Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ….. του Απόστολου ΤΣΕΝΗ.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) ακολουθεί την “τακτική” του «ώριμου φρούτου” σε συνδυασμό:
α) με τη λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει «κτυπήσει ταβάνι»
β) τις δημοσκοπήσεις που δίνουν όλο και μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της και γ) με ανοικτά μέτωπα όπως αυτό των υπουργών που κάνουν δύσκολη τη ζωή για τους επενδυτές, ή άλλων που τα βάζουν με την Εκκλησία κλπ.
Η εικόνα του σήμερα δείχνει πως είναι απλώς θέμα χρόνου η προκήρυξη των εκλογών – είτε από επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, είτε από ανάγκη – και τελικά η εκλογική νίκη της ΝΔ. Έτσι περιμένει, υπομονετικά και παθητικά, να φθαρεί κι άλλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να σκαλώσει κάπου η 2η αξιολόγηση, να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά μεγέθη και, μέσα από αυτή την «αναπότρεπτη πορεία», να επέλθει η «λύτρωση» με την εκλογική νίκη της ΝΔ.
Όλα το παραπάνω, είναι ένα σενάριο που παραμένει πιθανό στις μέρες μας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι εκλογές απέχουν τουλάχιστον κάποιους μήνες, αν όχι ένα χρόνο και περισσότερο. Και στην πολιτική αρκούν όχι κάποιοι μήνες, αλλά και μια εβδομάδα ακόμα, για να έλθουν «τα πάνω κάτω».
Μπορεί, λοιπόν, να πάει κάτι στραβά για τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις κάλπες;
Η καταφατική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αναδεικνύει και τη μαγεία της πολιτικής, η οποία συνεχίζει να προξενεί ασίγαστο πάθος και συνεχές ενδιαφέρον για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, ακόμα κι εκείνων που συνειδητά επιλέγουν να ασχολούνται με την πολιτική, χωρίς να είναι ενταγμένοι σε ένα κόμμα.
Το πρώτο, κομβικό χρονικό σημείο είναι στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Εάν με κάποιον τρόπο η κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει εντός αυτής της προθεσμίας τη 2η αξιολόγηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους από τη μια μεριά (πολλά ποντάρει στην επίσκεψη Ομπάμα η κυβέρνηση) και, το σημαντικότερο, στη συμμετοχή, επιτέλους, της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δηλαδή στην αγορά και ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στις αρχές του 2017.
Εάν οι δυο αυτοί στόχοι επιτευχθούν, κατά την άποψη μου δύσκολα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, πιθανώς το 2018.
Τι μπορεί να επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αυτό το σενάριο; Μόνο τη μικρότερη δυνατή διαφορά, που όμως θα τους κρατήσει στο παιχνίδι των μετεκλογικών εξελίξεων με στόχο την (μεθ)επόμενη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.
Αυτή την προοπτική, ίσως τη μοναδική που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει πολιτικά και εκλογικά ζωντανός και να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στα μετεκλογικά πράγματα, υπηρετεί ο προχθεσινός ανασχηματισμός. Σε λίγες εβδομάδες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν το σενάριο μπορεί να γίνει πολιτική πραγματικότητα, ή όχι.
Αν όχι, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ελπίδα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Αν όμως αυτή η προοπτική λειτουργήσει, αν από τα μέσα του 2017 γίνουν ορατές οι προοπτικές εξόδου από τα μνημόνια, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει το συντομότερο σε εκλογές, ώστε να λάβει «νέα νωπή εντολή», δηλαδή να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι η απέχθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την επιχειρηματικότητα, δεν τους επιτρέπει να υπηρετήσουν ένα νέο υπόδειγμα αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία.
Κι αν σε αυτή την προοπτική, η Νέα Δημοκρατία δεν επεξεργαστεί εγκαίρως μια πειστική ανταπάντηση, αλλά απλώς περιμένει πότε θα προκηρυχθούν εκλογές, ώστε να εισπράξει και στην κάλπη την τωρινή δημοσκοπική της υπεροχή, τότε ίσως και οι επόμενες εκλογές να αποδειχθούν εφιαλτικές ..