένουν και τις Κυριακές ανοιχτά τα μαγαζιά για να αυξηθεί ο τζίρος και να εισπράττει και κάτι τις παραπάνω ΦΠΑ το κράτος  αλλά ο κίνηση στα μαγαζιά έπεσε κατά 25-40% σε σχέση με πέρυσι και το Δημόσιο δεν…

Και θα αυξήσουν, λέει, πάλι τις αντικειμενικές αξίες –θα τις «εξορθολογίσουν» ακριβέστερα- για να ‘χει να εισπράττει, πάλι, το κράτος από τις αγοραπωλησίες. Και ποιος έχει να αγοράσει την σήμερον ημέρα ακίνητο, για να εισπράξει και το Δημόσιο;

Όπως πέρυσι , αλλά και φέτος, που αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας και ο κόσμος κατέθεσε τις πινακίδες Ι.Χ. αυτοκινήτων, γιατί δεν είχε να πληρώσει και το κράτος έχασε πάλι αντί να εισπράξει περισσότερα. Και εκεί που τις είχες ξεχάσει μισθωτέ , συνταξιούχε και άνεργε, για λίγο καιρό, θα πρέπει, λέει τώρα, να μαζεύεις ξανά αποδείξεις. Μέχρι συγκεκριμένο μάλιστα ποσό αγοράς προϊόντων και αριθμού αποδείξεων.

Για να αποδείξεις ότι σκορπάς τα λίγα λεφτά που εισπράττεις, ότι το χρήμα κυκλοφορεί. Ξόδευε, από αυτά που δεν έχεις, για να γλυτώσεις φόρο.

Ο παραλογισμός στο αποκορύφωμα, όπως αυτή η απόφαση για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Χωρίς εξαίρεση για τις περιοχές που ο χιονιάς κρατά μήνες. Ευχή κι ελπίδα , μέρες που είναι, να είναι όντως τα «τελευταία μέτρα», όπως μας διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός. Ευχή κι ελπίδα να ξεδιαλύνει γρήγορα αυτή η «βρώμικη ιστορία» με τη λίστα, όπως αποφάσισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και συμφωνεί βεβαίως και η αντιπολίτευση. Ευχή κι ελπίδα να μην ξανάρθουν «μέρες Παπακωνσταντίνου», μέρες «καθεστωτικές», μέρες «συγγενών και φίλων», μέρες «λίστας και …ληστών».

Ευχή κι ελπίδα να μείνει η χώρα ζωντανή και η κοινωνία όρθια.

Ευχή κι ελπίδα τη χρονιά που μας έρχεται να μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος δικαίου και μια  Δημοκρατία που θα σέβεται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό της.

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ