Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Το Κράτος που μισούμε …

Όσο περισσότερο διαβάζει κανείς, τόσο περισσότερο  ενημερώνεται. Αυτό είναι γνωστό. Κάποιες φορές, όμως, ανακαλύπτει εξαιρετικά κείμενα, τα οποία του είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για να «μάθει» τον χαρακτήρα (!) του ελληνικού Κράτους. Ώστε να το μισήσει ακόμη περισσότερο. Και με τα δίκια του…

Ένα άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’ της 13.11.2016, είναι από αυτά που δεν μπορείς να τα ξεχάσεις. Το διαβάζεις ξανά και ξανά, το κόβεις από την υπόλοιπη εφημερίδα και το κρατάς για το αρχείο σου… Για να θυμάσαι για πάντα, πόσο νταβατζής είναι το ελληνικό Κράτος !

Γράφει, λοιπόν, ο κ. Δρυμιώτης, σύμβουλος επιχειρήσεων κατ` επάγγελμα, για μια Απόφαση της κυβέρνησης συριζα-ανελ, την οποία υπογράφουν τρεις Υπουργοί: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ν. Βούτσης), ο υπουργός Οικονομικών (Δ. Μάρδας) και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Π. Σκουρλέτης), η οποία εκδόθηκε στις 3 Απριλίου 2015 και έχει Θέμα: «Συμψηφισμός οφειλών δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 4316/2014».

Στην Απόφαση αυτή ρυθμίζονται τα χρέη των Δήμων:  Αμαρουσίου, Πειραιώς και Φυλής από το έτος 2015 μέχρι σήμερα. Τα χρέη αυτά ανέρχονται στο ασύλληπτο για τον κοινό ανθρώπινο νου ποσό των 535 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, οι τρεις Δήμοι οφείλουν συνολικά στο ελληνικό Κράτος 535.047.387,47 ευρώ:  483.625.126,86 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο και 51.422.260,61 ευρώ προς Ασφαλιστικά Ταμεία !

Κι ακόμη ειδικότερα: Ο Δήμος Αμαρουσίου χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 24.351.037,07 ευρώ και άλλα 32.035.206,57 ευρώ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο Δήμος Πειραιά χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 9.822.053,94 ευρώ και άλλα 193.919,99 ευρώ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο Δήμος Φυλής χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο α) 449.452.035,85 ευρώ (ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων και ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών), β) 18.965.180,31 ευρώ προς το Β΄ Περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών Αθήνας και άλλα 227.953,74 ευρώ προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως του Δήμου Φυλής.

Σύμφωνα με την Απόφαση αυτή, το χρέος των τριών Δήμων «αντιμετωπίζεται» ! (έτσι γράφει η Υπουργική Απόφαση) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που αποδίδονται στους Δήμους κατ’ έτος μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η Απόφαση, λοιπόν, ορίζει να παρακρατούνται από τους ΚΑΠ, ποσά που αντιστοιχούν στο 5% των ΚΑΠ. Μέχρι, δηλαδή, να εξοφλήσουν τα ιλιγγιώδη χρέη τους οι τρεις αυτοί Δήμοι, θα παρακρατείται από τις κρατικές επιδοτήσεις των ΚΑΠ ποσοστό 5%.

Πώς μεταφράζεται αυτό, πρακτικά; Έχει πολύ ενδιαφέρον, για όλους μας… Για τον Δήμο Αμαρουσίου θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ: 28.316,69 ευρώ κάθε μήνα, για τον Δήμο Πειραιά: 65.972,24 ευρώ κάθε μήνα  και για τον Δήμο Φυλής: 18.345,10 ευρώ κάθε μήνα.

Με μία απλή διαίρεση, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, πως οι τρεις αυτοί Δήμοι θα ξεχρεώσουν το αστρονομικό χρέος τους προς το ελληνικό Κράτος μέσω των επιδοτήσεων του Κράτους προς αυτούς στο εξής χρονοδιάγραμμα: ο Δήμος Αμαρουσίου σε 1.991 μήνες (166 χρόνια), ο Δήμος Πειραιά σε 152 μήνες (13 χρόνια) και ο Δήμος Φυλής σε 24.546 μήνες (2.129 χρόνια ) !

 

Η απίστευτη σκοπιμότητα της ως Υπουργικής αυτής Απόφασης προκύπτει στη συνέχεια του κειμένου της:

«6. Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων στους δήμους, για οφειλές που ρυθμίζονται με την παρούσα απόφαση

i) χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας,
ii) αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα,
iii) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του δήμου,
iv) δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 (Α΄ 179) και του άρθρου 20 του ν. 2648/1998 (Α΄ 238) πλην της παραγράφου 2.»

          Στην πράξη, δηλαδή, με την Απόφαση αυτή παραμένουν ατιμώρητοι, όλοι όσοι δημιούργησαν αυτά τα απίθανα χρέη των τριών Δήμων και σταματάνε οι όποιες ενέργειες του Κράτους για την αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος των Δήμων.

          Κάποιοι διοίκησαν ένα Δήμο 50.000 κατοίκων (Φυλής) και δημιούργησαν χρέη περίπου 670 εκατομμυρίων ! Κι αντί να πάνε φυλακή ισόβια, η ελληνική κυβέρνηση ρυθμίζει το χρέος αυτό σε διακανονισμό 2.129 ετών ! ! !

          Κι όμως, ο κοινός θνητός Έλληνας πολίτης, που δεν είναι ‘τυχερός’ να έχει φεσώσει το Κράτος με τόσα εκατομμύρια ευρώ, αλλά χρωστάει κάνα πεντακοσάρικο, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό από το ελληνικό Δημόσιο… 

          Ο καστανάς που δεν έχει λεφτά να πληρώσει για την άδεια, ο επαγγελματίας που δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, ο σκληρά εργαζόμενος Έλληνας πολίτης που δεν έχει να καταβάλει τον φόρο του, δεν είναι τίποτε άλλο από κοινοί εγκληματίες σύμφωνα με το επίσημο ελληνικό Κράτος, που πρέπει να πάνε φυλακή και να χάσουν και τα σπίτια τους…    

          Αντίθετα, αυτοί που έχουν καταχρεώσει του Δήμους κι έχουν καταληστέψει τα ασφαλιστικά Ταμεία, προφανώς ανήκουν σε μια άλλη κάστα Ελλήνων. Και δυστυχώς αυτοί οι διαπλοκή κλεφτών και κράτους είναι διακομματική: ο νόμος που προβλέπει τη ρύθμιση του 5% των ΚΑΠ ψηφίστηκε το 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά και η Απόφαση των τριών υπουργών του Σύριζα αφορά την εφαρμογή του !

          Αυτό το κράτος μισούμε ! Όσο αυτό το κράτος με τους κυβερνήτες του επιβραβεύει τους μεγαλοκλέφτες και ποδοπατάει τους έντιμους, θα το μισούμε…  

 

* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Δείτε ακόμα